Assam čaje
Ak hľadáte silný a chuťovo výrazný čierny čaj, práve ste ho našli. Čaj Assam vyrástol na brehoch indickej rieky Brahmaputra a jeho sladká, mierne trpká chuť vám môže robiť spoločnosť od skorého rána až do neskorého popoludnia. Assam sa začal v Indii pestovať okolo roku 1834. Zásluhu na tom mali najmä britskí kolonisti, ktorí tušili, že sa mu v úrodnej pôde okolo rieky bude dariť. Koniec-koncov mali pravdu. Nuž posúďte sami.
#ShowMore#
V tejto kategórii nájdete čaj Assam v krásne zdobených škatuľkách od značky English Tea Shop, ktorá si vyberá len tie najkvalitnejšie čajové lístky v BIO kvalite. Po vyluhovaní čaju môžete potom čajové vrecúško pokojne hodiť do kompostu, kde sa celé premení na hnojivo pre vašu záhradku. A ak už máte kofeínu dosť, ale stále máte chuť na dobrý čierny čaj Assam, vyskúšajte jeho bezkofeínovú verziu, ktorú tiež u nás nájdete.
Assam – čaj, ktorý vás ráno postaví na nohy
Ako už viete, čaj Assam obsahuje kofeín a jeho vôňa vás ráno spoľahlivo vytiahne z postele. Môže byť tiež skvelou alternatívou kávy, na rozdiel od nej nezažijete totiž typický prepad energie, tá sa naopak rovnomerne rozloží a jej účinky trvajú oveľa dlhšie. Okrem toho vám vyčaruje vo vašej šálke kúsok dobrej nálady, osvieži telo a myseľ a má pozitívny vplyv na kognitívne funkcie, ako je pamäť a koncentrácia.
Okrem ranného povzbudenia vám dodá aj množstvo antioxidantov, ktoré pomáhajú čistiť telo od škodlivých látok a prispievajú k posilneniu obranyschopnosti organizmu. Podobne ako iné pravé čaje, aj čaj Assam sa vyrába z čajovníka čínskeho (camellia sinensis), ktorý je známy svojimi zdraviu prospešnými účinkami. S čistým svedomím si môžete čaj Assam dopriať aj vtedy, keď bojujete s cukrovkou alebo sa vám nedarí skrotiť vysoký cholesterol. Jeho pravidelné pitie má však mnoho ďalších výhod - prispieva k zdraviu zubov, vlasov a pokožky a nesklame vás ani na ceste za vysnívanou postavou. Pomáha totiž naštartovať metabolizmus a je tak skvelou voľbou pri redukčnej diéte.
Ako pripraviť čaj Assam?
Príprava čierneho čaju Assam nie je vôbec náročná, a ak siahnete po porciovaných čajových vrecúškach, jednoduchšie to už nemôže ani byť. Ten stačí zaliať vriacou vodou a nechať lúhovať 3-5 minút. Pri sypanom čaji sa postup nijako nemení - odporúčame vám však dávať pozor na množstvo vody - na jednu čajovú lyžičku budete potrebovať približne 200 ml. Čaj Assam môžete osladiť medom alebo cukrom, výborne chutí aj s trochou mlieka a môžete ho podávať napríklad s čokoládovými dezertmi.