Kokosové maslo - dobrota na lyžičku aj prísada na varenie

Je až nebezpečne dobré a vhodné na maškrtenie, ako aj na použitie do palaciniek, kaší, krémov, raw zmrzliny alebo nepečených dezertov. Reč je o domácom kokosovom masle, ktoré si môžete vyrobiť sami podľa receptu v tomto článku. Základom je strúhaný kokos, kokosový olej a vanilkový extrakt. Samozrejme, maslo si môžete ochutiť aj podľa svojich preferencií.

Kokos a jeho účinky na organizmus

Využitie domáceho kokosového masla nájdete v teplej aj studenej kuchyni. Výhodou je, že neobsahuje laktózu, je úplne vegánske a má tiež nízky obsah sacharidov (pokiaľ doň nepridáte žiadne sladidlá).

Základom tohto masla je kokosový olej, ktorý zvyšuje pránu, takže vám dodá veľa energie. Podľa ájurvédy má kokos skôr ochladzujúcu energiu, a preto je vhodný pre osoby s prevažujúcou dóšou Pitta. Kokosové maslo určite oceníte aj počas horúcich letných dní. Odporúčame ho pridať do domácej zmrzliny alebo nejakého raw dezertu. Nielenže si veľmi pochutíte, ale aj sa príjemne schladíte.

Okrem toho kokos a kokosový olej obsahujú množstvo látok, ktoré majú priaznivý vplyv na celé ľudské telo. Za zmienku stoja vitamíny skupiny B, železo, vápnik, horčík, draslík, fosfor, kremík, sodík, vláknina, nasýtené tuky a bielkoviny. Niet divu, že kokosový orech tvorí základ stravy miliónov obyvateľov ostrovov.

Suroviny na výrobu kokosového masla

Na prípravu kokosového masla budete potrebovať suroviny uvedené nižšie:

  • 2 šálky strúhaného kokosu
  • 2 lyžice kokosového oleja
  • 1 lyžica vanilkového extraktu
  • soľ alebo sladidlo na dochutenie (nepovinné)

Zaujímavosť: Vanilkový extrakt sa pridáva do kokosového masla na zjemnenie chuti. Chuť veľmi pripomína Raffaelo.


Postup

Na výrobu kokosového masla budete potrebovať výkonný kuchynský mixér. Do mixéra vložte strúhaný kokos, kokosový olej a vanilkový extrakt. Ak chcete, môžete pridať štipku kvalitnej soli a prípadne med na osladenie.

Aj keď je váš mixér veľmi výkonný, počas mixovania ingrediencií mu doprajte niekoľko prestávok, aby sa neprehrial. Počas prestávky vždy skontrolujte, či sa na steny nádoby neprilepil nerozmixovaný kokos. Ak sa tak stane, zoškrabte ho a potom pokračujte v mixovaní.

Keď je zmes hladká, prestaňte mixovať a nalejte ju do nádoby. Ak vám nevadia jemné kúsky kokosu v kokosovom masle, môžete ho naliať priamo do nádoby.

Ak však nechcete mať v kokosovom masle drobné kúsky kokosu, preceďte ho najprv cez sitko alebo plátno. Môžete si pomôcť vareškou, ktorá vám pomôže vytlačiť z kokosu čo najviac masla. Až potom maslo prelejte do konečnej nádoby na skladovanie.

recept kokosove maslo

Tipy na vylepšenie kokosového masla

Kokosové maslo je samo o sebe také chutné, že budete mať problém nezjesť ho na jedno posedenie. Aj napriek tomu pre vás máme niekoľko tipov, ako kokosové maslo ešte vylepšiť a ako ho používať.

  • Ak chcete maslovejšiu konzistenciu, pridajte do mixéra kokosové mlieko.
  • Prípravu kokosového masla si môžete uľahčiť tým, že sladidlo a vanilkový extrakt nahradíte vanilkovým cukrom.
  • Kokosové maslo môžete použiť v mnohých receptoch. Môžete ho použiť aj na ochutenie kurkumového mlieka.

Ako dopadla príprava kokosového masla u vás doma? Neváhajte a podeľte sa o svoje skúsenosti na našom Facebooku alebo Instagrame. Ak potrebujete pomôcť s výberom ingrediencií alebo iných produktov, radi vám pomôžeme. Svoje otázky môžete smerovať na produkty@day-spa.cz.