Čaje podľa druhu
Koľko ľudí, toľko chutí. A pri čajoch to platí dvojnásobne. Ale nenechajte sa zmiasť, čaje nemusia byť len ovocné, bylinkové alebo zelené. U nás nájdete aj tie ájurvédske! K dispozícii sú aj čaje, ktoré sú vhodné na podávanie s mliekom alebo na ľade. Môžete tiež vyskúšať najrôznejšie kombinácie a čajové zmesi, a vyberať si môžete aj zo sypaných alebo porciovaných čajov. Ale teraz pekne poporiadku...
#ShowMore#
Letom čajovým svetom alebo druhy čajov v kocke
Medzi základné druhy čajov patria nepochybne čierne, zelené a biele. Všetky tri pochádzajú zo stále zeleného kra nazývaného čajovník čínsky (Camellia sinensis) a líšia sa od seba predovšetkým časom zberu, spôsobom spracovania, ale aj chuťou a prípravou. Ovocné a bylinné čaje síce nie sú čajmi v pravom slova zmysle, ale oslnia vás nekonečnou škálou chutí a vôní. Výborne chutia aj ájurvédske čaje, ktoré zvyčajne kombinujú bylinky a ovocie, ale aj rôzne druhy korenín.
Povzbudzujúce druhy čajov, ktoré vám dodajú energiu
Čierny čaj prechádza fermentáciou a pripisuje sa mu množstvo benefitov. Asi najznámejší je jeho povzbudzujúci efekt, vďaka ktorému vás postaví na nohy aj po prebdenej noci. Na tento účel slúži najlepšie napríklad English Breakfast, ktorý je mimoriadne obľúbený najmä vo Veľkej Británii. Vyskúšať však môžete aj Earl Grey, Darjeeling alebo Assam.
Podobné účinky má aj zelený čaj. Ten neprechádza oxidáciou, necháva sa prirodzene zavädnúť alebo sa opraží na panvici. Je známy svojimi pozitívnymi účinkami na psychiku, ale aj na imunitu - obsahuje antioxidanty a ďalšie cenné látky, ktoré sú pre telo doslova ako živá voda. Medzi najznámejšie druhy zeleného čaju patrí napríklad Matcha čaj.
Biely čaj sa vyrába z ešte nerozvinutých čajových lístkov a ani ten neprechádza fermentáciou. V porovnaní so zeleným a čiernym čajom obsahuje najmenej kofeínu a v minulosti bol natoľko vzácny, že bol výsadou cisárskych dvorov. Prekvapí vás svojou jemnou chuťou s tónmi medu a kvetov.
Ovocné a bylinné druhy čajov pre mlsné jazýčky
Zamaškrťte si na ovocí! Kvalitné ovocné čaje sa vyrábajú z rôznych častí väčšinou sušeného ovocia. Najčastejšie ide o jablká, maliny, jahody alebo čučoriedky, ktoré sa skvelo dopĺňajú aj s bylinkami a korením. Ovocné aj bylinné čaje navyše neobsahujú žiadny kofeín, čo oceníte najmä vtedy, ak ste sa rozhodli vyradiť ho zo svojho jedálnička. To však neznamená, že vám nemôžu dodať energiu - rakytník, zázvor alebo žihľava sú na to ako stvorené.
Vyskúšať môžete aj ájurvédske čaje. Sú typické tým, že okrem bylín obsahujú aj rôzne aromatické koreniny, ako je škorica, kardamón alebo aníz. Okrem chuťových buniek môžete podporiť aj svoje trávenie, obehovú sústavu alebo myseľ. Tak ako? Ktorý druh čaju si získa vaše srdce?