Mandľové mlieko - chutný a zdravý nápoj

Domáce mandľové mlieko je v Indii tradičným nápojom a považuje sa za vynikajúci zdroj energie. Môže sa vyrábať z kravského aj rastlinného mlieka. Na dochutenie sa používa kardamón, med a jogurt, ale fantázii sa medze nekladú. Pre tipy na to, ako si pripraviť vlastné mandľové mlieko, sme pripravili tento recept.

Prečo práve mandľové mlieko?

Na rozdiel od supermarketových mliek neobsahuje domáce mandľové mlieko rafinované cukry, stabilizátory a emulgátory. Je len na vás, ako veľmi ho chcete osladiť a dochutiť. Logicky je tak oveľa zdravšie ako komerčne predávané nápoje, ktoré s mandľovým mliekom nemajú veľa spoločného.

Mandľové mlieko sa v Indii tradične pripravuje z čerstvého kravského mlieka, ktoré sa považuje za výživný elixír. Ájurvéda považuje mandľové mlieko za vynikajúci sattvický nápoj, ktorý vyživuje telo a ducha. Teplá, sladká a mierne horká energia mandlí má na telo uzemňujúci účinok bez toho, aby ho nadmerne zaťažovala.

Preto pomáha upokojiť nervový systém a slúži ako výživa pre mozog. Hlboko vyživuje všetky tkanivá v tele, a preto sa odporúča piť bezprostredne po pohlavnom styku na obnovenie stratenej energie.


Tip: Ak máte radi kurkumu, určite vyskúšajte náš recept na zlaté mlieko.


Recept domáce mlieko mandle1

Suroviny na výrobu mandľového mlieka

Na prípravu mandľového mlieka pre dve osoby budete potrebovať tieto suroviny:

  • 2 šálky mlieka
  • 10 až 14 mandlí (namočených cez noc vo vode)
  • 1 polievková lyžica medu
  • štipku mletého kardamónu
  • biely jogurt na ochutenie (nie je potrebný)

Pracovný postup

Najprv uvaríme mlieko a necháme ho vychladnúť. Potom môžeme pristúpiť k príprave mandľovej pasty. Mandle sceďte z vody, v ktorej boli namočené cez noc, a odstráňte šupky. Vložte ich do elektrického mixéra (môžete použiť aj mažiar) a spolu s medom a kardamónom ich pomeľte na jemnú pastu.

Vychladnuté mlieko vmiešajte do pasty, kým nápoj nezíska krémovú konzistenciu. Ak chcete do nápoja pridať biely jogurt, použite trochu menej mlieka a trochu viac medu (podľa chuti).

mandľové maslo1


Tip: Mandľové šupky určite nevyhadzujte. Môžete ich použiť na výrobu orechového korpusu, domácej granoly alebo mrveničky do koláča.


Tipy na vylepšenie mandľového mlieka

Pri príprave mandľového nápoja sa fantázii medze nekladú a je samozrejme na vás, či sa budete držať receptu, alebo si ho prispôsobíte podľa seba. Tu je niekoľko tipov, ktorými sa môžete inšpirovať.

  • Na prípravu mandľového mlieka môžete použiť akýkoľvek druh mlieka - kravské, kozie alebo dokonca rastlinné alternatívy (napr. kokosové mlieko).
  • Do mandľového mlieka môžete pridať aj štipku škorice. Tá mu dodá príjemne pikantnú chuť.
  • Ak máte radi mandľové mlieko teplé, odporúčame pridať lyžičku ghí. Zvýrazní jeho orechovú chuť a dodá mu viac energie.
  • Mandľové mlieko môžete popíjať samotné alebo ho pridať do smoothies a ovsených kaší.

Recept bol prevzatý z: Ájurvéda Léčivá kuchyně (Harish Johari)

Ak už ste doma vyskúšali prípravu mandľového mlieka, budeme radi, keď nám napíšete, ako vám chutilo! O svoje skúsenosti a tipy sa s nami môžete podeliť na Facebooku alebo Instagrame. Ak potrebujete poradiť s výberom surovín alebo iných produktov, radi vám pomôžeme - píšte na produkty@day-spa.cz.