Zimná pohoda s ájurvédou - sprievodca obdobím Kaphy II.
V druhom diely nášho ájurvédskeho sprievodcu sa zameriame na potraviny, ktoré by ste do svojho jedálnička mali v zimnom období určite zaradiť. Aké vám prospejú a čomu by ste sa mali naopak vyhnúť? Čítajte ďalej.
Jedlo robí deň
Zima je obdobím, kedy je náš tráviaci oheň najsilnejší, pretože telo potrebuje viac paliva, aby zostalo v teple. Chladné počasie totiž tlačí princíp ohňa hlboko do jadra tela, čím podnecuje tráviacu kapacitu.
Možno ste na sebe spozorovali, že sa v lete uspokojíte so šalátmi, veľakrát sa úplne prirodzene týždne aj mesiace zaobídete bez mäsa, na tučné a mastné pokrmy málokedy pomyslíte a radšej si doprajete ľahkú stravu, ktorá vám bohato stačí. V zime je to naopak – naše telá v tomto ročnom období túžia po výdatnejšej, výživnejšej strave, častejšie si pridávate na tanier a vychutnávate polievku. Hlavný chod a dezert zrazu nie je vôbec žiadny problém.
Tip: Unikol vám prvý diel sprievodcu obdobím Kaphy? Napraviť to môžete tu.
Podporná zimná diéta sa sústredí na upokojenie Kaphy, a to bez súčasného zvýšenia Vaty. Dá sa povedať, že stačí počúvať svoje telo, pretože vhodné zimné stravovacie návyky podľa áajurvédy sú pre mnohých úplne bežné a prirodzené.
Potraviny vhodné v zime
Zamerajte sa na konzumáciu teplých, varených, mierne mastných, dobre korenených jedál, zároveň sa snažte dodržať rovnováhu medzi šiestimi chuťami (sladká, kyslá, slaná, horká, trpká a pálivá).
Pite nápoje izbovej teploty, najlepšie teplé alebo horúce - ráno si vychutnajte čierny čaj s hrejivým korením, ktorý pomôže naštartovať váš deň. Vynikajúcim spoločníkom pre dlhé zimné večery potom bude obľúbený masala chai. Zima je obdobím, kedy sa mnoho z nás stretáva s rôznymi respiračnými chorobami, preto by vo vašej špajze rozhodne nemal chýbať ani ájurvédsky horúci nápoj Samahan, s ktorým ľahšie zvediete bitky s nepríjemným kašľom alebo nádchou.
Na raňajky si môžete naservírovať müsli alebo tapioku s mandľovým mliekom, zľahka oslaďte medom a pridajte napríklad sušené figy, hrozienka a chia semienka. Na obed či večeru si vychutnajte pokrmy z dusenej zeleniny, pripravte si husté, kašovité polievky a nebojte sa ich dochutiť výrazným korením, napr. zázvorom, rascou, černuchou a čiernym korením. Ak jete mäso, dajte prednosť hydine, sladkovodným rybám alebo zverine.
Zima je tiež skvelým obdobím, kedy si môžete pochutnať na vajíčkach, desiata so strateným alebo natvrdo uvareným vajcom a celozrnným chlebom so syrom cottage vás príjemne zasýti bez pocitov ťažkosti.
Môžete si dopriať aj strukoviny, tie by však mali byť dobre uvarené, správne korenené a pripravované s tridošickým ghí, aby sa nezvýšila Vata.
A čomu sa radšej vyhnúť?
Najlepšie je obmedziť alebo sa úplne vyvarovať mrazeným potravinám a tiež čomukoľvek, čo je chladné, príliš vlhké, veľmi sladké, ťažké alebo mastné.
Vynechajte ovocie a zeleninu, ktoré sú studené či veľmi sladké, napr. pomaranče, banány, uhorky, čerstvé paradajky alebo batáty. Tučné orechy ako kešu, pistácie alebo vlašské orechy radšej nahraďte tekvicovými a slnečnicovými semienkami.
Mliečne výrobky je najlepšie úplne obmedziť, pretože majú tendenciu byť ťažké, tučné a môžu zvýšiť produkciu hlienu. S mierou však môžete zaradiť kozie mlieko a výrobky z neho – je ľahšie a lepšie stráviteľné ako to kravské. Ak ste fanúšik skôr rastlinných mliek, mandľové a ryžové je vynikajúcou voľbou.
Tip: O kvalitný spánok, zdravé trávenie a upokojenie mysle sa postará kurkumové mlieko – vyskúšajte náš recept, ktorý nájdete tu.
Prechod medzi jeseňou a zimou je tiež ideálny čas na očistu tela - ak vaše telo dobre reaguje na občasný jednodňový pôst, kedy pijete len vodu alebo ovocné šťavy, smelo do toho!
Darí sa vám dodržiavať zimný jedálniček, alebo často zhrešíte a chystáte sa to zmeniť? Veríme, že vám náš ajurvédsky sprievodca na vašej ceste za rovnováhou pomôže. Radi vám tiež poradíme s výberom produktov na produkty@day-spa.cz.
Zdroj: banyanbotanicals.com