Hummus - vynikajúce jedlo mnohých chutí

Hummus je bohatá krémová pasta plná piatej chuti, nazývanej umami. Vyrába sa z cíceru, sezamovej pasty tahini, ochucuje sa cesnakom, citrónovou šťavou, olivovým olejom a korením, ale môže sa kombinovať aj s inými prísadami a hummus sa tak dá pripraviť s rôznymi príchuťami - červená repa, paprika, chren atď. 

Jeho zamatovo hladká konzistencia sa dokonale kombinuje s chrumkavou pitou a čerstvou zeleninou a je obľúbený aj na jednohubkách. Dnes je hummus základom takmer každého supermarketu na západe a podáva sa aj v reštauráciách. Ale odkiaľ vlastne hummus pochádza?

Čí je to hummus? Náš!

Diskusia o pôvode hummusu je stará ako hummus sám. Gréci ho radi označujú za svoj, ale Arabi alebo Izraelčania sú rovnako neústupní vo svojich tvrdeniach.

Pravdou je, že nikto to nevie s istotou. Každopádne podľa historických informácií hummus pravdepodobne vznikol v starovekom Egypte. Podľa viacerých zdrojov je prvá zmienka o hummuse v Egypte z 13. storočia.

Isté však je, že cícer - základná zložka hummusu - bol a stále je na Blízkom východe hojne rozšírený a konzumovaný. V arabčine slovo hummus dokonca znamená cícer

Gréci a Egypťania boli po stáročia obchodnými partnermi, čo môže vysvetľovať skutočnosť, že mnohé jedlá gréckej a arabskej kuchyne sú podobné, ak nie rovnaké. V Izraeli je hummus tiež bežnou súčasťou každodennej stravy. Vyrába sa z ingrediencií, ktoré sa môžu podľa kašrutu (židovských stravovacích pravidiel) kombinovať s mäsovými a mliečnymi pokrmami. Jedlá z cíceru boli vždy súčasťou kuchyne Židov žijúcich na Blízkom východe a v severnej Afrike.

Hummus je súčasťou nielen egyptskej, gréckej a izraelskej kuchyne, ale aj tureckej, libanonskej, jordánskej, palestínskej a sýrskej. Mnohé krajiny si preto tento pokrm nárokujú ako svoj vlastný. 

Jedno je však isté - bez ohľadu na to, odkiaľ pochádza, hummus je dnes súčasťou jedálnička ľudí na všetkých kontinentoch.

Suroviny:

Postup prípravy:

Cícer uvarte podľa návodu. Rozmixujte všetky prísady okrem olivového oleja - ten pridávajte počas mixovania. Ak sa vám zdá hummus príliš hustý, pridajte ešte trochu vody.

A čo na to ájurvéda? 

Cícer je ťažký, výživný, hustý a zemitý - presne tieto vlastnosti má Kapha. Keďže cícer je ťažšie stráviteľný, môže u niektorých ľudí zvyšovať Vátu a spôsobovať plynatosť. Preto by sa mal namáčať aspoň na 8 hodín a potom dobre uvariť. Aby sa vyvážili typické vlastnosti Kaphy a aby bol hummus lepšie stráviteľný, pridávajú sa ľahké štipľavé koreniny na podporu trávenia - rasca, citrón a cesnak. Sezamové semienka, z ktorých sa vyrába pasta tahini, sú naopak vynikajúce pre Vátu vďaka svojej zahrievacej a hydratačnej povahe - ideálne pre veterné a chladné jesenné obdobie.

hummus, tahini pasta

Tieto teplé a mastné vlastnosti hummusu však môžu byť pre Pittu príliš dráždivé, najmä v letných mesiacoch. Namiesto cesnaku a citrónu preto pokojne pridajte trochu chladivého koriandra a limetky. Pre všetky dóše však platí, že jedlá z cíceru by sa mali v ideálnom prípade konzumovať v prvej polovici dňa, aby mali dostatok času na úplné strávenie. Hoci cícer menej nadúva ako iné strukoviny, aj tak vás môže v noci prekvapiť ťažkým žalúdkom alebo nafúknutým bruchom.

Aj vy tak veľmi milujete hummus? Dajte nám vedieť na Facebooku, či ste vyskúšali náš recept. S výberom ingrediencií vám radi pomôžeme aj na produkty@day-spa.cz.