Zemiakové kachori - rýchla smažená pochúťka

Každý, kto niekedy cestoval do Indie, zistí, že ho čaká mnoho prekvapení v podobe tradičných jedál a pochúťok v pouličných stánkoch. Jedným z týchto jedál je kachori, placka plnená zmesou zemiakov a korenín, smažených v ghí. Už sa vám zbiehajú slinky? Potom ste na správnom mieste - prinášame vám recept a tipy, ako pripraviť najlepšie zemiakové kachori.

Odkiaľ sa vzalo kachori?

Prvé zmienky o kachori sa nachádzajú v textoch zo 7. storočia. Kachori sa tu opisuje ako nadýchané vyprážané pečivo so šošovicovou náplňou. Rôzne podoby kachori možno nájsť aj v stredovekých kuchárskych knihách. Niekde sa kachori plnilo suchou zmesou korenia, inde sa pripravovalo na sladko namočené v sirupe. Existuje aj variant neplneného kachori, ktoré vyzerá ako nadýchaná zlatá guľka.

Obľúbený indický street food

Zemiakové kachori, ktoré budeme dnes pripravovať, pochádza zo Západného Bengálska. Je to smažená pochúťka, ktorá sa v Indii podáva na raňajky, desiatu aj ako hlavné jedlo. Ak sa vyberiete do Indie ochutnať miestny street food, stretnete sa s kachori na rôzne spôsoby.

Keďže ide o tradičné indické jedlo, nesmie chýbať na žiadnej hostine, svadbe či oslave. Na tieto udalosti ho pripravujú profesionáli, ktorí už majú prípravu kachori takpovediac v malíčku. Dokážu vytvarovať cesto na kachori bez použitia valčeka.

Kúzlo kachori spočíva v tom, že ho môžete naplniť ľubovoľnou náplňou. Keď si osvojíte proces prípravy, zistíte, že jeho príprava je veľmi jednoduchá a rýchla. Navyše u nás vyzerá veľmi exoticky, takže ak ho pripravíte na spoločenskú udalosť, u hostí určite zabodujete!

katchori street food

Suroviny na zemiakové kachori

Cesto:

  • ½ šálky celozrnnej pšeničnej múky
  • ⅛ čajovej lyžičky soli
  • ¼ čajovej lyžičky oregana
  • ¼ čajovej lyžičky asafoetídy
  • 6 polievkových lyžíc vody

Plnka:

Smaženie:

  • 1 šálka ghí alebo rastlinného oleja na vyprážanie

Pracovný postup

Príprava cesta

  1. Múku preosejte do hlbokej misy.
  2. Do múky pridajte soľ a oregano.
  3. V malej miske rozpustite asafoetídu vo vode.
  4. V strede suchej zmesi múky a korenia urobte jamku a zalejte ju vodou s rozpustenou asafoetidou.
  5. Potom začnite cesto spracúvať rukami. Malo by mať jemnú konzistenciu.
  6. Ak sa vám cesto lepí na prsty alebo je príliš suché, pridajte podľa potreby vodu alebo múku.
  7. Do hotového cesta vtlačte prstami niekoľko jamiek a pokvapkajte ho trochou vody.
  8. Cesto prikryte miskou alebo čistou utierkou a nechajte ho 30 minút odpočívať.

Hotové cesto by malo byť mäkšie ako cesto na puri či čapátí.


Zaujímavosť: Asafoetída je aromaticka živica zo stromu rodu Ferula. Do cesta na kachori sa pridáva pre lepšiu chuť, pretože po osmažení na tuku chutí a vonia ako cesnak s cibuľou.


katchori cesto

Príprava plnky

Kým cesto odpočíva, môžete si pripraviť plnku. Je naozaj veľmi jednoduchá - stačí zmiešať roztlačené zemiaky so soľou a korením. Zmes dôkladne premiešajte.

Príprava kachori

  1. Cesto rozdeľte na 4 časti s veľkosťou slivky.
  2. Na jednu dlaň si dajte malé množstvo ghí a potom medzi dlaňami vypracujte guľôčku cesta.
  3. Sploštite guličku tak, aby mala priemer asi 5 cm a hrúbku pol centimetra.
  4. Placku v strede trochu stlačte a vložte jednu čajovú lyžičku náplne.
  5. Okraje placky preložte cez náplň a spojte. Vzniknutý šev stlačte.
  6. Vzniknutú guľku zľahka rozvaľkajte medzi dlaňami (bez použitia sily).
  7. Valček pokvapkajte niekoľkými kvapkami ghí a z guličiek jemne vyvaľkajte placky s priemerom asi 8 cm. Okraje by mali byť o niečo tenšie ako stred.
  8. Na panvici rozohrejte ghí alebo olej a kachori opečte dozlatista.

Tip: Predtým, ako začnete kachori formovať, cesto ešte raz dôkladne premieste. Bude sa vám s ním ľahšie pracovať.


Hotové kachori môžete podávať s čatní alebo hummusom. Prajeme vám dobrú chuť!

Aký úspech malo kachori u vás doma? Určite budeme radi, ak sa o fotografie svojich výtvorov podelíte na našom Instagrame alebo Facebooku! A ak potrebujete pomôcť s výberom výrobkov, otázky môžete smerovať na produkty@day-spa.cz.