Čierne čaje sypané
Nedáte dopustiť na sypané čierne čaje? Neprekvapuje nás to, chutia naozaj skvele! Či už je pre vás príprava čaju posvätným rituálom alebo si ho doprajete namiesto kávy, u nás si určite prídete na svoje. V tejto kategórii nájdete sypané čierne čaje z rôznych kútov sveta a môžete ochutnať napríklad ten od značky English Tea Shop, ktorý k nám dorazil až zo Srí Lanky.
#ShowMore#
Prečo vás čierne sa za srdce?
Obrovskou výhodou čierneho čaju je, že si dokáže dlhšie zachovať svoju chuť a vôňu, než zelené čaje alebo biele čaje, ktoré neprechádzajú fermentáciou. Čajové lístky sa získavajú zo stálezeleného kríka, známeho ako čajovník čínsky, ktorý rastie hlavne v Číne, Indii alebo na Srí Lanke. Čierny sypaný čaj obsahuje veľké množstvo antioxidantov a trieslovín a zároveň prispieva k lepšiemu tráveniu a funkcii žalúdka a čriev. Napriek tomu ho však často vnímame hlavne ako účinného pomocníka v boji proti únave.
Sypaný čierny čaj zaháňa únavu a dodá optimizmus
Čierne čaje sú známe takmer každému, kto ráno potrebuje povzbudiť alebo počas dňa zaspáva nad pracovnými povinnosťami. Sypané čierne čaje sú obľúbené práve pre svoj obsah kofeínu, ktorý sa v čaji nazýva tein. Jeho chemické zloženie je však takmer rovnaké a rozdiel spočíva najmä v tom, že kofeín v sypanom čiernom čaji sa viaže na ďalšie látky, ktoré v káve nenájdeme. Účinky kávy bývajú zvyčajne kratšie, často vedú k tzv. „kofeínovému útlmu“, teda prudkému poklesu energie. Čierny sypaný čaj vás naopak zásobuje energiou aj niekoľko hodín.
Vďaka kofeínu môže čierny čaj povzbudiť váš nervový systém, zbaviť vás únavy a dokonca pomôcť pri nespavosti, zlepšuje koncentráciu a stimuluje aj metabolizmus. Ak teda hľadáte ideálneho pomocníka pri štúdiu alebo práci, rozhodne vyskúšajte čierny sypaný čaj. Ale pozor! Vo večerných hodinách si radšej pripravte čaje na upokojenie, ktoré vás príjemne pripravia na spánok.
Ako pripraviť sypaný čierny čaj?
Ak ste sa sypanému čiernemu čaju doteraz vyhýbali, pretože ste si mysleli, že jeho príprava je náročná, presvedčíme vás o opaku. Na jeho prípravu budete potrebovať len sitko a vodu. Do sitka alebo filtra dajte požadované množstvo čaju (na 1,5 dl vody približne 1 čajovú lyžičku), zalejte vriacou vodou a nechajte 3 – 5 minút lúhovať. Všeobecne platí, že čím dlhšie necháte zmes vo vode, tým silnejší čaj bude.