Agni ako strážca života - prečo je dôležité starať sa o tráviaci oheň?

Vedeli ste, že kvalita nášho zdravia do veľkej miery závisí od našej schopnosti tráviť, vstrebávať a využívať živiny z potravy? Ak je teda vaše trávenie narušené, prejaví sa to na miestach, kde by ste to na prvý pohľad nečakali. Ako sa teda postarať o svoj agni alebo tráviaci oheň? Prečítajte si článok.

Čo je agni?

Podľa ájurvédy sa naše telo skladá z piatich prvkov - zeme, vody, ohňa, vzduchu a éteru - a tieto prvky rovnako obsahujú aj potraviny, ktoré konzumujeme. Možno ste sa stretli s tým, že určité ovocie, zelenina, korenie, nápoje a potraviny sa odporúčajú rôznym dóšam na základe prvkov a vlastností, ktoré obsahujú.


Tip: Ktoré čaje sa dokonale hodia k vašej dóši? Náš praktický sprievodca čajmi vám dá odpoveď.


Agni (védsky termín, ktorý znamená "horiaci, premieňajúci alebo vnímajúci") predstavuje chuť do jedla a schopnosť tráviť a vstrebávať živiny prostredníctvom tráviacich štiav, a je tak nevyhnutný pre naše zdravie. Nie nadarmo sa hovorí, že zdravie a imunita majú pôvod v črevách. Agni, alebo tráviaca sila, dáva nášmu telu schopnosť využívať päť prvkov v našej strave, získavať z nej živiny a premieňať ich na výživu pre naše tkanivá.

Tráviaci oheň však nespracúva len potravu, trávime aj všetko, čo vidíme, počujeme, cítime, čoho sa dotýkame a čo ochutnávame. Určite ste si už veľakrát v nejakej nepríjemnej situácii povedali, že toto len ťažko strávite, či už to súviselo so správaním vášho okolia, vývojom vzťahov alebo nečakanou udalosťou, ktorá narušila vaše plány. Aj v týchto chvíľach zohráva tráviaci oheň významnú úlohu a je výrazne ovplyvnený vaším duševným stavom, emóciami a celkovým rozpoložením.

Ájurvéda hovorí, že ak je agni v poriadku, zabraňuje tvorbe toxínov v tele - rozlišovacia schopnosť agni v podstate určuje, ktoré látky sa dostanú do našich buniek a tkanív, a naopak, ktoré látky by mali byť z tela rýchlo odstránené ako odpad. Práve táto schopnosť agni z neho robí doslova strážcu nášho života.

agni, žena, zívanie

Funkcie a vplyv agni:

  • Transformácia
  • Trávenie, vstrebávanie, asimilácia
  • Tvorba tráviacich enzýmov
  • Všetky metabolické činnosti
  • Sila a energia
  • Výživa tkanív
  • Produkcia ojas, tejas a prány
  • Farba pleti a jej vitalita
  • Udržiavanie telesnej teploty
  • Mentálna jasnosť
  • Inteligencia
  • Zmyslové vnímanie (najmä zrak)
  • Tok bunkovej komunikácie
  • Bdelosť, náklonnosť a nadšenie pre život
  • Odvaha a sebadôvera
  • Radosť, smiech a spokojnosť
  • Rozlišovanie, rozum a logika
  • Trpezlivosť, stabilita a dlhovekosť

Ako sa prejavuje narušenie agni?

Keď agni pracuje správne, naša myseľ a zmysly sú čisté a máme dostatok energie na pozitívny a harmonický život. Keď je však agni narušené, v tele sa hromadia toxíny (áma), ktoré spôsobujú otupenosť, ťažkosť, stagnáciu, a dokonca temnotu mysle a vnímania. Kvality agni môže výrazne tlmiť zlá strava, nevhodné kombinácie potravín, nezdravý životný štýl, emocionálne poruchy, a dokonca aj vlhké, daždivé počasie. Môžete si však včas sami pomôcť, ak sa naučíte rozpoznať a riešiť nerovnováhu tráviaceho ohňa. V opačnom prípade môžu viesť k zlému zdravotnému stavu alebo dokonca k chronickým ochoreniam.

