Vedeli ste, že kvalita nášho zdravia do veľkej miery závisí od našej schopnosti tráviť, vstrebávať a využívať živiny z potravy? Ak je teda vaše trávenie narušené, prejaví sa to na miestach, kde by ste to na prvý pohľad nečakali. Ako sa teda postarať o svoj agni alebo tráviaci oheň? Prečítajte si článok.
Čo je agni?
Podľa ájurvédy sa naše telo skladá z piatich prvkov - zeme, vody, ohňa, vzduchu a éteru - a tieto prvky rovnako obsahujú aj potraviny, ktoré konzumujeme. Možno ste sa stretli s tým, že určité ovocie, zelenina, korenie, nápoje a potraviny sa odporúčajú rôznym dóšam na základe prvkov a vlastností, ktoré obsahujú.
Tip: Ktoré čaje sa dokonale hodia k vašej dóši? Náš praktický sprievodca čajmi vám dá odpoveď.
Agni (védsky termín, ktorý znamená "horiaci, premieňajúci alebo vnímajúci") predstavuje chuť do jedla a schopnosť tráviť a vstrebávať živiny prostredníctvom tráviacich štiav, a je tak nevyhnutný pre naše zdravie. Nie nadarmo sa hovorí, že zdravie a imunita majú pôvod v črevách. Agni, alebo tráviaca sila, dáva nášmu telu schopnosť využívať päť prvkov v našej strave, získavať z nej živiny a premieňať ich na výživu pre naše tkanivá.
Tráviaci oheň však nespracúva len potravu, trávime aj všetko, čo vidíme, počujeme, cítime, čoho sa dotýkame a čo ochutnávame. Určite ste si už veľakrát v nejakej nepríjemnej situácii povedali, že toto len ťažko strávite, či už to súviselo so správaním vášho okolia, vývojom vzťahov alebo nečakanou udalosťou, ktorá narušila vaše plány. Aj v týchto chvíľach zohráva tráviaci oheň významnú úlohu a je výrazne ovplyvnený vaším duševným stavom, emóciami a celkovým rozpoložením.
Ájurvéda hovorí, že ak je agni v poriadku, zabraňuje tvorbe toxínov v tele - rozlišovacia schopnosť agni v podstate určuje, ktoré látky sa dostanú do našich buniek a tkanív, a naopak, ktoré látky by mali byť z tela rýchlo odstránené ako odpad. Práve táto schopnosť agni z neho robí doslova strážcu nášho života.
Funkcie a vplyv agni:
- Transformácia
- Trávenie, vstrebávanie, asimilácia
- Tvorba tráviacich enzýmov
- Všetky metabolické činnosti
- Sila a energia
- Výživa tkanív
- Produkcia ojas, tejas a prány
- Farba pleti a jej vitalita
- Udržiavanie telesnej teploty
- Mentálna jasnosť
- Inteligencia
- Zmyslové vnímanie (najmä zrak)
- Tok bunkovej komunikácie
- Bdelosť, náklonnosť a nadšenie pre život
- Odvaha a sebadôvera
- Radosť, smiech a spokojnosť
- Rozlišovanie, rozum a logika
- Trpezlivosť, stabilita a dlhovekosť
Ako sa prejavuje narušenie agni?
Keď agni pracuje správne, naša myseľ a zmysly sú čisté a máme dostatok energie na pozitívny a harmonický život. Keď je však agni narušené, v tele sa hromadia toxíny (áma), ktoré spôsobujú otupenosť, ťažkosť, stagnáciu, a dokonca temnotu mysle a vnímania. Kvality agni môže výrazne tlmiť zlá strava, nevhodné kombinácie potravín, nezdravý životný štýl, emocionálne poruchy, a dokonca aj vlhké, daždivé počasie. Môžete si však včas sami pomôcť, ak sa naučíte rozpoznať a riešiť nerovnováhu tráviaceho ohňa. V opačnom prípade môžu viesť k zlému zdravotnému stavu alebo dokonca k chronickým ochoreniam.
Príznaky, že agni nepracuje naplno:
- Emocionálne poruchy so zvýšeným sklonom k strachu, úzkosti, hnevu, zmätenosti, letargii alebo depresii
- Nedostatok energie, slabosť alebo únava
- Znížená alebo nadmerná chuť do jedla
- Tráviace ťažkosti: plynatosť, nadúvanie, zápcha, nevoľnosť, prekyslenie žalúdka, riedka stolica, pocit ťažoby, únavy alebo malátnosti po jedle
- Sklon k upchatiu dutín a lymfy
Tieto poruchy môžu byť krátkodobé alebo chronické; v každom prípade narušený tráviaci proces nevyhnutne vedie k hromadeniu odpadu, nerovnováhe dóš (Váta, Pitta a Kapha) a stagnácii emócií. To všetko sú potom, žiaľ, príčinné faktory pri tvorbe ámy, toxického odpadu, ktorý je schopný výrazne narušiť naše zdravie a pohodu.
Ako dostať agni späť do rovnováhy?
Predstavte si svoj tráviaci oheň ako slnko:
- Ráno pri východe slnka nie je veľmi teplé, pretože sme cez noc nič nejedli. Musíme ho teda rozohriať, napríklad šálkou čerstvého horúceho zázvorového čaju alebo horúcou vodou s vyžmýkaným citrónom alebo limetkou. Potom si vychutnajte ľahké raňajky.
- Na poludnie, keď je slnko najsilnejšie, je naše agni najsilnejšie, takže zvládne aj poriadnu porciu obeda. Do večera ho môžete naplno a bezpečne stráviť.
- K večeru, keď slnko klesá k západu, sa naša energia a trávenie začínajú spomaľovať. A rovnako aj naše agni. Je čas dať si ľahšiu večeru (čo tak chutné a výživné kitchari?), dopriať si relax a odpočívať.
- Na večerné aktivity zvyčajne nepotrebujeme toľko paliva a ak začneme prikladať ťažké polená do ohňa, nebudú horieť tak dobre a mohli by narušiť naše trávenie alebo spánok. Zaspávať s plným bruchom a nepríjemným rihaním nie je zrovna to najlepšie.
A čo ak je agni naopak príliš veľa?
Tráviaci oheň býva zvýšený u ľudí s prevahou Pitty, ktorí majú spravidla dobrú chuť do jedla a trávia bez výrazného priberania. Agni môžu zvýšiť korenené a horúce jedlá v teplom počasí a činnosti, ktoré posilňujú Pittu. Ak je agni príliš vysoké, zvýši sa chuť do jedla, zrýchli sa trávenie a metabolizmus a tráviaci oheň okrem odpadu spáli aj časť živín, takže krátko po jedle môžete opäť pociťovať hlad. To môže nakoniec spôsobiť rihanie, nevoľnosť, nízku hladinu cukru v krvi (čo spôsobuje slabosť, podráždenosť alebo bolesti hlavy), bolesť, zápal žalúdka alebo hnačku.
Ak spozorujete častý nárast Pitty, vyhýbajte sa ostrému koreniu a pikantným jedlám. Ájurvéda v takýchto prípadoch odporúča bylinky ako harmanček, guduchi, koreň púpavy, rozmarín a amalaki pre ich ochladzujúci účinok. Do svojho jedálnička zaraďte aj viac ochladzujúcich, mastných a sladkých potravín.
A ako je na tom váš tráviaci oheň? Podporte dobré trávenie receptami z ájurvédskych kuchárskych kníh, ktoré pre vás postupne pridávame tu. Neváhajte sa na nás obrátiť aj s radou ohľadom produktov na produkty@day-spa.cz.