Príroda sa sfarbuje do žltých, oranžových a červených odtieňov a ako každý rok, medzi všetkým tým krásnym lístím vyniknú hravé farby tekvíc. Tie boli odjakživa súčasťou keltských osláv Samhain, slovanským ekvivalentom je deň Náv (náv = mŕtvy) a v anglosaskej kultúre dnes všeobecne známy Halloween (All Hallows Eve).
Tekvica ako súčasť osláv v rôznych kultúrach
Je známe, že kresťanská cirkev prekryla pôvodné pohanské sviatky a významné dni sviatkami odkazujúcimi na jej svätých, aby pohanské zvyky a ich pôvodnú podobu potlačila vo svoj prospech. Tak sa z pestrého, slávnostného a trochu strašidelného sviatku stali tiché a nenápadné Dušičky. Ľudia si však niektoré zvyky zachovali dodnes a v posledných rokoch si tento čas užívajú aj inak ako výletom na cintorín, ktorý je v tomto čase často nezvyčajne rušný. Jedným z takýchto pretrvávajúcich zvykov sú všadeprítomné tekvice v podobe tradičných vydlabaných dekorácií alebo ako chutné slané a sladké jedlá.
Či už si tento sviatok užívate potichu sami so sebou v melancholickej jesennej nálade, alebo sa každý rok tešíte na veselé stretnutie s priateľmi a bohatý stôl plný netradičných jedál, pripravili sme pre vás recept na lahodnú tekvicovú chalvu, ktorú si zamilujete ako teplé občerstvenie počas chladných jesenných dní alebo ju môžete smelo podávať na halloweenskej párty.
Tekvica v ájurvéde
Tekvica sa dá pripraviť na mnoho spôsobov a svoju výživovú hodnotu si zachováva aj počas varenia, keď je bohatým zdrojom draslíka a betakaroténu (vitamínu A). Vlhké a sladké vlastnosti tejto zeleniny sú ideálne na upokojenie Váty, ktorej dominuje suchá a veterná jeseň. Preto sú v tomto ročnom období veľmi obľúbené aj tekvicové polievky s hrejivým korením, ako je zázvor, škorica alebo kardamón. Hrejivé korenie si môžete vychutnať aj vo voňavom Masala Chai - recept nájdete tu.
Tip: Zaujíma vás, aké ďalšie potraviny a ingrediencie sú ideálne na jeseň? Pripomeňte si to v článku tu.
Na množstvo pre 8 osôb budeme potrebovať:
- 1 stredne veľkú tekvicu, olúpanú, zbavenú jadierok a nakrájanú na kocky.
- 2 šálky vody
- 1 až 1 ½ šálky práškového cukru
- 1 šálku mandlí (olúpaných a namočených cez noc), jemne pomletých
- 1 šálku kešu orieškov, namočených a jemne pomletých
- ½ šálky vylúpaných pistáciových orechov, namočených a jemne pomletých
- ½ šálky kokosového prášku
- štipka šafranu, namočeného v ¼ šálky vody na štyri hodiny
Postup:
- Priveďte do varu pol šálky vody. Pridajte kocky tekvice a varte, kým tekvica nezmäkne, čo trvá približne 30-40 minút. Odstavte zo sporáka a nechajte bokom.
- Vo veľkom hrnci zmiešajte zvyšnú 1 ½ šálky vody a cukor. Zmes varte, kým nezíska konzistenciu riedkeho medu.
- Pridajte uvarenú tekvicu a roztlačte ju, potom vmiešajte mleté orechy a kokosový prášok.
- Potom chalvu varte približne jednu hodinu, alebo kým nebude mať konzistenciu hustej krupicovej kaše.
- Nakoniec zo šafranu sceďte vodu a rozdrvte ho v mažiari. Šafran pridajte do chalvy a dobre premiešajte. Prikryte na niekoľko minút a potom podávajte horúce.
A čo pripravujete z tekvice vy? Podeľte sa s nami o svoje recepty na našom Facebooku! S výberom produktov vám radi pomôžeme aj na produkty@day-spa.cz.