Ako sme si povedali už v prvej časti, blíži sa rovnodennosť a s ňou aj chladnejšie dni, preto je dobré poznať tipy, ktoré nás prevedú obdobím Váty v pokoji a rovnováhe. Dnes pre vás máme rady, na aké potraviny sa zamerať a prečo. Čítajte ďalej!
Vyváženie Váty pomocou jedla
Tí, ktorí čítali prvú časť nášho sprievodcu, si určite pamätajú, že podľa ajurvédy vieme, že Váta je princíp vzduchu a éteru a samotný význam tohto slova je vietor alebo pohyb. V prírode dominuje dóša Váta na jeseň, pretože vládne prvkom vzduchu a priestoru a vyznačuje sa chladom, ľahkosťou, ale aj suchom.
Je teda zrejmé, že energiu vzduchu a s ňou narastajúci chlad by malo dopĺňať jedlo s hrejivou energiou. Preto postupne prechádzame od šalátov a melónov k tekvicovým jedlám, zemiakovým polievkam a podobným jedlám, aby sme harmonizovali suché a veterné počasie.
Hydratovať, hydratovať!
Pri zvýšenej Váte sa nám môže vysušiť pokožka, a keďže už nie je horúco, nenúti nás to piť toľko tekutín ako v lete, keď môžeme vypiť niekoľko litrov bez toho, aby sme si to uvedomili. Preto je dôležité myslieť na pitný režim aj v chladnejšom období, pretože často nám dostatočná hydratácia môže pomôcť s bežnými problémami, ktoré sprevádzajú jeseň - patria k nim suché ruky, suché miesta na tvári a najmä popraskané pery. Krémy a mastičky môžu pri týchto problémoch určite pomôcť, ale ak chceme skutočne riešiť príčinu, celá veda je zvyčajne v tom, že jednoducho neprijímame dostatok tekutín.
Tekutiny nemusíte prijímať len zbesilým hltaním vody, ale aj vo forme smoothies alebo polievok. V lete na teplé polievky myslíme len zriedka, ale s príchodom jesene by sa mali vrátiť do nášho jedálnička. Obľúbená jesenná tekvicová polievka je skvelá, dokonale vás zasýti, zahreje a optimálne vyrovná Vátu vďaka svojej vlhkosti a sladkej chuti, ktorá dokonale vyvažuje chladný a suchý vplyv Váty. Lahodnú chuť a vôňu polievke dodáva aj hrejivé korenie, ako je zázvor, škorica, kardamón a klinčeky.
Na zahriatie si môžete vychutnať aj korenené čaje (ktoré? prečítajte si tu). Vyhnite sa však káve, čiernemu a zelenému čaju. Obsahujú kofeín, ktorý zvyšuje Vátu, prípadne aspoň obmedzte konzumáciu týchto nápojov.
Nebojte sa proteínov
Okrem polievok si dajte aj výdatné hlavné jedlo, najmä bohaté na bielkoviny. Vajíčka a mäso, orechy a semienka sú v tomto ročnom období tiež dobre stráviteľné - môžete ich jesť večer pri čítaní knihy alebo pozeraní filmu. Na cesty a malé občerstvenie sú skvelé orechové a semienkové tyčinky s medom, ktoré sa pohodlne zmestia do kabelky a batohu.
Z produktov a zeleniny si vyberajte sezónnu, koreňovú zeleninu, rôzne druhy tekvíc, obilniny a s mierou aj strukoviny.
Tip: Zostali vám ešte nejaké zemiaky, tekvica, sladké zemiaky, baklažán alebo červená repa? Nakrájajte zeleninu, ochuťte ju bylinkami, pokvapkajte sezamovým olejom a vložte do rúry. Nakoniec dochuťte čiernou himalájskou soľou a máte dokonalú večeru!
Slané, kyslé a sladké chute sú pre Vátu prospešné, zatiaľ čo horké, trpké a štipľavé chute jej škodia. Ak chcete naštartovať svoju energiu, mali by ste ráno začať správnymi potravinami - skúste vymeniť suché obilniny a mlieko za teplú kašu z celých zŕn. Ak máte radi sýtejšie raňajky, pripravte si varené vajcia, šunku alebo palacinky na slano aj na sladko.
Niekoľko tipov na záver:
- Vo všeobecnosti sa snažte vyhýbať príliš veľkému množstvu sušeného ovocia, uprednostnite čerstvú zeleninu pred mrazenou.
- V prípade strukovín si vyberajte tie, ktoré sú ľahšie stráviteľné, napríklad červenú šošovicu.
- Nápoje by mali byť teplejšie a bez kofeínu, napríklad obilná káva a bylinkové čaje.
- V jedle si doprajte rôzne voňavé a zahrievacie koreniny, napríklad adžvan, aníz, čierne korenie, cesnak, fenikel, škoricu atď.
A čo radi jete a varíte na jeseň vy? Dajte nám vedieť v komentároch na našom Facebooku! S výberom produktov vám radi pomôžeme aj na produkty@day-spa.cz.