Čaje z pomaranča a z pomarančovej kôry
Vedeli ste, že pôvodným domovom pomarančovníka je Čína a Vietnam? Až po rozšírení obchodných ciest sa dostal aj do Európy, kde ho možno nájsť dodnes. V závislosti od účelu, na ktorý sa pestujú, sa pomaranče najčastejšie delia na horké a sladké a na základe toho sa neskôr používajú buď v kozmetike, gastronómii alebo vo farmácii. Pomaranče obsahujú veľké množstvo vitamínu C, a preto sa často používajú na obohatenie rôznych výživových doplnkov. Vďaka ich ovocnej a sviežej vôni sa používajú aj na výrobu mydiel, krémov a dokonca aj esenciálnych olejov do difuzérov alebo vonných tyčiniek.
#ShowMore#
A konečne sa pomaranče dokotúľali aj do tejto kategórie a nájdete ich ako v ovocných, tak aj v bylinných čajoch. Milovníkov ájurvédy určite potešia ájurvédske čaje, ktoré podľa starodávnych receptúr mieša značka Shoti Maa a Hari Tea. Šálku šťavnatého ovocia si pre zmenu môžete vychutnať s čajmi od English Tea Shop, ktoré vás už na prvý pohľad zaujmú originálnym dizajnom vo vintage štýle. Všetkými desiatimi odporúčame aj čaje od značky Pukka Herbs, ktoré pochádzajú zo Fair Trade obchodu a sú do poslednej nitky plne kompostovateľné.
Pomarančový čaj pre chvíle pohody
Pomarančový čaj sa najčastejšie pripravuje z pomarančovej kôry, ktorá je veľmi aromatická. Citrusová aróma premení čaj na lahodný osviežujúci nápoj, ktorý je zároveň bohatý na vitamíny. Čaj z pomarančovej kôry si môžete pripraviť napríklad na posilnenie imunity, a ak doň prihodíte aj aromatické korenie, ako je napríklad cejlónska škorica, získate úžasný čaj na podporu trávenia. Pomarančový čaj je bezpochyby aj symbolom Vianoc a rozhodne by nemal chýbať v žiadnej adventnej šálke.