Máte výčitky svedomia, keď na posedení zjete celé vrecko zemiakových lupienkov? Už nemusíte! Pripravili sme pre vás recept na smažené zeleninové čipsy, ktoré sú zdravšou alternatívou klasických lupienkov. Nielenže skvele chutia, ale zvládne ich pripraviť aj úplný začiatočník!
Maškrťte bez výčitiek
Pravdepodobne ste už zažili chvíle, keď vás premohla obrovská chuť na chrumkavé zemiakové lupienky. Z času na čas po nich siahneme všetci, aj keď vieme, akú pohromu dokážu narobiť v našom tele. Môžete však vyskúšať zdravšiu alternatívu v podobe zeleninových lupienkov, ktoré budú rovnako chrumkavé ako klasické čipsy.
Do polievok, šalátov aj na potom
Nešetrite na zeleninových čipsoch! Sú výborné napríklad do polievok alebo ako náhrada klasických krutónov z bieleho pečiva. A to nie je všetko. Môžete ich použiť na dochutenie najrôznejších jedál alebo ich pridať do zeleninových šalátov. Lupienky sa tiež ľahko skladujú. V uzatvárateľnom vrecku alebo vhodnej nádobe vydržia niekoľko týždňov. Je tu však jedna podmienka. V tomto prípade lupienky nikdy nesoľte a dochucujte ich až pred podávaním.
Farebné kombinácie plné chuti
Pri výbere správnej zeleniny sa nemusíte obmedzovať. Popustite uzdu svojej fantázie a vyskúšajte klasické aj neobvyklé variácie. Vyberajte však zeleninu, ktorej tvrdosť si vyžaduje podobný čas smaženia. V opačnom prípade sa môže stať, že sa vám niektoré druhy dostatočne nevysmažia a je lepšie pripraviť ich samostatne alebo zeleninu, ktorá sa dlhšie smaží, nakrájať na tenšie plátky.
Vhodná zelenina na prípravu lupienkov:
- mrkva
- petržlen
- zeler
- cuketa
- paštrnák
- červená repa
- batáty
Recept na smažené zeleninové lupienky
Zeleninové lupienky nemusíte vôbec dochucovať, avšak ich chuť môžete podporiť jednodruhovým korením alebo pokojne aj pestrou zmesou, napríklad garam masala. Kľúčom k úspechu sú však presne nakrájané tenké plátky zeleniny približne na 2 mm. To môže byť výzvou nielen pre vašu pevnú ruku, ale aj pre vašu trpezlivosť. Ak sa na to necítite, neváhajte si vziať na pomoc kuchynský robot, škrabku alebo strúhadlo.
Tip: Nebojte sa experimentovať! Zeleninové lupienky chutia výborne aj na sladko. Kombináciu mrkvy, škorice a kokosového oleja si zamilujete.
Budete potrebovať:
- 1 šálka zeleniny (napríklad zemiaky, červená repa, mrkva, batáty)
- 1 čajovú lyžičku mletej rasce
- 1 čajovú lyžičku mletého koriandra
- štipku mangového prášku
- soľ a korenie podľa chuti
- ghí na vyprážanie
Postup:
- Zeleninu očistite a nakrájajte na plátky tenké asi 2 mm.
- Vo woku alebo na inej kvalitnej panvici rozpustite ghí na strednom plameni a plátky zeleniny za stáleho miešania smažte až kým nebudú zlatisté a chrumkavé.
- Aby ste sa zbavili prebytočného oleja, po skončení smaženia položte zeleninové plátky na savý papier alebo kuchynskú utierku.
- Nakoniec v miske zmiešajte soľ s koreninami a dochuťte podľa želania.
Vyskúšali ste už prípravu domácich zeleninových lupienkov? Dajte nám vedieť v komentároch na Facebooku alebo Instagrame a podeľte sa s nami o svoje skúsenosti a tipy. Ak potrebujete pomôcť s výberom ingrediencií alebo iných produktov, radi vám pomôžeme - napíšte nám na produkty@day-spa.cz.