Príznaky, že agni nepracuje naplno:

  • Emocionálne poruchy so zvýšeným sklonom k strachu, úzkosti, hnevu, zmätenosti, letargii alebo depresii
  • Nedostatok energie, slabosť alebo únava
  • Znížená alebo nadmerná chuť do jedla
  • Tráviace ťažkosti: plynatosť, nadúvanie, zápcha, nevoľnosť, prekyslenie žalúdka, riedka stolica, pocit ťažoby, únavy alebo malátnosti po jedle
  • Sklon k upchatiu dutín a lymfy

Tieto poruchy môžu byť krátkodobé alebo chronické; v každom prípade narušený tráviaci proces nevyhnutne vedie k hromadeniu odpadu, nerovnováhe dóš (Váta, Pitta a Kapha) a stagnácii emócií. To všetko sú potom, žiaľ, príčinné faktory pri tvorbe ámy, toxického odpadu, ktorý je schopný výrazne narušiť naše zdravie a pohodu.

agni, tráviace ťažkosti

Ako dostať agni späť do rovnováhy?

Predstavte si svoj tráviaci oheň ako slnko:

  1. Ráno pri východe slnka nie je veľmi teplé, pretože sme cez noc nič nejedli. Musíme ho teda rozohriať, napríklad šálkou čerstvého horúceho zázvorového čaju alebo horúcou vodou s vyžmýkaným citrónom alebo limetkou. Potom si vychutnajte ľahké raňajky. 
  2. Na poludnie, keď je slnko najsilnejšie, je naše agni najsilnejšie, takže zvládne aj poriadnu porciu obeda. Do večera ho môžete naplno a bezpečne stráviť.
  3. K večeru, keď slnko klesá k západu, sa naša energia a trávenie začínajú spomaľovať. A rovnako aj naše agni. Je čas dať si ľahšiu večeru (čo tak chutné a výživné kitchari?), dopriať si relax a odpočívať.
  4. Na večerné aktivity zvyčajne nepotrebujeme toľko paliva a ak začneme prikladať ťažké polená do ohňa, nebudú horieť tak dobre a mohli by narušiť naše trávenie alebo spánok. Zaspávať s plným bruchom a nepríjemným rihaním nie je zrovna to najlepšie.

A čo ak je agni naopak príliš veľa?

Tráviaci oheň býva zvýšený u ľudí s prevahou Pitty, ktorí majú spravidla dobrú chuť do jedla a trávia bez výrazného priberania. Agni môžu zvýšiť korenené a horúce jedlá v teplom počasí a činnosti, ktoré posilňujú Pittu. Ak je agni príliš vysoké, zvýši sa chuť do jedla, zrýchli sa trávenie a metabolizmus a tráviaci oheň okrem odpadu spáli aj časť živín, takže krátko po jedle môžete opäť pociťovať hlad. To môže nakoniec spôsobiť rihanie, nevoľnosť, nízku hladinu cukru v krvi (čo spôsobuje slabosť, podráždenosť alebo bolesti hlavy), bolesť, zápal žalúdka alebo hnačku. 

Ak spozorujete častý nárast Pitty, vyhýbajte sa ostrému koreniu a pikantným jedlám. Ájurvéda v takýchto prípadoch odporúča bylinky ako harmanček, guduchi, koreň púpavy, rozmarín a amalaki pre ich ochladzujúci účinok. Do svojho jedálnička zaraďte aj viac ochladzujúcich, mastných a sladkých potravín.

A ako je na tom váš tráviaci oheň? Podporte dobré trávenie receptami z ájurvédskych kuchárskych kníh, ktoré pre vás postupne pridávame tu. Neváhajte sa na nás obrátiť aj s radou ohľadom produktov na produkty@day-spa.cz.