Chýba vám v poslednom čase inšpirácia a nápady na varenie? Indické kičrí prinesie do vašej kuchyne poriadnu porciu čerstvého vzduchu!
Čo je to kičrí?
Kičrí (tiež khitchri, kitchari, khichdi) je jedlo pôvodom z juhoázijskej kuchyne, ktoré sa pripravuje z ryže a šošovice (dal) a môže sa pripravovať na nespočetné množstvo spôsobov. V indickej kultúre sa vo viacerých, najmä severných oblastiach tradične považuje za jedno z prvých jedál tuhej stravy pre bábätká. Kičrí je v podstate slaná kaša zo strukovín, doplnená o orechy, zeleninu, semená a ostré až pikantné korenie.
Prečo si ho pripraviť?
- Je ľahko stráviteľné, takže je veľmi vhodné v období očisty organizmu.
- Dokonale zasýti.
- Všetko uvaríte v jednom hrnci alebo v hlbokej panvici.
- Môžete si ho dopriať kedykoľvek počas roka, obzvlášť vhodné je v zimnom období, keď vládne Kapha.
- Kičrí obsahuje tri makroživiny - sacharidy, bielkoviny a tuky. Ryža a šošovica spolu tvoria kompletné bielkoviny, ktoré obsahujú všetkých deväť esenciálnych aminokyselín.
Kičrí v ájurvéde
Ájurvéda odporúča kičrí ako dokonalé ľahké detoxikačné jedlo. Zvyšuje celkovú úroveň energie a imunity a stimuluje tráviace enzýmy. Spolu s kvapkou ghí pomáha upokojiť tráviaci trakt, uľahčuje trávenie a vyrovnáva všetky tri dóše. Nestane sa vám tak, že po konzumácii tejto pochúťky budete unavení a prejedení.
Budeme potrebovať:
½ šálky polenej šošovice mung dal, nelúpanej, umytej a prepláchnutej.
½ bulguru - možno nahradiť aj ryžou, kuskusom a pod.
1 polievková lyžica ghí
1 ½ čajovej lyžičky celej bielej rasce, očistenej
1 celé sušené chili (podľa chuti)
¼ čajovej lyžičky asafoetídy
3 šálky vody
¾ čajovej lyžičky soli
½ šálky kešu orieškov, mandlí (namočených a olúpaných) alebo píniových orieškov, namočených cez noc vo vode a pomletých najemno
Masala:
6 guličiek čierneho korenia
3 celé klinčeky
semienka z jednej tobolky čierneho kardamónu
2 polievkové lyžice čierneho alebo bieleho maku namočeného cez noc vo vode a jemne pomletého (nie je potrebné)
- Mung dal zmiešajte s bulgurom a zalejte vodou tak, aby boli zrnká tesne pod hladinou, a nechajte ich hodinu namočené.
- Vo veľkom hrnci s ťažkým dnom zohrejte ghí na stredne silnom plameni.
- Pridajte semienka rasce, chili a asafoetídy a restujte, kým sa korenie dobre neopraží.
- Vmiešajte mung dal s bulgurom spolu s tromi šálkami vody a priveďte do varu.
- Potom pridajte soľ, orechy a masalu.
- Prikryte a varte na miernom plameni asi 30 - 45 minút, alebo kým fazuľa nezmäkne.
Tip: Podávajte s indickými papadamami, čatní alebo akoukoľvek fermentovanou zeleninou.
Prajeme dobrú chuť!