Neuveriteľne krásne, voňavé a zdravé. Hviezdičky badiánu sú jedným z tradičných vianočných korení a používa sa aj do vareného vína, čaju aj grogu. Vďaka svojmu jedinečnému tvaru sa používajú na výrobu vianočných vencov a iných dekorácií. Badián však dokáže zmierniť aj tráviace problémy a prechladnutie.
Dekoratívne a zdravé korenie
Badián je nepochybne najkrajším korením, ktoré príroda ponúka. Jeho vôňa sa často prirovnáva k anízu, preto sa nazýva aj čínsky aníz. Badián je sušený plod čínskeho Anízovca pravého (Illicium verum). Pôvodne rástol v juhozápadnej Číne, ale v súčasnosti je rozšírený v celej juhovýchodnej Ázii. Je to jedno z mála tradičných čínskych korenín, ktoré sa udomácnilo v našej krajine.
V Číne je badián dôležitou zložkou korenia piatich vôní a je základom pri príprave mäsa a polievok. Mleté plody a kôra badiánu sa používajú aj ako kadidlo. Vo východnej medicíne sa badián už tisíce rokov používa pri tráviacich problémoch. V niektorých krajinách sa preto žuje po jedle ako digestívum.
Každá špička hviezdice obsahuje semeno, ktoré obsahuje aromatické éterické oleje. Najdôležitejšou z nich, ktorá dodáva badiánu jeho typickú vôňu podobnú sladkému drievku, je anetol. Táto látka sa nachádza aj v aníze a fenikli.
Do Európy sa prvý badián dostal až v 17. storočí, ale už vtedy ľudia vedeli oceniť jeho pozitívne účinky na organizmus. Okrem trávenia sa badián používal na podporu imunity, proti reumatizmu a svalovým kŕčom. V zime sa odporúčalo užívať badiánový čaj ako prevenciu proti vírusovým ochoreniam.
Ten si môžete pripraviť aj sami doma, ak ste prechladnutí, máte kašeľ alebo vás bolí hrdlo. Stačí vylúhovať trochu mletého badiánu alebo jeden celý badián a osladiť medom, niektorí odporúčajú pridať štipku škorice. Odvar z badiánu podporuje vykašliavanie a má upokojujúci účinok na psychiku, preto sa odporúča ľuďom trpiacim stresom alebo nespavosťou.
Zaujímavosť: V modernej farmakológii sa badián používa ako jedna z prírodných zložiek na výrobu antivirotík.
Badián na Vianoce
V slovenskej kuchyni sa badián používa na dochutenie ovocných kompótov, najmä hruškových a jablkových, lekvárov, medovníkov a sušienok. Jeho chuť je mierne sladká a jemná, ale zároveň výrazne korenistá, preto je veľmi obľúbený pri vianočnom pečení. Badián má najvýraznejšiu chuť a vôňu práve po rozdrvení. Pri dávkovaní buďte opatrní. Je však pravda, že jeho aróma sa po rozdrvení pomerne rýchlo vytráca.
Badián nájdete v perníkovom korení a samozrejme patrí aj do vianočných horúcich nápojov, ako je varené víno, grog, vianočný punč alebo čaj. Nemal by chýbať ani v domácich likéroch a korenených vínach.
Na Vianoce by sa nemalo zabúdať ani na dekoratívnu funkciu badiánu. Hviezdičkami možno ozdobiť vianočné stoly, adventné vence alebo svietniky. Môžu sa použiť aj na výrobu prírodných ozdôb na vianočný stromček. Hviezdičku môžete zavesiť buď samostatne na šnúrku, alebo ju môžete kombinovať s rolkami škorice či prilepiť na sušené plátky pomaranča. Stromček bude nielen krásne vyzerať a pripomínať tie tradičné z minulosti, ale vďaka aromatickému koreniu bude aj nádherne voňať.
Používáte badián aj v bežnej kuchyni alebo s ním varíte len na Vianoce? S vašimi vianočnými tradíciami sa môžete podeliť na Facebooku alebo Instagrame. Ak potrebujete poradiť s výberom korenia alebo iných produktov, radi vám pomôžeme na produkty@day-spa.cz.