Podľa tohto receptu urobíte 3 vianočky, takže si na nich môže pochutiť celá rodina.
Suroviny na kvások:
- 190 g hladkej múky
- 200 g vlažného rastlinného mlieka
- 35 g čerstvého droždia
- 1 lyžička cukru
Postup na prípravu kvásku:
- Všetky prísady zmiešajte do hladkého cesta bez hrudiek. Cesto môžete vymiešať ručne alebo ručným mixérom. Dobre vymiešaný kvások čľapká a tvoria sa bublinky.
- Kvások prikryte potravinovou fóliou a nechajte ho odpočívať a kysnúť približne 60 minút (v závislosti od teploty v miestnosti, ale tento čas neprekračujte, aby kvások príliš neprekysol). Správny kvások najprv nakysne a potom sám klesne. Kým kvások rastie, pripravte si ostatné prísady na vianočku.
Suroviny na 3 vianočky:
- 530 g hladkej múky
- 100 g vlažnej vody
- 125 g roztopeného BIO RAW Kokosového oleja
- 150 g trstinového cukru
- 2 balenia vanilkového cukru
- 1 lyžička soli
- 1 lyžička citrónovej kôry
- hrozienka (voliteľné)
- 100 g roztopeného BIO RAW Kokosového oleja na potretie
Postup:
- K vyzretému kvásku pridajte všetky ostatné prísady a vypracujte hladké a pružné cesto, s ktorým sa ľahko pracuje a nelepí sa na steny misy. Najlepšie to ide s robotickým mixérom. Cesto miešajte približne 5 až 10 minút.
- Potom ho spracujte ručne na doske. Z cesta vytvarujte guľu, vráťte ju do misy, prikryte potravinovou fóliou a nechajte hodinu kysnúť.
- Po hodine cesto vyklopte späť na pracovnú plochu a znova ho premieste. Tým sa z cesta vypudí oxid uhličitý a pridá sa ďalší kyslík, ktorý je potravou pre kvasinky. Vráťte ho do misy a nechajte kysnúť ďalšiu hodinu.
- Vykysnuté cesto rozdeľte na tri rovnaké časti (vzniknú vám tri vianočky) a z každej časti odvážte 6 rovnakých kúskov.
- Zo 6 pramienkov upletieme vianočku v jednom kuse. Z každého odváženého kúska vytvarujeme malú hladkú guľôčku a necháme ju chvíľu odpočívať pod fóliou. Celkovo budete mať 18 rovnakých guľôčok.
- Z prvých šesť guličiek vyvaľkajte pramienky rovnakej dĺžky, ktorých konce budú smerovať do špičky a upleťte vianočku. Pri pletení ju príliš neuťahujte, vianočka bude ešte kysnúť a popraskala by.
- Upletené vianočky preložte na plech, prikryte ich potravinovou fóliou a nechajte kysnúť pokojne aj ďalšie dve hodiny. Musia zdvojnásobiť svoj objem. Tu je veľmi dôležité neponáhľať sa a byť trpezlivý.
- Rúru predohrejte na 200 stupňov Celzia. Dobre vykysnuté vianočky potrite zmesou rastlinného mlieka s trochou sirupu (agávového, javorového) a kokosového oleja, potom posypte plátkami mandlí.
- Vložte do rúry a ihneď znížte teplotu na 160 stupňov Celzia. Pečte približne 30 minút. Hneď po upečení opäť potrite roztopeným kokosovým olejom a nechajte vychladnúť.
Ako sa vám podarila Vianočka u vás doma? Pochváľte sa svojimi výtvormi - môžete tak urobiť na našom Facebooku alebo Instagrame. Ak potrebujete pomôcť s výberom ingrediencií, radi vám pomôžeme na produkty@day-spa.cz.