Premýšľate, prečo sa na konci leta a na jeseň necítite vo svojej koži, ste náladoví a máte oslabenú imunitu? Máme pre vás ako inak než ájurvédsku odpoveď!
Začnime však pekne od začiatku. Povieme si o dóši Pitta, ktorá dominuje v lete a o tom, ako plynule prejsť do obdobia Váta.
Ak je pre vás ájurvéda skôr novým pojmom, odporúčame prečítať si náš článok o základoch ájurvédy. Ak vás jednotlivé dóše zaujímajú viac, pozrite sa na naše články o Pitte, Váte a Kaphe.
Čo je Pitta a ako spoznať jej nadbytok?
Pitta je oheň. Ľudia, ktorým dominuje Pitta, sú od prírody citliví na korenené jedlá, horúce nápoje a vysoké teploty. Ich telesná teplota býva vysoká, ľahko sa potia, majú podráždenú pokožku a často majú riedke jemné vlasy. Majú tiež dobrú chuť do jedla a trávenie. Pri podráždení reagujú horlivo a hoci sa ľahko nahnevajú, rovnako rýchlo sa dokážu aj upokojiť.
Bez ohľadu na to, či je naša konštitúcia Pitta alebo iná, obzvlášť náchylní na problémy s ňou bývame počas období typických pre Pittu. Čas Pitta je od 10:00 do 14:00 a od 22:00 do 02:00 hodín ráno. Tí, ktorí už trpia problémami s Pittou, sa v týchto časoch často cítia obzvlášť zle.
Aj v našich životoch prebieha dlhá fáza dominancie Pitty a to od 18. do 50. roku života. U ľudí s dominanciou Pitty sa táto dóša môže v uvedených rokoch dostať do nerovnováhy a viesť k ťažkostiam.
Pitta na prelome leta a jesene
U mnohých ľudí sa Pitta dóša počas leta zvyšuje, čo pociťujú najmä koncom leta a začiatkom jesene, keď sa nerovnováha Pitty môže stať zreteľnou pre tých, ktorí ju už vo vysokom pomere majú. Často sa sťažujú na suchú a podráždenú pokožku a náladovosť.
Obdobie babieho leta je časom na obmedzenie nadbytočnej Pitty. Ukážeme vám, aké opatrenia môžete prijať na to, aby ste vyvážili svoju Pittu.
Máme pre vás tipy z praxe!
1. Vyvarujte sa teplu
Po dostatočnom zahriatí tela v lete by ste sa mali vyvarovať dlhodobému a intenzívnemu pôsobeniu tepla. To znamená dať si radšej teplú ako horúcu sprchu. Nekúpte sa v príliš horúcej vode. S návštevou sauny počkajte do zimy.
2. Užite si jemné vône
Aj vône dokážu Pittu upokojiť. Esenciálne oleje zo santalového dreva a ylang ylang sú ideálnou voľbou pre chvíle skorej jesene. Rozptýľte ich pomocou difuzéra alebo arómalampy v spálni a vychutnajte si upokojujúci a relaxačný účinok tejto jemnej kombinácie.
3. Nájdite si čas na odpočinok
Pittu môže zvyšovať nielen teplo a horúce jedlá, ale aj stres. Pravidelná relaxácia, napríklad príjemné posedenie pri šálke čaju vyrovná vašu Pittu a dodá vnútorný pokoj. Zaraďte do svojej každodennej rutiny krátky regeneračný rituál. Po obede zostaňte chvíľu sedieť a vedome si vychutnajte svoj osobný odpočinok.
4. Hýbte sa (ideálne v prírode)
Ak je to možné, choďte každý deň na prechádzku. Ideálne v prírode, napríklad v lese alebo pri vode. Nechajte čerstvý vánok na horách alebo pri veľkom jazere, aby vám vial do tváre a odfúkol z vás prebytočný oheň. Krátka večerná prechádzka vám pomôže uvoľniť sa. Naladí vás na nočný odpočinok a regeneráciu. Možno nemáte ideálne podmienky, ale to nevadí. Aj prechádzka okolo jedného bloku je krokom vpred!
Výživové tipy na začiatok jesene
Pitta je zodpovedná za naše trávenie a metabolizmus. Preto veľmi úzko súvisí aj s výživou. V ájurvéde poznáme obrovské množstvo potravín, ktoré sa dajú použiť na harmonizáciu Pitta dóše.
Charakteristika Pitty je kyslá, pálivá a trochu mastná. Preto by sme sa pri jej nadbytku mali vyhýbať veľmi kyslým, horúcim, slaným a mastným jedlám a nápojom. Klasické ájurvédske texty opisujú ghí ako potravinu, ktorá je najlepšia na redukciu Pitty. Ghí, alebo aj čistý maslový tuk, je sladké, chladivé a mäkké - má tak presne opačné vlastnosti ako Pitta. Pri nerovnováhe Pitty každý deň rozmiešajte jednu alebo dve čajové lyžičky ghí v mlieku alebo si s ghí pripravujte jedlá.
Takisto odporúčame sladké, trpké, horké a chladné jedlá a bylinky.
Vhodné jesenné potraviny a bylinky
- Zaraďte do svojho jedálnička ghí, maslo, cmar, smotanu, mlieko alebo lassi.
- Čaj z rumančeka, feniklu alebo mäty piepornej. Sú ideálne pri strese a harmonicky zakončia deň. Dve šálky denne upokoja Pittu aj ohnivú náladu.
- Dochuťte si jedlo niektorým z týchto korení: koriander, rasca, šafran, kurkuma, kardamóm.
- Medzi ideálne ovocie patrí to sladké - melón, mango, granátové jablko, hrozienka, ale aj naše hroznové víno, jablká, figy, hrušky a slivky.
- Kokosové výrobky, či už vo forme oleja, tuku, mlieka alebo lupienkov.
- Používajte jačmeň, pšenicu, ryžu, kukuricu, ovos a proso.
- Prichádza čas strukovín ako je mung dal, drobná fazuľa a sójové výrobky.
- Jemne exotická chuť zmesi Pitta Churna (zmes koriandra, feniklu, rasce, kardamómu, zázvoru a kurkumy v prášku) je vhodná najmä na začiatok jesene. Tá skutočne obohatí vašu ájurvédsku kuchyňu.
Prajeme vám nádhernú jeseň. A zostaňte zdraví! :)