Ako správne uvariť zázvorový čaj: 3 jednoduché recepty (nielen) do jesenných dní

Ako pripraviť zázvorový čaj, prečo ho nešúpať a tri recepty k tomu! To všetko na vás čaká v dnešnom článku. Tak na nič nečakajte a pustite sa rovno do čítania.

Ako pripraviť zázvorový čaj?

Príprava zázvorového čaju je jednoduchá a rozhodne vám nezaberie viac než pár minút. Konkrétny recept na čaj zo zázvoru sa však bude líšiť podľa toho, či na jeho prípravu použijete čerstvý alebo sušený zázvor, prípadne už predpripravenú čajovú zmes.

  • Čerstvý zázvor obsahuje najviac vitamínov a minerálov. V chladničke však nevydrží večne a nie vždy je tak po ruke.
  • Sušený zázvor je ideálny vtedy, ak doma nemáte čerstvý. Má dlhú trvanlivosť a okrem čaju ho môžete využiť aj pri príprave najrôznejších jedál.
  • Nakladaný zázvor si môžete pripraviť aj sami a nezaberie vám to viac než pár minút. Stačí ho jednoducho zaliať horúcou vodou alebo krátko povariť a čaj je na svete.
  • Zázvorový čaj v podobe hotovej zmesi je pripravený v okamihu. Podobne ako sušený zázvor ho navyše môžete mať v špajzi aj niekoľko mesiacov.

Zázvorový čaj - variť, či nevariť?

To, akým spôsobom zázvorový čaj pripravíte, môže ovplyvniť jeho celkové účinky. To súvisí aj s otázkou, ktorú ste si možno už niekoľkokrát položili - či zázvorový čaj variť alebo nevariť? Pravdou je, že varením zázvoru môžete skutočne prísť o niektoré dôležité látky. Ale pozor! Pri zahrievaní síce môže prísť k úbytku látky gingerol, ktorá má protizápalové a antioxidačné vlastnosti a môže pomôcť znížiť oxidačný stres. (1) Na druhej strane sa do nápoja začne uvoľňovať ďalšia menej známa látka, shogaol, ktorá má veľmi podobné účinky ako gingerol. Ak sa teda rozhodnete zázvor uvariť, nemusíte sa obávať, že by ste úplne prišli o jeho výhody.

Záleží teda skôr na vašich chuťových preferenciách, ale aj na vašom čase. Varenie zázvoru je totiž tak trochu beh na dlhú trať. (2) (3) (4) Vo všeobecnosti sa odporúča variť koreň zázvoru pri teplote 80 °C až do úplného zmäknutia, čo môže trvať až 2 hodiny. To však nie je všetko. Poďme sa pozrieť na to, ako pripraviť zázvorový čaj a ktorým chybám sa radšej vyhnúť.

zazvorovy caj účinky

Ako správne pripraviť zázvorový čaj a neprísť o cenné vitamíny?

Aby bol váš domáci zázvorový čaj dokonalý, je dôležité poznať niekoľko pravidiel, aby ste sa uistili, že nevedomky neznížite jeho silu. Naopak, správnou prípravou môžete jeho účinky ešte zvýšiť. Ako na to a čomu sa oblúkom vyhnúť?

Každý druhý recept na domáci zázvorový čaj odporúča odstrániť šupku. A to je veľká škoda! Lúpaním alebo dokonca odrezaním šupky pripravíte čaj o obrovské množstvo cenných vitamínov. A nielen to. Pripravíte sa aj o jemnú arómu, ktorej koncentrácia je až 8-krát vyššia v porovnaní s olúpaným zázvorom. (5)

Ak si zázvor vopred nakrájate alebo nastrúhate, aby ste ušetrili čas, nabudúce si to dvakrát rozmyslite. Zbytočne tak pripravíte zázvorový čaj o jeho arómu aj dôležité látky. Koreň by sa preto mal vždy krájať alebo strúhať až tesne pred zaliatím vodou. A keď už hovoríme o vode, mali by ste myslieť aj na jej správnu teplotu. Tá by sa mala pohybovať medzi 80 a 95 °C. Ak však použijete príliš studenú vodu, môže sa stať, že väčšina cenných látok sa do čaju nevyluhuje.

Recept na domáci zázvorový čaj - vyberte si ten svoj

Už viete, ako si pripraviť zázvorový čaj a "nespáliť" sa pritom, takže prejdime rovno k jeho príprave. Nemusíte sa báť, nejedná sa o žiadnu zložitú gastronómiu a napriek tomu je výsledkom vždy lahodný domáci zázvorový čaj. Recept však nemusí byť len jeden. Pripravili sme ich pre vás hneď niekoľko. Poďme sa do toho pustiť!

