Recept na Kurkumové mlieko

Nápoj s mnohými menami, medzi ktorými je napríklad “Zlaté mlieko”, často sa tiež u nás používa anglické “Golden milk”. V ájurvéde je obľúbeným prostriedkom pri podpore liečby kožných problémov, vyrážok a alergií. Vďaka obsahu kurkumínu podporuje zdravé trávenie a zmierňuje nafukovanie. Blahodárnych účinkov na zdravie má však omnoho viac, prečítať si o nich môžete v tejto knihe.

Nápoj je ideálny pre zimné obdobie, kedy zahreje na tele i na duši vďaka jemnej korenenej chuti. Pite pravidelne večer aspoň po dobu niekoľkých mesiacov, môžete aj celoročne. V lete by ste však nemali pridávať prehrievaciu škoricu. V zime ju naopak odporúčame.

Tip: Ingrediencie si môžete behom chvíľky zaobstarať na našom e-shope vo výhodnom sete!

Ingrediencie na 1 porciu

  • 1 lyžička kurkumy
  • 1 lyžička ghí
  • 150 ml mlieka (kravské, kokosové alebo iné)
  • 1-2 lyžičky prírodného cukru (podľa chuti) alebo medu
  • voliteľne: 1 lyžička mletej škorice

Postup

  1. V hrnčeku rozpustite ghí, prisypte kurkumu a na miernom ohni opražte asi pol minútky. Ak chcete použiť škoricu, orestujte ju v tomto kroku spolu s kurkumou.
  2. Pridajte cukor a opekajte ďalších 30 sekúnd. Plameň by mal byť skôr slabší, aby sa zmes nepripálila.
  3. Prilejte mlieko, zosilnite plameň a priveďte k varu. Potom prelejte do hrnčeka a vychutnávajte!

Nápoj pite horúci, ideálne aj s usadeninou na dne hrnčeka.

kurkumové mléko, kurkuma, skořice, ghí, kokos

Autor receptu: Dr. Vinod Verma