Ako svoje telo jednoducho pripraviť na zimu

Premýšľate, prečo sa na konci leta a na jeseň necítite vo svojej koži, ste náladoví a máte oslabenú imunitu? Máme pre vás ako inak než ájurvédsku odpoveď!

Začnime však pekne od začiatku. Povieme si o dóši Pitta, ktorá dominuje v lete a o tom, ako plynule prejsť do obdobia Váta.

Ak je pre vás ájurvéda skôr novým pojmom, odporúčame prečítať si náš článok o základoch ájurvédy. Ak vás jednotlivé dóše zaujímajú viac, pozrite sa na naše články o Pitte, Váte a Kaphe.

Čo je Pitta a ako spoznať jej nadbytok?

Pitta je oheň. Ľudia, ktorým dominuje Pitta, sú od prírody citliví na korenené jedlá, horúce nápoje a vysoké teploty. Ich telesná teplota býva vysoká, ľahko sa potia, majú podráždenú pokožku a často majú riedke jemné vlasy. Majú tiež dobrú chuť do jedla a trávenie. Pri podráždení reagujú horlivo a hoci sa ľahko nahnevajú, rovnako rýchlo sa dokážu aj upokojiť.

Bez ohľadu na to, či je naša konštitúcia Pitta alebo iná, obzvlášť náchylní na problémy s ňou bývame počas období typických pre Pittu. Čas Pitta je od 10:00 do 14:00 a od 22:00 do 02:00 hodín ráno. Tí, ktorí už trpia problémami s Pittou, sa v týchto časoch často cítia obzvlášť zle.

Aj v našich životoch prebieha dlhá fáza dominancie Pitty a to od 18. do 50. roku života. U ľudí s dominanciou Pitty sa táto dóša môže v uvedených rokoch dostať do nerovnováhy a viesť k ťažkostiam.

Pitta na prelome leta a jesene

U mnohých ľudí sa Pitta dóša počas leta zvyšuje, čo pociťujú najmä koncom leta a začiatkom jesene, keď sa nerovnováha Pitty môže stať zreteľnou pre tých, ktorí ju už vo vysokom pomere majú. Často sa sťažujú na suchú a podráždenú pokožku a náladovosť.  

Obdobie babieho leta je časom na obmedzenie nadbytočnej Pitty. Ukážeme vám, aké opatrenia môžete prijať na to, aby ste vyvážili svoju Pittu.

Máme pre vás tipy z praxe!

1. Vyvarujte sa teplu

Po dostatočnom zahriatí tela v lete by ste sa mali vyvarovať dlhodobému a intenzívnemu pôsobeniu tepla. To znamená dať si radšej teplú ako horúcu sprchu. Nekúpte sa v príliš horúcej vode. S návštevou sauny počkajte do zimy.

2. Užite si jemné vône

Aj vône dokážu Pittu upokojiť. Esenciálne oleje zo santalového dreva a ylang ylang sú ideálnou voľbou pre chvíle skorej jesene. Rozptýľte ich pomocou difuzéra alebo arómalampy v spálni a vychutnajte si upokojujúci a relaxačný účinok tejto jemnej kombinácie.

3. Nájdite si čas na odpočinok

Pittu môže zvyšovať nielen teplo a horúce jedlá, ale aj stres. Pravidelná relaxácia, napríklad príjemné posedenie pri šálke čaju vyrovná vašu Pittu a dodá vnútorný pokoj. Zaraďte do svojej každodennej rutiny krátky regeneračný rituál. Po obede zostaňte chvíľu sedieť a vedome si vychutnajte svoj osobný odpočinok.

4. Hýbte sa (ideálne v prírode)

Ak je to možné, choďte každý deň na prechádzku. Ideálne v prírode, napríklad v lese alebo pri vode. Nechajte čerstvý vánok na horách alebo pri veľkom jazere, aby vám vial do tváre a odfúkol z vás prebytočný oheň. Krátka večerná prechádzka vám pomôže uvoľniť sa. Naladí vás na nočný odpočinok a regeneráciu. Možno nemáte ideálne podmienky, ale to nevadí. Aj prechádzka okolo jedného bloku je krokom vpred!

ako sa pripravit na zimu krb

Výživové tipy na začiatok jesene

Pitta je zodpovedná za naše trávenie a metabolizmus. Preto veľmi úzko súvisí aj s výživou. V ájurvéde poznáme obrovské množstvo potravín, ktoré sa dajú použiť na harmonizáciu Pitta dóše.

Charakteristika Pitty je kyslá, pálivá a trochu mastná. Preto by sme sa pri jej nadbytku mali vyhýbať veľmi kyslým, horúcim, slaným a mastným jedlám a nápojom. Klasické ájurvédske texty opisujú ghí ako potravinu, ktorá je najlepšia na redukciu Pitty. Ghí, alebo aj čistý maslový tuk, je sladké, chladivé a mäkké - má tak presne opačné vlastnosti ako Pitta. Pri nerovnováhe Pitty každý deň rozmiešajte jednu alebo dve čajové lyžičky ghí v mlieku alebo si s ghí pripravujte jedlá.

Takisto odporúčame sladké, trpké, horké a chladné jedlá a bylinky.

Vhodné jesenné potraviny a bylinky

  • Zaraďte do svojho jedálnička ghí, maslo, cmar, smotanu, mlieko alebo lassi.
  • Čaj z rumančeka, feniklu alebo mäty piepornej. Sú ideálne pri strese a harmonicky zakončia deň. Dve šálky denne upokoja Pittu aj ohnivú náladu.
  • Dochuťte si jedlo niektorým z týchto korení: koriander, rasca, šafran, kurkuma, kardamóm.
  • Medzi ideálne ovocie patrí to sladké - melón, mango, granátové jablko, hrozienka, ale aj naše hroznové víno, jablká, figy, hrušky a slivky.
  • Kokosové výrobky, či už vo forme oleja, tuku, mlieka alebo lupienkov.
  • Používajte jačmeň, pšenicu, ryžu, kukuricu, ovos a proso.
  • Prichádza čas strukovín ako je mung dal, drobná fazuľa a sójové výrobky.
  • Jemne exotická chuť zmesi Pitta Churna (zmes koriandra, feniklu, rasce, kardamómu, zázvoru a kurkumy v prášku) je vhodná najmä na začiatok jesene. Tá skutočne obohatí vašu ájurvédsku kuchyňu.

Prajeme vám nádhernú jeseň. A zostaňte zdraví! :)