Zázvorový čaj s medom a citrónom

Zázvorový čaj s citrónom a medom je nestarnúcou klasikou, po ktorej väčšina z nás siahne, keď okolo nás zúria baktérie. Je však skvelý aj pri tráviacich problémoch alebo ako prevencia. Citrón navyše dodá čaju aj vitamín C a med ho zjemní a mierne osladí.

Suroviny

  • 250 ml vody
  • 2,5 cm plátok nelúpaného zázvoru
  • Med
  • Citrón

Postup prípravy

  1. Kúsok čerstvého nelúpaného zázvoru buď nastrúhajte alebo nakrájajte na tenké plátky a zalejte vodou s teplotou 80 - 95 °C.
  2. Nechajte maximálne 10 minút lúhovať a potom preceďte.
  3. Akonáhle čaj vychladne, pridajte doňho med a citrón.

Čaj z kurkumy a zázvoru

Recept na čaj z kurkumy a zázvoru vychádza z ájurvédskej medicíny a hodí sa napríklad pri prechladnutí. Okrem toho príjemne zahreje celé telo a je ideálny aj vtedy, ak vás trápi pocit studených rúk či nôh. Podľa ájurvédy sušený zázvor navyše podporuje aj trávenie (tráviaci oheň), a tým aj celý imunitný systém. Podobné účinky má aj kurkuma, ktorá je rovnako ako zázvor bohatá na antioxidanty.

Suroviny

  • 250 ml vody
  • ½ lyžičky mletého zázvoru (možno použiť aj čerstvý)
  • ½ lyžičky mletej kurkumy

Postup prípravy

  1. ½ lyžičky mletého alebo nastrúhaného zázvoru a kurkumy zalejte vodou s teplotou 80 - 95 °C.
  2. Nechajte cca 5 minút odstáť a potom preceďte cez jemné sitko.
  3. Nakoniec môžete čaj z kurkumy a zázvoru osladiť podľa chuti medom alebo pridať pár kvapiek citrónovej šťavy.

Nakladaný zázvor do čaju

Nakladaný zázvor do čaju si môžete pripraviť aj sami a v chladničke navyše vydrží aj niekoľko týždňov. Zázvor si môžete do čaju pridať kedykoľvek, ale verte, že si ho radi vychutnáte aj tak, ako je. Stačí zmes zaliať horúcou vodou, ako pri predchádzajúcich receptoch. Je vhodný pri prechladnutí, nadúvaní aj nevoľnosti.

Suroviny

  • 1 zázvor
  • 2 BIO citróny
  • Med
  • Sklenená nádoba

Postup prípravy

  1. Zázvor tentokrát veľmi šetrne očistite od kôry - použiť môžete napríklad špičku noža alebo lyžičku.
  2. Citróny umyte pod vlažnou vodou a nakrájajte na plátky, pár koliesok si však odložte bokom. 
  3. Nakrájajte aj zázvor a zmes vložte do sklenenej nádoby. Ak nemáte radi celé kúsky zázvoru, môžete ich spoločne s citrónom rozmixovať.
  4. Potom striedavo zalievajte medom a pridávajte plátky citrónu.
  5. Ak ste zázvor s citrónom rozmixovali, dôkladne zmes premiešajte s medom.
  6. Nakoniec nádobu dôkladne uzavrite a uchovávajte v chladničke.

zazvorovy caj priprava


Tip: Nakladaný zázvor výborne dochutia aj aromatické koreniny. Skvelo sa hodí napríklad cejlónska škorica alebo čerstvé korenie. 


Pár tipov na záver

Dočítali ste až sem a dostali ste chuť na zázvorový čaj? Jeho príprava je jednoduchá a môžete sa do nej rovno pustiť. Chýbajú vám niektoré ingrediencie a niekedy aj čas? Nevadí! Našťastie je k dispozícii aj porciovaný zázvorový čaj, ktorý stačí zaliať horúcou vodou, čo vám nezaberie viac ako pár minút. A to najlepšie? Nemusíte sa obmedzovať len na čistý zázvorový čaj, môžete vyskúšať aj rôzne zmesi. Zázvor sa dobre kombinuje s ovocím, bylinkami a korením.

Máte svoj vlastný recept na zázvorový čaj? Podeľte sa oň s nami a neváhajte nám napísať na produkty@day-spa.cz. V prípade, že hľadáte inšpiráciu na ďalšie zaujímavé bylinky, zdravý životný štýl alebo si len chcete spestriť život našimi receptami, sledujte nás na Facebooku alebo Instagrame.

Tento text nepredstavuje lekárske poradenstvo. Vzhľadom na predpisy Európskej únie má tento text len informatívny charakter, okrem iného s odkazom na vedecké štúdie, ktoré boli vykonané o možných účinkoch jednotlivých rastlín. Ďalšie informácie nájdete v ájurvédskej literatúre. V prípade prejavov ochorenia prípravok v žiadnom prípade nemôže nahradiť lekársku starostlivosť.