Nie každý má momentálne možnosť sa počas sychravých jesenných večerov k niekomu pritúliť, rovnako dobre vás však môže zahriať aj úžasný masala chai. Prečítajte si, prečo by ste ho mali ochutnať aj vy!
Nielen nohy v teple
Leto je definitívne preč a nadchádzajúce jesenné počasie (často tiež sprevádzané sezónnym prechladnutím) nás od studených limonád ženie k teplým šálkam čaju. Čo by nie, jeseň je obdobím vzdušnej Váty, prechladnúť sa dá raz-dva a mimo pletených ponožiek a svetrov je potrebné zahriať sa aj zvnútra. Vynechať by sme tak mali zelené čaje, ktoré ochladzujú a namiesto nich do svojich zásob doplniť kvalitné čierne. A ako sa najlepšie zahriať a ešte k tomu pomôcť nášmu telu v boji s vírusmi, ktoré okolo nás s prudkými zmenami teplôt vytrvalo krúžia ako supy? Uvarte si vynikajúci masala chai!
Tip: Aké potraviny sú vhodné a ktorým by sme sa mali na jeseň naopak radšej vyhnúť? Pripomeňte si v jesennom sprievodcovi.
Čaj pre kráľov
Masala chai pochádza z Indie, kde sú čaje všeobecne považované za národný nápoj. Tento je obzvlášť obľúbený a pozoruhodné je, že nikde nechutí úplne rovnako - rodiny si totiž recept na čaj predávajú z generácie na generáciu a ingrediencie aj ich množstvo sa najmä v rôznych regiónoch líšia. Že vám to niečo pripomína? Áno, je to veľmi podobné napríklad našim zemiakovým šalátom, každá rodina má väčšinou ten svoj už od svojich prababičiek.
Zaujímavosť: Zloženie a recepty sú naozaj rozmanité - v západnej Indii vôbec nepoužívajú klinček a čierne korenie. V Kašmíre pripravujú masala chai zo zeleného čaju. V Bhopale zase pridávajú do masala chai štipku soli.
Kto ho kedy prvý raz uvaril, nie je presne známe ale všeobecne sa traduje, že podľa legendy masala chai pochádza z dvora kráľa Harshavardhana a bol vyvinutý na jeho želanie vytvoriť očistný a oživujúci nápoj podľa princípov ájurvédy. Kráľ tento čaj popíjal, aby zostal v strehu aj počas dlhých porád a súdov a dokonca existujú záznamy aj o tom, že sa čaj ponúkal hosťom ako nápoj na privítanie.
Dnes sa čaj v Indii varí vo veľkých kotloch, aj v stánkoch na ulici a rozlieva sa do jednorázových hlinených šálok, ktoré sa potom rozbíjajú o zem - to preto, aby sa osoby z rôznych kást nedotkli ústami rovnakej nádoby.
V čajovni aj doma
Aby sme mohli masala chai ochutnať, nemusíme sa vypraviť až do ďalekej Indie, stačí zájsť do niektorej z čajovní, kde sa tento nápoj podáva. V týchto podnikoch sa v čajovom menu môžete stretnúť aj s názvom Yogi chai - toto pomenovanie získal v spojitosti s pôsobením indického duchovného Yogi Bhajana v západnom svete. Ten na svojich lekciách kundalini jogy a ájurvédy servíroval práve masala chai a ľudia tak nápoj začali nazývať podľa neho.
Masala chai si však môžeme pripraviť a vychutnať aj v pohodlí domova. Budeme potrebovať množstvo voňavého korenia, ktoré okrem svojej opojnej arómy blahodárne pôsobí aj na náš organizmus. Napríklad:
- kardamóm - napomáha tráveniu, znižuje krvný tlak, pôsobí protizápalovo
- zázvor - je protizápalový, podporuje zdravie srdca a dodáva úľavu pri chrípke alebo prechladnutí, zahrieva organizmus
- klinček - je bohatý na antioxidanty, reguluje hladinu cukru v krvi, tíši bolesť
- škorica - znižuje riziko srdcových ochorení a hladinu cukru v krvi, obsahuje množstvo antioxidantov a má protizápalové vlastnosti
- biele korenie - podporuje imunitný systém, upokojuje nervové vypätie, čistí organizmus, má antiseptické účinky
- fenikel - pomáha pri trávení a zabraňuje nafukovaniu
- badián - má antibakteriálne účinky, pomáha pri trávení
- muškátový oriešok - podporuje chuť k jedlu a tráveniu, upokojuje
- aníz - odstraňuje žalúdočnú nevoľnosť a nafukovanie, tlmí bolesť
Čo je dôležité - do masala čaju by malo ísť naozaj kvalitné korenie, najmä pri škorici sa preto zamerajte na to, aby sa jednalo o škoricu cejlónsku (a nie tú čínsku zo supermarketov).
Cejlónska škorica vás prekvapí svojou jemnejšou a sladšou chuťou s ovocným nádychom, ale hlavne obsahuje len minimálne množstvo kumarínu.
A ako na to? Vyskúšajte tento recept:
Ingrediencie
- 2 ½ šálky vody
- 3 celé klinčeky
- 1 tyčinka škorice
- 2 čerstvo pomleté lusky kardamómu
- ½ palca čerstvo nastrúhaného zázvoru
- štipka mletého bieleho korenia
- poprípade štipka mletého muškátového orieška, pomarančovej kôry
- 2 polievkové lyžice indického čierneho čaju
- 1 ½ až 2 šálky mlieka (kravského alebo rastlinného)
- 1 - 2 lyžičky medu alebo trstinového cukru
Môžeme taktiež využiť už vopred pripravenú zmes čaju a korenia.
Postup
- Do vriacej vody nasypte vami vybrané korenie v potrebnom množstve alebo vopred pripravenú zmes korenia a nechajte ho cca 15 minút povariť.
- Znížte plameň, prisypte čierny čaj a opäť nechajte variť. Tentokrát stačí len 3 minúty. Čaj je potrebné starostlivo strážiť, aby sa vám neprevaril.
- Nakoniec do nápoja pridajte mlieko a nechajte ho ohriať.
- Potom zmes sceďte a dobre oslaďte medom alebo trstinovým cukrom. Ak použijete med, nechajte najskôr čaj vychladnúť na menej ako 60°C, aby sa neznehodnotili jeho vlastnosti, a až potom oslaďte.
Máte svoj vlastný osvedčený recept, alebo vyskúšate ten náš? Pochváľte sa nám do komentárov na našom Facebooku, ako sa vám váš masala chai podaril! A ak potrebujete poradiť s výberom toho najlepšieho korenia, neváhajte sa nám ozvať na produkty@day-spa.cz.