Voní ako maslo, chutí ako maslo, ale na rozdiel od masla má úplne iné vlastnosti. Ghee alebo jednoducho ghí. Na čo je dobré, prečo sa mylne označuje ako prepustené maslo a aké sú jeho zdravotné výhody? O tom si povieme v dnešnom článku!
Prepustené maslo vs. ghí: čo to je a aký je medzi nimi rozdiel?
Tuky, rovnako ako sacharidy a bielkoviny, sú mimoriadne dôležitou súčasťou zdravej stravy. Podobne ako kokosový olej, aj ghí, často označované ako prepustené maslo, sa v posledných rokoch teší veľkej obľube. Málokto však vie, že medzi prepusteným maslom a ghí je v skutočnosti jemný rozdiel. Aký?
Ghí a prepustené maslo majú spoločné to, že pri ich príprave sa zahrieva a odstraňuje mliečna zložka, teda dochádza k prepusteniu, čím vznikne čistý živočíšny tuk. Predstavme si to v praxi - tradičné prepustené maslo sa vyrába zahrievaním tesne k bodu varu, kým sa neoddelí mliečna zložka od tuku. Na druhej strane, ghí sa varí o niečo dlhšie, presnejšie dovtedy, kým mliečna zložka nezačne mierne karamelizovať. To dodáva výslednému ghí typickú orieškovú chuť a zlatistú farbu, na rozdiel od klasického prepusteného masla. V oboch prípadoch sa tuk nakoniec precedí cez plátno alebo inú látku, čím sa odstráni mliečna bielkovina a predĺži sa trvanlivosť.
Tip: Ak sa chcete dozvedieť, ako si vyrobiť domáce ghí, pozrite sa na náš recept, kde vás celou prípravou prevedieme krok za krokom.
Prečo vlastne maslo prepúšťame?
Hoci sa na prvý pohľad môže zdať, že prepúšťanie masla a výroba ghí sú v posledných rokoch hitom, opak je pravdou. Už naše staré mamy bežne preoúšťali maslo, pretože vedeli, že len tak ho môžu mať v špajzi pokojne aj celé týždne. No bez chladničky to inak nešlo. A aké sú možnosti využitia prepusteného masla? Má nezastupiteľnú úlohu v omáčkach, ale aj pri príprave sladkých jedál. Je vhodné aj na vyprážanie, ale môžete si ho natrieť aj na chlieb. História ghí však siaha viac ako 6 000 rokov dozadu a často sa spája s ájurvédou. Dnes sa označuje ako superpotravina, tekuté zlato alebo elixír mladosti. Na čo je ghí dobré a aké sú jeho účinky?
Aké má maslo ghí účinky na zdravie?
Už sme si povedali, aký je rozdiel medzi prepusteným maslom a ghí. Ďalej sa však pozrieme na samotné ghí a spolu s vedcami sa spoločne pozrieme pod ich mikroskopy. Zatiaľ čo v ájurvédskej literatúre by sme našli nespočetné množstvo zmienok o ghí a jeho účinkoch, moderná medicína mala až donedávna veľmi obmedzené informácie. Dnes sa však našťastie s istotou vie, že ghí obsahuje:
- Esenciálne mastné kyseliny - napríklad omega 3, ktoré môžu pomôcť znížiť zápaly v tele a chrániť ho pred srdcovými ochoreniami.1,2,3
- Vitamín A - je dôležitý pre správnu tvorbu krvi, ale tiež pre zdravie očí a pokožky.4,5
- Antioxidanty - pomáhajú znižovať počet voľných radikálov a prispievajú k eliminácii oxidačného stresu.6
- Horčík - je dôležitý pre správnu činnosť nervového systému, prispieva k zníženiu stresu a napätia, dodáva telu energiu a zároveň pomáha zlepšiť spánok.7,8
- Vápnik - môže prispieť k zrážaniu krvi alebo k normálnej činnosti svalov či tráviacich enzýmov.9
A ako vníma účinky ghí ájurvéda? Podľa nej ghí pomáha detoxikovať organizmus, podporuje metabolizmus a imunitu. Pozitívne vraj pôsobí aj na trávenie, nervový systém či znižovanie cholesterolu, a dokonca sa používa aj na popáleniny alebo jazvy. Okrem toho je ghí tzv. tridóšickou potravinou, čo znamená, že je vhodné pre všetky tri dóše (Váta, Pitta, Kapha). Vďaka jeho blahodarným účinkom a vynikajúcej chuti sa ním v Indii rozhodne nešetrí. Poďme sa teda pozrieť rovno do kuchyne!
Tip: Prečítajte si ďalšie dôvody, prečo ghí používať. Rozpísali sme sa o nich v jednom z našich predchádzajúcich článkov.
Ako používať ghí v kuchyni?
