Ájurvéda - veda o živote, Strana 5

Tahini - zdravá sezamová pasta, ktorá navyše úžasne chutí

Tahini je pasta, ktorá sa vyrába zo sezamových semienok. Sezam obsahuje prevažne olej, ktorý je ale ...

Kurkuma: zlaté korenie a jeho účinky

Kurkuma, známa aj ako haldi, indický šafran, ájurvédske korenie života alebo zlaté korenie, je sušen...

Shatavari

Šatavari, Asparagus racemosus, alebo tiež špargľa hroznovitá, je rastlina úzko príbuzná špargli. Na ...

Ako na výrobu domáceho ghí krok za krokom

Čo je to ghí? Ghí je známe najmä pre svoje zdravotné účinky a nekonečné možnosti využitia v kuchyni ...

Nebeské ovocie zvané Amalaki

Prírodný zdroj vitamínu C, vysoký obsah antioxidačných látok a nespočetné množstvo ďalších blahodarn...

Ašvaganda - elixír mladosti, lásky a božského pokoja

Možno tento názov počujete prvýkrát, možno sa s ním stretávate pravidelne. O čo ide? O rastlinu s ná...

Ájurvédska bylina gotu kola: v čom spočíva jej sila a prečo je tak výnimočná

Niektorí ju nazývajú brahmi, iní gotu kola alebo pupočník. Pod všetkými týmito názvami sa skrýva úža...

Hummus - vynikajúce jedlo mnohých chutí

Hummus je bohatá krémová pasta plná piatej chuti, nazývanej umami. Vyrába sa z cíceru, sezamovej pas...

Poznaj svoju dóšu, 3. diel – Kapha

Náš seriál o dóšach, kde sme si postupne predstavili Vatu a Pittu završuje predstavenie tej tretej, ...

Poznaj svoju dóšu, 2. diel – Pitta

V minulom článku sme si povedali, čo sú ajurvédskom učení tzv. dóše, aké elementy ich tvoria a popís...