Starí Egypťania si ním čistili zuby a osviežovali dych. Ako žuvačku ju žuli starí Gréci a dodnes si ho všetci severania pridávajú do sladkých dezertov! Áno, to je kardamón.
Názov korenia pochádza z gréčtiny, kde sa nazývalo "kardamomon". Toto voňavé korenie sa získava zo semien kardamónu malabarského, ktorého pôvodnou vlasťou je India. Dnes sa však rastlina vyskytuje aj v iných krajinách, ktoré majú tropické dažďové pralesy.
Účinné a voňavé korenie
Kardamovník (Elettaria cardamomum) obsahuje mnoho zdraviu prospešných látok - éterické oleje, vitamíny skupiny B, vápnik, horčík, železo a mnohé ďalšie. Niet divu, že tradičná čínska medicína používa kardamón pri tráviacich problémoch, ako sú bolesti žalúdka, zápcha či hnačka! Toto korenie s prenikavou vôňou má tiež schopnosť zabíjať škodlivé baktérie, ktoré môžu spôsobiť žalúdočné vredy.
To však nie je všetko, kardamón tiež:
- podporuje funkciu mozgu a pamäte a pomáha upokojiť nervy
- čistí a podporuje funkciu obličiek
- podporuje imunitný systém
- je výborný ako kloktadlo pri bolestiach hrdla a prechladnutí
- pomáha pri nevoľnosti - stačí rozžuť jedno celé zrnko a zjesť ho
- podporuje trávenie a slúži všetkým, ktorí sa snažia upraviť svoju hmotnosť
Kardamón by však vo veľkom množstve nemali užívať ľudia so žalúdočnými vredmi a ochorením žlčníka. Aj počas tehotenstva radšej konzultujte jeho konzumáciu s lekárom.
Magická sila kardamónu
V arabských krajinách sa hovorí, že žena, ktorá mužovi podá kávu so štipkou kardamónu, ho navždy očarí. Môžete to ľahko vyskúšať, stačí do mletej kávy pridať niekoľko zrniek jemne mletého korenia. Vôňa a chuť kávy získa úplne nový rozmer.
Z kardamónu si môžete pripraviť aj jednoduchý nálev, ktorý môžete popíjať 3x denne (najlepšie pred jedlom). Stačí zaliať jednu čajovú lyžičku mletého korenia 250 ml vriacej vody a nechať lúhovať približne 15 minút. Nápoj môžete piť horúci alebo studený, účinok bude vždy rovnaký.
S kardamónom v kuchyni
Kardamón sa používa najmä ako korenie do slaných a sladkých jedál alebo nápojov. V Ázii, odkiaľ toto korenie pochádza, ho nájdete napríklad v nepálskej a indickej masale, ryži basmati alebo thajskom kari. A nájdete ho aj v tradičných sladkostiach, čajoch a káve!
Vďaka koloniálnej politike sa kardamón dostal aj do Európy, kde sa stal neoddeliteľnou súčasťou kuchyne severských krajín, najmä pri pečení sladkých jedál. Pulla, sladký fínsky chlieb alebo švédske buchtičky kardemummabullar sa bez kardamónu nezaobídu.
Tip: Do 0,5 litra čierneho čaju pridajte čajovú lyžičku mletého kardamónu. Vôňa a chuť kardamónu upokojí vašu myseľ a prenesie vás do exotických krajín. Alebo môžete vyskúšať hotové čajové zmesi s kardamónom, napríklad After Dinner, Harmonizačný čaj alebo vyváženú chuť koreneného nápoja Chai masala.
Chcete objaviť blahodarné účinky kardamónu? Navštívte náš e-shop a vyberte si. Ak máte akékoľvek otázky, radi vám pomôžeme s výberom produktov na produkty@day-spa.cz.