Ajurvédske korenie
Jedným z hlavných pilierov ajurvédskej medicíny je strava, ktorá ide ruka v ruke so zdravím. Ajurvéda verí, že bylinky aj ajurvédske koreniny majú obrovský potenciál pre naše telo i myseľ a môžu mať rôzne blahodarné účinky na ľudský organizmus. V ajurvéde sa jednotlivé druhy korenia, ako aj ich kombinácie používajú nielen na ochutenie jedál, ale najmä na zmiernenie širokého spektra zdravotných problémov. Vďaka svojim vlastnostiam dokážu z ťažko stráviteľného pokrmu urobiť ľahké jedlo a zo studeného naopak zahrievacie. Ajurvédske korenie je dôležité aj pre zdravie tráviaceho ohňa Agni.
#ShowMore#
Vyberte si u nás ajurvédske korenie, ktoré si nechávame dovážať priamo z Indie. Pod našou značkou Healing Nature nájdete najčastejšie používané koreniny v ajurvéde, ako je rímska rasca alebo koriander.
Ajurvédske korenie, ktoré by vám doma nemalo chýbať
Ktoré ajurvédske koreniny by ste mali mať určite poruke? Rímska rasca je dôležitá pre trávenie, bojuje proti plynatosti a vyrovnáva všetky tri dóše. Podobné vlastnosti má aj fenikel, ktorý navyše podporuje činnosť obličiek a ich čistenie. Medzi ďalšie ajurvédske korenie, ktoré čistia organizmus a prispievajú k detoxikácii, patrí koriander. Je špecifický aj tým, že pozitívne pôsobí na močové cesty. Kardamóm je užitočným pomocníkom pri zahlienení, dodáva radosť a vitalitu a v ajurvéde sa používa aj na odstránenie vedľajších účinkov kávy, ako je prudký pokles energie. Horčičné semienko pomáha telu spracovať bielkoviny a stimuluje prekrvenie. A napokon, podľa ajurvédy by vo vašej kuchyni nemal chýbať zázvor, korenie, ktoré je výborné na trávenie, žalúdočné bolesti a nevoľnosť.
Tip: Vyššie uvedené ajurvédske korenie tvorí často základ ajurvédskych čajov. Nezabudnite ich vyskúšať aj vy!
Ako si vybrať ajurvédske korenie?
Ak neviete, ako si vybrať ajurvédske korenie, radi vám poradíme. Pri výbere korenín by ste mali zohľadniť svoju konštitúciu (Váta, Pitta, Kapha) a ročné obdobie. V zime sú ideálnejšie zahrievacie jedlá a môžete vyskúšať aj zahrievacie zmesi korenia, ako je trikatu alebo garam masala. V lete naopak siahnite po ajurvédskych koreninách, ktoré majú ochladzujúce vlastnosti, ako je napríklad spomínaný fenikel.