Karfiolový khír je jedlo zo smaženého karfiolu, ktorý sa varí s mliekom. Na prvý pohľad vyzerá dosť exoticky, ale zistíte, že výsledok naozaj stojí za to. Na dochutenie sa používa kardamón a hnedý cukor, vyskúšať môžete aj med alebo datle. Ak máte chuť na netradičný dezert, smelo do toho.
Tajomný khír
Slovo khír je odvodené od sanskritského slova pre mlieko (kshira). Mlieko je hlavnou zložkou, ktorá sa používa na prípravu tohto tajomne znejúceho pokrmu. Je to v podstate druh výživnej ájurvédskej nátierky, ktorá sa zvyčajne podáva ako dezert.
Ako už bolo spomenuté, základom je vždy mlieko, ktoré sa privedie takmer do varu. Potom sa pridá buď obilie, ryža alebo v prípade nášho receptu, smažený karfiol. Všetko sa potom spolu varí, kým sa neodparí prebytočná voda a nevznikne zmes hustejšej (až polotuhej) konzistencie. Do khíru sa pridávajú aj kešu oriešky, mandle, pistácie, hrozienka, semienka, med alebo cukor na osladenie a zvýšenie jeho výživovej hodnoty.
Nakoniec sa na dochutenie používa ružová voda alebo zelený kardamón, čo zvýrazní jeho chuť. Pokrm sa môže podávať teplý, vlažný alebo studený, v závislosti od preferencií. Je však pravda, že khír konzumovaný ešte teplý je oveľa ľahšie stráviteľný.
Khír je veľmi výživné jedlo, preto sa často konzumuje samostatne. Niektoré kultúry ho dokonca považujú za posvätný. Sladký pokrm má zásaditý charakter a vyrovnáva všetky tri dóše. Ak sa snažíte vyhnúť cukru, môžete ako sladidlo použiť datle alebo med.
Suroviny na karfiolový khír
Na prípravu khíru pre 4 osoby budete potrebovať tieto suroviny:
- 1 stredne veľký karfiol (dôkladne umytý a nakrájaný na ružičky)
- ¼ šálky ghí
- 1 liter mlieka
- 1 - 2 polievkové lyžice surového trstinového cukru
- 1 šálka kokosového prášku
- semienka zo 6 toboliek zeleného kardamónu (jemne pomleté)
Tip: Khír si môžete pripraviť aj z nastrúhanej cukety, zemiakov, papáje, cvikle, mrkvy alebo tekvice. Postup bude rovnaký ako pri karfiole.
Pracovný postup
Najprv si pripravte karfiol. Umyté ružičky karfiolu nastrúhajte alebo rozmixujte. Vo woku na stredne silnom plameni rozohrejte ghí a karfiol orestujte, kým karfiol nezíska peknú hnedastú farbu.
Kým sa karfiol smaží, priveďte mlieko v hrnci tesne k bodu varu. Potom stiahnite z ohňa a do mlieka pridajte orestovaný karfiol. Zmes prikryte a varte, kým sa mlieko neodparí približne na polovicu pôvodného objemu. Tento proces trvá približne 45 minút. Uvarenú zmes stiahnite z ohňa a vmiešajte trstinový cukor a kokosový prášok. Dobre premiešajte a nechajte vychladnúť.
Tesne pred podávaním posypte khír štipkou mletého kardamónu.
Ako ste na tom s ájurvédskymi receptami vy? Poznáte khír alebo je pre vás úplne nový? Ak chcete začať s prípravou, radi vám pomôžeme s výberom surovín na produkty@day-spa.cz.