Čaje z kurkumy
Zlatá bohyňa alebo indický šafran. Kurkumu si ľudia cenia už od staroveku a len málokto vie, že je príbuzná so zázvorom. Rovnako ako on, aj má kurkuma celý rad zdravotných benefitov a navyše úžasne chutí. Nie nadarmo sa preto používa najmä v indickej kuchyni a je neoddeliteľnou súčasťou kari korenia. Kurkuma sa dá použiť nielen na prípravu chutných jedál ale aj na prípravu známeho nápoja golden milk alebo aj zlaté mlieko.
#ShowMore#.
Nahliadnite do tejto kategórie a objavte kurkumu ako súčasť bylinných, ovocných, zelených aj čiernych čajov. Príjemne vás zahrejú napríklad čajové variácie od značky Pukka Herbs. Ak radi experimentujete a skúšate nové chute, stavte na English Tea Shop. Ich čajové kombinácie a zmesi sú nekonečné - a tá chuť? Delikátna! Firma Shoti Maa and Hari Tea pochádza z Indie a výrobu čajov zasvätila (nielen) ájurvéde. Na základe starodávnych ájurvédskych postupov miešajú harmonizujúce bylinné čaje a zmesi na najrôznejšie neduhy. Kurkumový čaj má príjemnú korenistú chuť a spoľahlivo zahreje celé telo.
Kurkumín obohacuje čaj o antioxidanty
Čaj z kurkumy sa môže mierne sfarbiť, získava sa z koreňa tejto rastliny a má sýtu žltú farbu. Zároveň však obsahuje antioxidanty, ktoré zabraňujú predčasnému starnutiu buniek, chránia pred negatívnymi účinkami oxidačného stresu a prispievajú k zníženiu množstva voľných radikálov v tele. A nielen to. Prirodzene posilňujú imunitu a prídu vhod ako prevencia proti prechladnutiu a iným neduhom. Kurkumový čaj si môžete dopriať aj pred jedlom, počas jedla alebo po ňom. Kurkuma môže prispieť k normálnemu tráveniu a preto sa často odporúča piť kurkumový čaj napríklad k mastným jedlám.
Okrem tráviacej sústavy môže kurkumový čaj prispieť k zdravej funkcii pečene, ktorá je zodpovedná za odstraňovanie škodlivých látok z tela. Pozitívne pôsobí aj na krvný obeh, kĺby a kosti a má navyše ďalšie priaznivé účinky na nervovú sústavu a duševnú rovnováhu. Pravidelné pitie kurkumového čaju môže mať pozitívny vplyv aj na stav pokožky. V alternatívnej medicíne sa často používa aj na zmiernenie príznakov akné, ekzémov a zápalov.
Kurkuma v ájurvéde
To, čo ájurvéda pozná už tisícky rokov, sa dnes čoraz viac odráža aj v našom živote. A to je úžasné! Ájurvédska medicína považuje kurkumu za tzv. sattvickú potravinu, ktorá zahŕňa len tú najkvalitnejšiu stravu. Zároveň je jedinečná aj tým, že má schopnosť vyrovnávať všetky tri dóše. Nie je príliš prekvapujúce, že čaj s kurkumou má zahrievacie vlastnosti, a tak harmonizuje tráviaci oheň (agni). To je okrem iného jedna z najvyšších priorít, pretože zdravé trávenie pomáha predchádzať väčšine chorôb. A práve preto sa zrovna kurkuma používa na celý rad neduhov a je jedným zo základných pilierov ájurvédy. Údajne má protizápalové a antimikrobiálne účinky, dokáže vyrovnať hladinu cukru a cholesterolu v krvi a odporúča sa ľuďom s dýchacími problémami.