Indické korenie
Dobré jedlo nepozná hranic a my sa preto vydáme až do Indie. Ak je nejaká krajina charakteristická nekonečnou paletou farieb a vôní, je to práve ona. Základom indického jedla nie je nič iné ako indické korenie, bez ktorého sa pri príprave voňavých jedál rozhodne nezaobídete. Indické korenie tvorí väčšinu zoznamu ingrediencií, ktoré budete potrebovať na prípravu rôznych jedál a ich výber netreba podceňovať.
#ShowMore#
Túžite zažiariť pred priateľmi alebo rodinou a chcete pripraviť jedlo ako z indickej reštaurácie? To, že sú najrôznejšie indické korenia základom úspechu sme si povedali. Ako si však vybrať naozaj kvalitné korenie? Ak sa nechcete uspokojiť s obyčajným korením zo supermarketov, pozrite si náš eshop. Indické korenie z našej privátnej značky Healing Nature k vám prichádza priamo z Indie a nájdete ho u nás dokonca v BIO kvalite. Chybu neurobíte ani vtedy, ak vyskúšate indické korenie od značiek Swagat a TRS.
Najpoužívanejšie indické korenie, bez ktorého sa nezaobídete
Chceli by ste sa pustiť do prípravy typického indického jedla, ale odrádza vás dlhý zoznam korenín? Nezúfajte! Indickí kuchári majú v zásuvke vlastné vopred namiešané zmesi korenia, nazývané masala, určené práve na tento účel. Pravdepodobne najznámejším indickým korením je garam masala, ktorá je skvelá napríklad do mletého mäsa. Ak milujete grilovanie, potom by vo vašej domácnosti nemalo chýbať ani indické korenie tandoori masala. Tradične sa pridáva napríklad do bieleho jogurtu, ktorý je ideálny na marinovanie. A nemali by sme zabudnúť ani na kari korenie, ktoré sa používa na prípravu farebných kari omáčok.
Hoci je indické korenie v zmesi veľmi praktické, určite by ste mali mať v zálohe jednodruhové korenie, s ktorým budete mať absolútnu kontrolu nad celkovým množstvom dochucovadiel. Medzi typické indické korenie patrí kurkuma, rasca, peper, koriander, kardamóm alebo horčičné semienko.
Tip: Ešte predtým než sa pustíte do varenia, nezabudnite opiecť celé indické korenie na suchej panvici. Môžete použiť aj ghí, ktoré pokrmu dodá jemnú, maslovú chuť s orechovými tónmi.
V čom spočíva tajomstvo indickej kuchyne?
K indickej kuchyni nepochybne patrí ostré korenie. Ale nebojte sa, indovia vedia veľmi dobre pripraviť aj jemné, nepálivé omáčky, ako je legendárne chicken butter alebo lahodná korma. Ak však nedáte dopustiť na ohnivé jedlá, vyskúšajte indické korenie, ako je trikatu alebo chunky chat masala. Je vaše jedlo predsa len príliš pikantné? Indická kuchyňa myslela na všetko - intenzitu pikantnosti môžete znížiť jednoducho pridaním jogurtu priamo do pokrmu, ale báječne sa hodí taktiež kokosové mlieko, ktoré jedlu dodá nádych exotiky.
Aby bol váš pokrm čo najautentickejší, nezabudnite si okrem kvalitného indického korenia vybrať aj správnu prílohu. K omáčkam sa najčastejšie podáva ryža basmati alebo chlebová placka. Na žiadnom stole by nemala chýbať ani omáčka čatní (chutney), ktorá slúži nielen ako ochucovadlo, ale namáča sa do nej aj chlebová placka. A nemali by sme zabudnúť ani na strukoviny, ako je šošovica alebo cícer, ktoré sa pridávajú priamo do omáčok namiesto mäsa.