Tahini je pasta, ktorá sa vyrába zo sezamových semienok. Sezam obsahuje prevažne olej, ktorý je ale veľmi zdravý. Okrem toho sezam obsahuje aj veľké percento bielkovín, sacharidov a vlákniny. Sezamové semienka obsahujú širokú škálu minerálnych látok, ako sú fosfor, horčík, meď, železo, vápnik, draslík, zinok, mangán a sodík, ako aj vitamíny skupiny B, vitamín E a A. Vďaka svojmu zloženiu ponúka pravidelná konzumácia tahini pasty niekoľko výhod:
- pôsobí antibakteriálne
- pôsobí preventívne proti osteoporóze
- má pozitívny vplyv na nervový systém (môže znížiť stres, depresiu...)
- prispieva k správnemu fungovaniu pečene a obličiek
- znižuje možnosť vzniku cukrovky, rakoviny alebo srdcových ochorení
Tahini v kuchyni
Do ktorého receptu sa hodí tahini? Tahini sa neodmysliteľne používa napríklad pri príprave hummusu, na ktorý sme nedávno napísali recept. Tahini sa dá použiť aj ako dip alebo dresing do šalátov. Tahini svojou chuťou pripomína maslo, takže ho môžete použiť namiesto neho v studenej kuchyni. Ak pridáte trochu vody a medu s citrónom, získate skvelú omáčku na hamburgery alebo mäso. V lete môžete pastu použiť na prípravu obľúbeného smoothie. Tahini urobí nápoj hustejším a krémovejším.
Tip: Tahini pasta je vďaka vysokému obsahu bielkovín skvelá vo vegetariánskej alebo vegánskej kuchyni.
Vychutnajte si svoju obľúbenú príchuť
Ak sa vám nechce príliš variť a vymýšľať zložité recepty, môžete vyskúšať tahini s príchuťou čokolády alebo škorice. Ochutené tahini môžete použiť namiesto Nutelly (sú si chuťovo dosť podobné). Na rozdiel od tejto lieskovoorieškovej nátierky je však tahini veľmi zdravé a telu prospešné. Neobsahuje toľko pridaných cukrov a jeho komplexné zloženie si nájde miesto v zdravej strave. Pastu si môžete natrieť na chlieb alebo iné obľúbené pečivo. Ochutené tahini môžete využiť aj pri pečení.
Tahini v ájurvéde
Tahini je vhodné najmä pre Váty. Sezam zahrieva a vďaka vysokému obsahu oleja pôsobí mastno. Sezam zanecháva pokožku jemnú a vláčnu, čo Váty (ktoré sú typicky suché) ocenia. Tahini svojou sladkou chuťou a horúcou energiou vyživuje nervový systém. Užitočné môže byť aj ochutené tahini. Škorica zvyšuje Pittu a znižuje Vátu a Kaphu.
Naše tahini bolo vyrobené pri teplote do 42 °C, a preto sa môže pochváliť označením RAW. Vďaka tomu nestratilo toľko cenných živín, ako sú vitamíny a minerály.
Aký je váš obľúbený recept na tahini? O svoj recept sa môžete podeliť na našom Facebooku. S výberom vám radi pomôžeme aj na stránke produkty@day-spa.cz.