Kičrí - obľúbené ájurvédske jedlo, ktoré si zamilujete aj vy

Chýba vám v poslednom čase inšpirácia a nápady na varenie? Indické kičrí prinesie do vašej kuchyne poriadnu porciu čerstvého vzduchu!

Čo je to kičrí?

Kičrí (tiež khitchri, kitchari, khichdi) je jedlo pôvodom z juhoázijskej kuchyne, ktoré sa pripravuje z ryže a šošovice (dal) a môže sa pripravovať na nespočetné množstvo spôsobov. V indickej kultúre sa vo viacerých, najmä severných oblastiach tradične považuje za jedno z prvých jedál tuhej stravy pre bábätká. Kičrí je v podstate slaná kaša zo strukovín, doplnená o orechy, zeleninu, semená a ostré až pikantné korenie. 

Prečo si ho pripraviť?

  • Je ľahko stráviteľné, takže je veľmi vhodné v období očisty organizmu.
  • Dokonale zasýti.
  • Všetko uvaríte v jednom hrnci alebo v hlbokej panvici.
  • Môžete si ho dopriať kedykoľvek počas roka, obzvlášť vhodné je v zimnom období, keď vládne Kapha.
  • Kičrí obsahuje tri makroživiny - sacharidy, bielkoviny a tuky. Ryža a šošovica spolu tvoria kompletné bielkoviny, ktoré obsahujú všetkých deväť esenciálnych aminokyselín.

kičrí, recept

Kičrí v ájurvéde

Ájurvéda odporúča kičrí ako dokonalé ľahké detoxikačné jedlo. Zvyšuje celkovú úroveň energie a imunity a stimuluje tráviace enzýmy. Spolu s kvapkou ghí pomáha upokojiť tráviaci trakt, uľahčuje trávenie a vyrovnáva všetky tri dóše. Nestane sa vám tak, že po konzumácii tejto pochúťky budete unavení a prejedení.

Budeme potrebovať:

½ šálky polenej šošovice mung dal, nelúpanej, umytej a prepláchnutej.

½ bulguru - možno nahradiť aj ryžou, kuskusom a pod.

1 polievková lyžica ghí

1 ½ čajovej lyžičky celej bielej rasce, očistenej

1 celé sušené chili (podľa chuti)

¼ čajovej lyžičky asafoetídy

3 šálky vody

¾ čajovej lyžičky soli

½ šálky kešu orieškov, mandlí (namočených a olúpaných) alebo píniových orieškov, namočených cez noc vo vode a pomletých najemno

Masala:

6 guličiek čierneho korenia

3 celé klinčeky

semienka z jednej tobolky čierneho kardamónu

2 polievkové lyžice čierneho alebo bieleho maku namočeného cez noc vo vode a jemne pomletého (nie je potrebné)

  1. Mung dal zmiešajte s bulgurom a zalejte vodou tak, aby boli zrnká tesne pod hladinou, a nechajte ich hodinu namočené.
  2. Vo veľkom hrnci s ťažkým dnom zohrejte ghí na stredne silnom plameni.
  3. Pridajte semienka rasce, chili a asafoetídy a restujte, kým sa korenie dobre neopraží.
  4. Vmiešajte mung dal s bulgurom spolu s tromi šálkami vody a priveďte do varu.
  5. Potom pridajte soľ, orechy a masalu. 
  6. Prikryte a varte na miernom plameni asi 30 - 45 minút, alebo kým fazuľa nezmäkne.

Tip: Podávajte s indickými papadamami, čatní alebo akoukoľvek fermentovanou zeleninou.


Prajeme dobrú chuť!