Indické čierne čaje
Pitie čaju je v Indii neoddeliteľnou súčasťou života a niet sa čomu čudovať – indický čierny čaj je celosvetovo považovaný za jeden z najkvalitnejších vôbec. Hoci čajovník rastie v indickej prírode už približne od 12. storočia, na výslnie sa dostal až pomerne nedávno. Pôvodne ho Indovia konzumovali podobne ako zeleninu, ale to sa zmenilo okolo roku 1850, keď nastúpila britská nadvláda. V oblastiach Assam a Darjeeling vznikli rozsiahle čajové plantáže a India sa stala druhým najväčším producentom čaju na svete. Indický čierny čaj Assam má pomerne výraznú, mierne horkastú chuť, čaj Darjeeling je jemnejší a pri jeho pití môžete cítiť tóny muškátového orieška.
#ShowMore#
Oba druhy čaju nájdete aj v tejto kategórii a okrem nich si môžete vyskúšať aj indický čierny čaj Earl Grey, ktorý si obľúbili najmä Angličania.
Indický čierny čaj vás bude sprevádzať od skorého rána
Indický čierny čaj je ideálnou alternatívou ku káve – rovnako ako ona, obsahuje kofeín, ktorý vás ráno určite prebudí. Na rozdiel od kávy je jeho účinok dlhší a jeho veľkou výhodou je, že pri ňom nehrozí typický „kofeínový útlm“, teda prudký pokles energie. Indický čierny čaj je zároveň bohatý na antioxidanty, ktoré môžu spomaliť proces starnutia a pomáhajú chrániť bunky v našom tele pred voľnými radikálmi.
Indický čierny čaj si môžete podľa vlastných preferencií dosladiť napríklad medom alebo cukrom, ale vychutnať si ho môžete aj po anglicky – s kvapkou mlieka. Takto ochutený čaj si obľúbili aj Indovia, ktorí pri jeho pití nešetria rôznymi druhmi korenia, ako je škorica, kardamón, zázvor alebo dokonca čierny korenie.