Čo je to ghí? Ghí je známe najmä pre svoje zdravotné účinky a nekonečné možnosti využitia v kuchyni i mimo nej. V ájurvédskej medicíne sa považuje za jednu z najlepších superpotravín pre svoje výživné, omladzujúce a protizápalové vlastnosti. Nie nadarmo sa označuje ako elixír dlhovekosti. Nič sa však nevyrovná kúzlu domáceho ghí. Pritom na prípravu tohto zlatého pokladu stačí tak málo - kvalitné maslo, trochu času a trpezlivosti.
Ghí však nie je novinkou ani u nás. Naše babičky pripravovali ghí. Robili to preto, aby predĺžili jeho trvanlivosť kvôli absencii moderných vymožeností, ako sú mrazničky a chladničky. Vedeli, že sa na ňom nielen lepšie smaží, ale že sa nič nevyrovná buchtám a koláčom natretým dnešným ghí. Pripravili sme pre vás recept, ktorý vám ukáže, ako si ghí pripraviť v pohodlí domova, je to jednoduché. Tak ideme na to!
Tip: Chcete vedieť, prečo je ghí také obľúbené a aké sú jeho hlavné výhody? Práve o tom sme si povedali viac v tomto článku.
Skôr ako začnete
Jedinou zložkou, bez ktorej sa pri výrobe domáceho ghí nezaobídete, je kvalitné nesolené maslo. Nepodceňujte kvalitu masla a siahnite radšej po bio masle.
Budete tiež potrebovať:
- hrniec s nepriľnavým dnom
- Lyžicu
- mušelínovú utierku (alebo akúkoľvek čistú tkaninu s jemnou sieťkou, napríklad ľanové plátno)
- Čistý pohár
Recept na výrobu ghí
- Maslo vložte do hrnca s nepriľnavým dnom a zohrievajte ho na strednom plameni.
- Medzitým si môžete pripraviť utierku a nádobu, v ktorej budete ghí skladovať. Postupne priveďte maslo do varu tak, aby len mierne bublalo. Počas celého procesu varenia vás bude sprevádzať mierne praskanie a nádherná orechová vôňa.
- Približne po 20 minútach sa postupne vytvoria tri vrstvy - pena na povrchu, ktorú treba odstrániť čistou lyžicou, vrstva tekutého maslového tuku uprostred a nakoniec aj usadenina z mliečnej bielkoviny na dne hrnca. Tá sa odstráni precezením hotového ghí.
- A ako zistíte, či je ghí naozaj hotové? Podľa farby, vône a zvuku! Zvuk praskania ustane, farba je krásne zlatistá a vôňa typicky orechová.
- Nechajte maslo vychladnúť pri izbovej teplote a preceďte ho cez jemnú tkaninu do čistej nádoby. A je hotovo!
Hoci je výroba ghí pomerne jednoduchá, jeho príprava si vyžaduje čas a trochu trpezlivosti. A ak sa vám ghí nepodarí pripraviť hneď na prvýkrát, neodkladajte kuchársku zásteru. Môžete tiež siahnuť po hotovom ghí z našej privátnej brnenskej značky Day Spa. Jeho základom je poctivé české maslo z rúk farmárov z Vysočiny alebo Valašska. Jeho jedinečnú chuť a jemne orieškovú vôňu si zamilujete!
Ako skladovať ghí
Keďže maslo bolo počas výroby zbavené mliečnej sušiny, môžete ghí jednoducho uskladniť v špajzi. Vydrží niekoľko mesiacov za predpokladu, že ste pri jeho výrobe dodržali správny postup. Zle vyrobené ghí môže začať plesnivieť, a ak ste počas varenia dostatočne neodstránili prebytočnú vodu, bude na panvici prskať.
Tip: Ak chcete maximálne predĺžiť jeho životnosť, nezabudnite dodržiavať niekoľko jednoduchých zásad. Ak ghí používate na varenie, vždy ho naberajte čistou a suchou lyžicou. Stačí malá nečistota alebo kvapka vody a ghí môže splesnivieť.
A ako zistíte, či ste počas varenia odstránili všetku vodu? Existujú tri jednoduché znaky, ktoré vám zaručene napovedia:
- Prvý spôsob je veľmi jednoduchý - prikryte ghí pokrievkou a chvíľu počkajte, či sa nezačne objavovať voda. Ak sa tak stane, je to jasný signál, že musíte pokračovať vo varení.
- Po uvarení a preliatí do pohárov nechajte vychladnuté ghí ešte niekoľko minút odstáť, aby sa na ňom nezrážala voda z horúcej pary. Až potom ho zavrite.
- A do tretice, ak pripravujete niekoľko pohárov naraz, nezabudnite ich rozmiestniť dostatočne od seba, aby si navzájom neviedli teplo.
Chystáte sa pripraviť domáce ghí? Dajte nám vedieť, ako to dopadlo, v komentároch na Facebooku alebo Instagrame! Ak máte akékoľvek otázky alebo potrebujete pomôcť s výberom niektorého z produktov, neváhajte nás kontaktovať na produkty@day-spa.cz.