Čaje z púpavy
Každá bylina má svoj potenciál, ktorý predurčuje, na čo bude slúžiť. A vedzte, že ani púpava nie je výnimkou. V plnom rozkvete pripomína slnko, ktoré rozžiari celú lúku, za niekoľko týždňov sa však zmení na strieborný mesiac a akonáhle sa do nej oprie vietor, jej drobné chĺpky sa rozletia ako snehové vločky. Jej celé meno je púpava lekárska a už na prvý pohľad je zrejmé, že v sebe skrýva skutočne magickú silu. Často sa používa na výrobu výživových doplnkov a rovnako obľúbená je aj u bylinkárov. Púpavový čaj by vám odporučili na celý rad neduhov - od trávenia a zažívania až po pečeň a močové ústrojenstvo, všade tam nájdeme obrovský prínos tejto zdanlivo nenápadnej liečivky. Púpava dodáva čaju horkú chuť, ale to určite nie je niečo, čo by milovníkom byliniek mohlo prekážať, ba naopak.
#ShowMore#
V lete nájdete púpavu kvitnúť takmer na každej lúke a rastie nám aj v tejto kategórii. Nájdete ju v bylinných zmesiach od značky Vlčí mák, ktorá pre vás mieša čaje už viac ako 20 rokov. Ak túžite vyskúšať ájurvédske čaje, smelo do toho! Značka Shoti Maa a Hari Tea vyrába čaje podľa starobylých receptúr, ktorých chuť a vôňa vás prenesú rovno do Indie.
Púpava - čaj na podporu celého organizmu
Od nepamäti sa používala na celkové posilnenie organizmu, ako aj jednotlivých orgánov v tele - ľudia totiž verili, že pitie čaju z čerstvej púpavy im dodá rovnakú silu, vďaka ktorej je táto rastlina schopná prežiť takmer kdekoľvek. Púpava obohacuje čaj o antioxidanty, ktoré sú mimoriadne dôležité v boji proti oxidačnému stresu. Zároveň chránia bunky pred predčasným starnutím a eliminujú negatívny vplyv voľných radikálov. Celkovo sú dôležité aj na posilnenie imunity a obranyschopnosti organizmu. Púpavový čaj si môžete pripraviť z koreňov, ako aj z kvetov a listov, pričom každá časť púpavy má trochu iné, no napriek tomu veľmi podobné účinky. Pozrime sa teda najprv na jej koreň.
Čaj z koreňa púpavy
Koreň púpavy obohacuje čaj predovšetkým o vitamíny B a D a nájdeme v ňom aj minerálne látky, ako je mangán, meď a draslík. Čaj z koreňa púpavy je asi najznámejší a odporúča sa najmä na očistu pečene. Tá je hlavným detoxikačným orgánom a má obrovskú zodpovednosť. Filtruje totiž toxíny z krvného obehu a pomáha eliminovať ich usádzanie v tkanivách, a aby všetko fungovalo ľahšie, môže vám v tom pomôcť práve čaj. Koreň púpavy sa ďalej odporúča aj pri problémoch s vysokou hladinou cukru v krvi, takže je ideálny pre ľudí trpiacich diabetom.
Okrem pečene má púpavový čaj doslova blahodárny vplyv aj na močový mechúr. Vďaka svojim diuretickým účinkom pomáha obličkám rýchlejšie odstraňovať prebytočnú vodu a soľ z tela. Tým zabraňuje hromadeniu baktérií v močovom mechúre, čo môže zabrániť napríklad zápalom.
Ako pripraviť čaj z čerstvého koreňa púpavy?
Samotná príprava púpavového čaju nie je vôbec náročná a trvá len niekoľko minút. Na každé 3 dcl vody počítajte s jednou polievkovou lyžicou sušeného alebo čerstvého koreňa. Ten vo vode najprv 5 minút povarte a potom ho nechajte lúhovať ďalších 15 minút. Nakoniec stačí hotový nápoj precediť a... to je všetko. Jednoduché, že? A kedy zbierať koreň púpavy na čaj? Ideálne skoro na jar, najlepšie tesne pred kvitnutím. To je čas, kedy najväčšia sila putuje práve do koreňov, nie do samotných kvetov. Táto úžasná bylinka však môže byť nápomocná aj počas jarnej očisty organizmu, na to je však ideálny čaj z kvetov púpavy.
Čaj z kvetov púpavy na detoxikáciu organizmu
Príroda dobre vie, čo nám má nadeliť, preto nie je žiadna náhoda, že púpava začína kvitnúť práve v apríli - v dobe, ktorá je najlepšia na jarnú detoxikáciu. Ak teda chcete po dlhej zime povzbudiť svoj organizmus, púpavový čaj je jedným z najlepších spôsobov, ako to urobiť. Dodá vášmu telu vitamíny a minerály a môže pomôcť vyplaviť škodlivé látky, ktoré sa v tele nahromadili počas zimy. Púpavový čaj z kvetov môže byť výbornou prevenciou proti zadržiavaniu vody, prekysleniu organizmu a hromadeniu parazitov v črevách. Ale pozor. Odporúča sa piť ho aspoň 4 týždne, a keďže je táto bylinka močopudná, nezabudnite zároveň dodržiavať pitný režim.
Čaj z listov púpavy na podporu trávenia
Hoci sa najčastejšie používa koreň a kvet, s chuťou si môžete pripraviť aj čaj z púpavových listov. Ten sa odporúča najmä na podporu a harmonizáciu trávenia. Ak siahnete po čerstvých listoch, nezabudnite, že majú zvyčajne horkejšiu chuť, ako keby ste ich najprv usušili. A mimochodom, výborne sa hodia aj do šalátov.