Pálivé korenie
Okrem toho, že pálivé korenie dodá jedlám skutočný šmrnc, obsahuje aj celý rad látok, ktoré majú priaznivé účinky na naše zdravie. Napríklad také chilli papričky obsahujú látku kapsaicín, ktorá stojí za ich ostrou chuťou, ale zároveň je plná antioxidantov. Tie majú za úlohu chrániť naše telo pred škodlivými účinkami voľných radikálov a posilňovať imunitu. Podobné účinky má aj gingerol, ktorý sa nachádza v zázvore. Okrem iného podporuje aj trávenie a správne fungovanie dýchacieho systému. Čierne korenie zasa obsahuje piperol, ktorý pôsobí i na náš nervový systém.
#ShowMore#
Čo majú ešte pálivé korenia spoločné? Dokážu naštartovať metabolizmus a to je obzvlášť užitočné, ak sa snažíte o štíhlu líniu. Podporuje spaľovanie tukov a tiež stimuluje trávenie.
Ako zmierniť pálivosť jedla?
Ušla vám pri dochucovaní ruka a jedlo je príliš ostré? Nebojte sa, ešte je čas jedlo zachrániť! Existuje niekoľko pomocníkov, ktorí dokážu znížiť intenzitu pálivosti. Jedným z nich je kokosové mlieko, ktoré výslednému pokrmu dodá jemnú, mierne sladkú a exotickú chuť. Môžete však použiť aj klasické mliečne výrobky, ako je smotana alebo biely jogurt.
Pálivé korenie v ajurvéde
Pálivé korenie má v ajurvéde zaslúžené miesto z viacerých dôvodov - vďaka svojim vlastnostiam príjemne zahreje celé telo a odporúča sa aj na podporu trávenia. Okrem toho dokážu zázračne premeniť ťažko stráviteľné jedlo na ľahký pokrm, po ktorom nebudete mať pocit ťažoby. Pálivé korenie, ako napríklad zmes trikatu, sa dokonca odporúča na posilnenie imunity, pri bolestiach v krku alebo na prevenciu infekcií a prechladnutia. Nebojte sa zaradiť ostré korenie aj do svojho jedálnička!