Kardamóm sa už mnoho rokov považuje za skutočného kráľa korenia, najmä v krajinách Orientu. Jeho unikátna štipľavá aróma pripomínajúca citrusy dodá každému jedlu jedinečnú chuť. Okrem toho dokáže účinne upokojiť tráviaci systém a pomáha pri problémoch s dýchaním. V našej krajine je jedným z typických vianočných korení, ktoré sa pridáva najmä do medovníčkov.
Vzácne korenie s citrusovou vôňou
Kardamóm sa u nás až tak často nepoužíva, ale ak ho poznáte, určite si vybavíte jeho typickú citrusovú arómu. Nie nadarmo sa mu vo svete hovorí "kráľ korenia". Spolu so šafranom a vanilkou patrí medzi tri najdrahšie koreniny vôbec. Kardamóm je plod kardamovníka (Elettaria cardamomum) a v súčasnosti sa pestuje vo vlhkých lesoch Indie, Tanzánie, Číny a Cejlónu. Pôvodne však pochádza z Indie.
Plodom tohto stromu je zelená tobolka podlhovastého tvaru, ktorá obsahuje tmavohnedé semienka pripomínajúce semená citrusov. Paradoxne, kardamóm má z hľadiska pôvodu najbližšie k zázvoru alebo kurkume. Semená obsahujú najväčšie množstvo vonných esencií vôbec. Po zbere sa spracúvajú rôznymi spôsobmi na:
- Kardamóm celý
- Kardamóm mletý
- Esenciálny olej z kardamómu
Kardamóm je najobľúbenejším korením v Oriente. Tu sa bežne pridáva do jedál, ale používa sa aj na ochutenie čaju a kávy. Kardamóm má mierne štipľavú nasladlú chuť, ktorá pripomína citróny a gáfor.
Nesmieme však zabúdať na jeho pozitívne účinky na ľudské zdravie. Vďaka svojej výraznej chuti a sťahujúcim účinkom sa kardamóm v mnohých kultúrach používa ako dôležitý prvok ústnej hygieny. Starí Egypťania žuli kardamómové tobolky, aby si osviežili dych. Považuje sa tiež za vynikajúci prostriedok proti dýchacím problémom a pri prechladnutí, pretože obsahuje cineol, ktorý podporuje čistenie dýchacích ciest.
Kardamóm pôsobí protizápalovo a upokojuje podráždený žalúdok. Čo je vskutku ideálne na vianočné obdobie, keď máme tendenciu pojedať piate cez deviate. Extrakt zo semien kardamómu je teda ideálnou prvou pomocou, keď nás bolí žalúdok. Uvoľní kŕče v tráviacom trakte a podporí trávenie, čím prináša rýchlu úľavu pri prejedaní.
Kardamóm počas Vianoc
Na Vianoce môžete kardamóm využiť najmä pri pečení medovníkov, pretože je neoddeliteľnou súčasťou perníkového korenia, a tiež pri príprave vianočnej marcipánovej štóly, rôznych sušienok a koláčikov. Môžete ho však použiť aj na spestrenie rožtekov, medvedích labiek alebo iného tradičného vianočného pečiva. Štipka kardamómu dodá nezvyčajnú exotickú chuť aj džemom, kompótom a marmeládam. Určite ním nič nepokazíte ani pri príprave domáceho vianočného likéru.
V škandinávskych krajinách sa kardamóm pridáva do vareného vína alebo sa používa pri pečení sladkého a kysnutého pečiva. Skutoční gurmáni môžu skúsiť pridať mletý kardamóm do čaju, kávy alebo horúcej čokolády. Nápoj tak bude príjemne voňať a získa zaujímavú chuť. Kardamóm nájdete aj v zmesi na prípravu slávneho masala chai.
Na kardamóm by sme však nemali zabúdať ani v slanej kuchyni. Výborne sa hodí k mäsu, takže ním môžete skúsiť ochutiť steaky, údeniny a mleté mäso, ale aj ryby. Napríklad slivková omáčka k vianočnému kaprovi na čierno získa vďaka kardamómu úplne nový rozmer.
Ako to máte s kardamómom na Vianoce vy? Používate ho len na pečenie koláčikov alebo si ním radi ochutíte aj kávu? Ak potrebujete poradiť s výberom korenia alebo iných produktov, pomôžeme vám na produkty@day-spa.cz.