Len málokto si vie predstaviť Vianoce bez korenistej škorice. Neodmysliteľne patrí k perníkom, varenému vínu a vianočnému čaju. Má však aj celý rad pozitívnych účinkov na ľudský organizmus. Naši predkovia si boli dobre vedomí svojej krehkosti v období chladu a zimy, preto používali vianočné korenie aj na posilnenie svojej fyzickej schránky.
Škorica a jej účinky
Väčšina z nás si škoricu spája s jej charakteristickou vôňou a výraznou chuťou, ktorú dodáva jedlám a nápojom. Nie každý však vie, odkiaľ škorica v skutočnosti pochádza a aké má úžasné účinky. V našej kuchyni sa bežne používa mletá škorica. K dispozícii je však aj celá škorica. Ide o vysušenú kôru škoricovníka, ktorá sa pri sušení stočí do charakteristických rúrok.
Väčšina škoricovníkov rastie na Cejlóne, Jave, v Číne a iných tropických oblastiach. Celkovo existuje 150 rôznych druhov škorice. Najsilnejšie postavenie v potravinárskom priemysle má však cejlónska škorica, inak známa ako škorica pravá. Obsahuje len minimálne množstvo kumarínu, horkej látky, ktorá zabraňuje spásaniu bylinožravcami. Preto je jej chuť v porovnaní s inými druhmi škorice čistá, bez stopy horkosti. Má tiež priaznivejšie účinky na ľudský organizmus, preto je drahším variantom škorice.
Škorica je bohatým zdrojom antioxidantov a má antibakteriálne účinky (obsahuje eugenol). Preto sa už od staroveku používa na liečenie škrabancov a drobných poranení. Spolu s medom dokáže posilniť imunitný systém, preto je zmes medu a škorice veľmi obľúbená pri prechladnutí. Škorica je tiež vhodnou potravinou pre mozog, pretože má pozitívny vplyv na kognitívne funkcie a pamäť. V ájurvéde sa dokonca považuje za prírodné afrodiziakum. Okrem toho podporuje trávenie, čo oceníte po ťažkom jedle, ktoré je typické pre vianočné obdobie.
Škoricové Vianoce
Aké by to boli Vianoce bez škorice. Celá rada vianočných receptov vyžaduje aspoň štipku škorice, najmä vianočné pečivo a perníčky. Nemala by chýbať ani v štrúdli a varenom víne, do ktorého patria aj klinčeky, badián a nové korenie. Exotická vôňa škorice môže okoreniť aj kávu alebo vianočný likér. Dobre sa hodí aj k jablkám, slivkám, hruškám alebo pomarančom, preto sa pridáva do ovocných kompótov a sladkých nákypov. V zime určite oceníte, ak budete mať po ruke chutný kompót s vianočnou vôňou.
Tip: Na našom blogu nájdete recepty na netradičné vianočné pečivo, ktoré samozrejme obsahujú škoricu. Vyskúšajte košíčky so škoricovým krémom, nízkokalorické perníčky alebo škoricové hviezdičky!
Škorica sa však hodí aj k mäsu, najmä k hovädziemu alebo zverine. Naši predkovia si to dobre uvedomovali už v stredoveku, keď bola škorica považovaná za drahé a vzácne korenie. Jej exotická vôňa sa tak šírila len z kuchýň bohatých rodín. Z 20. storočia potom pochádza aj staročeský kapor na čierno, podávaný s omáčkou z lekváru a perníka. Táto pochúťka však bola veľmi zložitá, preto ju ľudia začali pripravovať už tri dni pred Štedrým dňom.
Voňavú škoricu môžete použiť aj ako dekoráciu. Na tento účel je vhodnejšia čínska škorica, ktorá má pravidelnejší a estetickejší tvar. Okrem toho je pevnejšia a trochu tmavšia. Škoricové zvitky môžete použiť na zdobenie vianočných vencov, zavesiť ich na vianočný stromček alebo nimi vystlať vianočný stôl. Celý dom potom bude presiaknutý krásnou hrejivou vôňou.
Máte radi škoricu? Alebo na Vianoce uprednostňujete iné vône? Budeme radi, ak sa o svoje tradície podelíte na našom Facebooku alebo Instagrame. Ak potrebujete pomôcť s výberom korenia alebo iných produktov, radi vám pomôžeme na produkty@day-spa.cz.