Nápoj s mnohými menami, medzi ktorými je napríklad “Zlaté mlieko”, často sa tiež u nás používa anglické “Golden milk”. V ájurvéde je obľúbeným prostriedkom pri podpore liečby kožných problémov, vyrážok a alergií. Vďaka obsahu kurkumínu podporuje zdravé trávenie a zmierňuje nafukovanie. Blahodárnych účinkov na zdravie má však omnoho viac, prečítať si o nich môžete v tejto knihe.
Nápoj je ideálny pre zimné obdobie, kedy zahreje na tele i na duši vďaka jemnej korenenej chuti. Pite pravidelne večer aspoň po dobu niekoľkých mesiacov, môžete aj celoročne. V lete by ste však nemali pridávať prehrievaciu škoricu. V zime ju naopak odporúčame.
Tip: Ingrediencie si môžete behom chvíľky zaobstarať na našom e-shope vo výhodnom sete!
Ingrediencie na 1 porciu
- 1 lyžička kurkumy
- 1 lyžička ghí
- 150 ml mlieka (kravské, kokosové alebo iné)
- 1-2 lyžičky prírodného cukru (podľa chuti) alebo medu
- voliteľne: 1 lyžička mletej škorice
Postup
- V hrnčeku rozpustite ghí, prisypte kurkumu a na miernom ohni opražte asi pol minútky. Ak chcete použiť škoricu, orestujte ju v tomto kroku spolu s kurkumou.
- Pridajte cukor a opekajte ďalších 30 sekúnd. Plameň by mal byť skôr slabší, aby sa zmes nepripálila.
- Prilejte mlieko, zosilnite plameň a priveďte k varu. Potom prelejte do hrnčeka a vychutnávajte!
Nápoj pite horúci, ideálne aj s usadeninou na dne hrnčeka.
Autor receptu: Dr. Vinod Verma