Nazýva sa "indické šampanské", v hindčine sa prekladá ako "kráľovná vôní" a medzi ľuďmi sa nazýva priamo "kráľovná ryže" - o čom je reč?
Ryža basmati je najušlachtilejšia odroda ryže a pestuje sa len na úpätí Himalájí, kde sú polia zavlažované vodou z ľadovcov.
Čím ryža basmati oslní?
Ryža basmati sa vyznačuje dlhými, štíhlymi zrnami. Po uvarení sa nelepí, má orechovú chuť a po zjedení sa rýchlo trávi. Má menej kalórií ako bežná ryža a neobsahuje lepok. Hoci je ideálne ju pred varením namočiť, odmení sa vám kratším časom varenia.
Ryža by sa mala skladovať 1,5 až 2 roky, aby sa zbavila všetkej vody. To je jeden z dôvodov, prečo je ľahšie stráviteľná, pomáha nám odvodňovať a je vhodná na detoxikáciu organizmu. Udržuje tiež zdravú hladinu cukru v krvi.
Vyskúšajte ryžu Basmati s koreneným cícerom
S chladnejším počasím uprednostňujeme skôr teplé jedlá, a to nielen v rámci ájurvédy. Na jeseň sa odporúča konzumácia ryže, zeleniny (najmä koreňovej), strukovín a tiež korenín, ktoré zahrejú telo. Preto sme pre vás pripravili recept na ryžu basmati s cícerom.
Počet porcií: 2
Suroviny:
- 1 hrnček cíceru
- 1 hrnček basmati ryže
- saturejka
- ghí
- 1 lyžička zázvoru
- kari jemné
- rasca mletá
- koriander mletý
- Garam masala
- tymián
- soľ
Postup prípravy:
- Deň vopred namočte cícer do vody.
- Na druhý deň uvarte namočený cícer so saturejkou do mäkka. Zároveň uvarte ryžu basmati podľa pokynov na obale.
- Medzitým na ghí opražte kari, rascu, koriander, tymián a garam masalu. Množstvo zvoľte podľa chuti - cícer a ryža absorbujú veľkú časť arómy, takže si s tým nerobte starosti.
- Nakoniec pridajte lyžičku zázvoru a uvarený cícer. Všetko spolu premiešajte a podávajte!
Tip: Na prelome leta a jesene môžeme po osmažení korenia pridať tiež menšiu cuketu.
A čo na jeseň najradšej varíte vy? Napíšte na do komentárov na našom Facebooku! Radi vám tiež poradíme s výberom produktov na produkty@day-spa.cz.