V studenej aj teplej kuchyni, a dokonca aj pri vyprážaní - všade tam si ghí nájde svoje miesto. Je ideálne napríklad na zemiaky, výborne chutí v sladkých jedlách a môžete na ňom dokonca restovať aj zeleninu. Ghí je tiež skvelým nosičom vôní, takže na ňom môžete ľahko zohrievať aj korenie, ktoré sa vďaka teplu úžasne rozvonia.
A čo rezne na ghí? Prečo nie, smaženie na ghí je skvelá voľba! O tom, či je daný tuk vhodnejší na použitie za studena, alebo či znesie aj vyššie teploty, rozhoduje dymový bod. Ten označuje teplotu, pri ktorej sa tuk začne prepalovať a skutočne produkuje dym. V prípade masla ghí je dymový bod približne 252 °C, čo výrazne rozširuje jeho použitie v kuchyni. Môžete ho jednoducho použiť všade tam, kde chcete zažiť chuť a vôňu masla. To však nie je všetko.
Ghí maslo si môžete natrieť aj na chlieb alebo toast, a ak ho ozdobíte pažítkou, nič nepokazíte! Na rozdiel od tradičného masla sa tak rýchlo nerozpúšťa a je ideálnym občerstvením napríklad na túre alebo keď sa váš čas v kuchyni skráti na minimum. Používanie ghí v kuchyni má aj praktické výhody - nežltne, je oveľa trvanlivejšie ako tradičné maslo a vydrží aj pri izbovej teplote.
Tip: Milujete vyprážané jedlá? Ak aj vy radi experimentujete a skúšate nové chute, pozrite si naše strúhanky. možno sa vám zapáčia napríklad tie s citrónovou trávou, kurkumou, chilli alebo černuškou siatou.
Ghí je vhodné aj pre osoby s intoleranciou na laktózu
Keďže ghí neobsahuje mliečnu bielkovinu, môžu si ho bez obáv vychutnať aj ľudia s intoleranciou laktózy. Bielkovina sa z masla uvoľňuje pomalým varením a usadzuje sa najmä na dne. Keď začne mierne hnednúť, je to znamenie, že je čas ghí precediť, čím sa bielkoviny jednoducho zbavíte. Čo s bielkovinou z ghí? Je pomerne ťažko stráviteľná, preto je lepšie ju vyhodiť. Na druhej strane, pena, ktorá sa vytvára na povrchu počas varenia, je skvelá napríklad na zemiakovú kašu alebo ju môžete použiť pri pečení mäsa. Ale pozor! Samotná pena už môže obsahovať bielkovinu a neodporúča sa, ak máte intoleranciu na laktózu.
Tip: Zaujímajú vás recepty s ghí? Potom sa môžete inšpirovať na našom blogu, kde nájdete celý rad receptov na sladké aj slané pokrmy.
Hodí sa ghí na pleť? Rozhodne áno!
Používanie ghí v starostlivosti o pleť a v kozmetike všeobecne je v súčasnosti celkom bežné a niet sa čomu čudovať. Ghí je hypoalergénne, a preto je vhodné pre citlivú aj jemnú pokožku. Čisté ghí môžete použiť aj ako pleťovú masku. Ako ho používať? Stačí ho naniesť na tvár a nechať pôsobiť 15 minút. Vaša pleť získa potrebnú hydratáciu a navyše bude krásne pružná a jemná. Maslo ghí môže mať pozitívne účinky aj na drobné poranenia, takže ho určite môžete zaradiť do svojej domácej lekárničky. Môže pomôcť zmierniť popáleniny od slnka, je skvelé na suchú pokožku a výborne sa hodí aj na odreniny.
Tip: Ak vám vadí typická maslová vôňa ghí, pridajte do neho bylinky alebo kvapku esenciálneho oleja. Úžasne sa hodín napríklad rumanček alebo levanduľa.
Čo si z toho odniesť?
Dočítali ste až sem? Skvelé! Teraz už viete, na čo sa prepustené maslo používa a aký je rozdiel medzi ním a ghí. Dozvedeli ste sa o výhodách ghí a o tom, ako ho používať v studenej a teplej kuchyni bez obáv z nezdravého prepaľovania. Či už sa pustíte do kulinárskych dobrodružstiev s vareškou v ruke, alebo budete ghí používať ako súčasť každodennej starostlivosti o pleť, rozhodne neurobíte chybu.
Počujete o ghí prvýkrát alebo ho používate už dlhšie? Budeme radi, ak nám o svojich skúsenostiach napíšete na náš Facebook alebo Instagram, kde môžete získať aj množstvo ďalších inšpirácií. Alebo si nie ste istí výberom konkrétnych výrobkov? Potom nám napíšte na produkty@day-spa.cz.