Niektorí ľudia nemajú radi jeho štipľavú chuť, iní ho úplne milujú a strúhajú si ju do každého horúceho nápoja. Hovoríme o zázvore, ktorý sa používa pri pečení koláčov, na prípravu posilňujúceho čaju aj sirupu. Zázvor síce pochádza z Ázie, ale dnes ho poznajú prakticky vo všetkých krajinách sveta.
Zázvor ako kráľ byliniek
Hoci zázvor pôvodne pochádza z Indie a Číny, hovorí sa, že za jeho rozšírenie po celom svete sú zodpovední Austrálčania. Zázvor je koreň rastliny nazývanej ďumbier lekársky (Zingiber officinale), ktorá má charakteristickú štipľavú chuť a výraznú vôňu. Obsahuje aromatické éterické oleje, ako aj gingerol, čo je látka, ktorá mu dodáva charakteristickú pikantnosť. Blízkym príbuzným zázvoru je kurkuma, ktorej korene vyzerajú veľmi podobne.
O jedinečných vlastnostiach zázvoru sa vo východnej medicíne hovorí už stáročia, pretože ako zahrievacia potravina stimuluje agni (tráviaci oheň). Zázvor používali aj starí Rimania a Gréci. Dôležitú úlohu zohrával aj v stredovekej európskej kuchyni, potom jeho popularita upadla. V súčasnosti sa však zázvor vracia do módy, a to nielen vďaka svojej jedinečnej chuti. V skutočnosti zázvor môže:
- Podporovať trávenie
- Zmierniť nevoľnosť
- Posilniť imunitu
- Tlmiť bolesť
- Podporiť obehový systém
- Zrýchliť metabolizmus
Zázvor sa dnes v prírode prakticky nevyskytuje. Dá sa pestovať aj v našich európskych končinách, len mu treba zabezpečiť optimálne podmienky - dostatok vlahy, tepla a slnka.
Zázvor v zime
Zázvor sa asi najčastejšie spomína v súvislosti s prechladnutím, chrípkou, vírusovými ochoreniami vo všeobecnosti a prechladnutím. Moderné výskumy ukazujú, že zázvor má silné antiseptické, antibakteriálne a antivírusové vlastnosti. Preto sa odporúča konzumovať ho počas zimných období, keď sú ľudia najviac náchylní na prechladnutie.
Zázvorový čaj
Ak máte pocit, že na vás niečo lezie, neváhajte a pripravte si zázvorový čaj. Všetko, čo potrebujete, je kúsok čerstvého zázvoru nakrájaného na kocky alebo nastrúhaného a horúca voda. Nechajte zázvor niekoľko minút lúhovať a potom odvar preceďte. Do vychladnutého nápoja pridajte trochu medu a citrónovej šťavy. Ak máte radi pikantné chute, môžete do zázvorového čaju skúsiť pridať trochu škorice.
Zaujímavosť: Ako často piť zázvorový čaj? Vo všeobecnosti sa neodporúča konzumovať viac ako 4 gramy čerstvého zázvoru denne. Okrem toho zázvor nie je vhodný pre každého. Mali by sa mu vyhnúť ľudia so žalúdočnými vredmi, tehotné ženy a malé deti.
Zázvorový sirup
Okrem zázvorového čaju je výborným prostriedkom proti nachladnutiu aj zázvorový sirup. Ten sa dá kúpiť v obchodoch, ale určite je lepšie pripraviť si ho doma z čerstvého zázvoru. Na prípravu tohto jedinečného životabudiča potrebujete len kúsok zázvoru (dlhý asi 3 cm), 150 ml vody a trochu citrónovej šťavy. Všetko dôkladne rozmixujte a ochuťte medom. Sirup môžete jesť po lyžičkách alebo ho pridať do čaju či teplej vody.
Zázvorky
Odkazom na obľúbenosť zázvoru v dávnych dobách sú zázvorky. Toto tradičné staroslovenské vianočné pečivo sa má piecť ako vôbec prvé pred Vianocami, pretože potrebuje dostatok času na zmäknutie (neobsahuje žiadny tuk). Zázvorky sa môžu vyrábať z mletého aj čerstvého zázvoru, ktorý im dodáva pikantnú chuť.
Už ste prišli zázvoru na chuť alebo je na vás príliš pikantný? Ak potrebujete poradiť s výberom korenia či iných produktov, radi vám pomôžeme na produkty@day-spa.cz.