Recept na Vianočku z kysnutého cesta

Podľa tohto receptu urobíte 3 vianočky, takže si na nich môže pochutiť celá rodina.

Suroviny na kvások:

  • 190 g hladkej múky
  • 200 g vlažného rastlinného mlieka
  • 35 g čerstvého droždia
  • 1 lyžička cukru

Postup na prípravu kvásku:

  1. Všetky prísady zmiešajte do hladkého cesta bez hrudiek. Cesto môžete vymiešať ručne alebo ručným mixérom. Dobre vymiešaný kvások čľapká a tvoria sa bublinky.
  2. Kvások prikryte potravinovou fóliou a nechajte ho odpočívať a kysnúť približne 60 minút (v závislosti od teploty v miestnosti, ale tento čas neprekračujte, aby kvások príliš neprekysol). Správny kvások najprv nakysne a potom sám klesne. Kým kvások rastie, pripravte si ostatné prísady na vianočku.

Suroviny na 3 vianočky:

  • 530 g hladkej múky
  • 100 g vlažnej vody
  • 125 g roztopeného BIO RAW Kokosového oleja
  • 150 g trstinového cukru
  • 2 balenia vanilkového cukru
  • 1 lyžička soli
  • 1 lyžička citrónovej kôry
  • hrozienka (voliteľné)
  • 100 g roztopeného BIO RAW Kokosového oleja na potretie

Postup:

  1. K vyzretému kvásku pridajte všetky ostatné prísady a vypracujte hladké a pružné cesto, s ktorým sa ľahko pracuje a nelepí sa na steny misy. Najlepšie to ide s robotickým mixérom. Cesto miešajte približne 5 až 10 minút.
  2. Potom ho spracujte ručne na doske. Z cesta vytvarujte guľu, vráťte ju do misy, prikryte potravinovou fóliou a nechajte hodinu kysnúť.
  3. Po hodine cesto vyklopte späť na pracovnú plochu a znova ho premieste. Tým sa z cesta vypudí oxid uhličitý a pridá sa ďalší kyslík, ktorý je potravou pre kvasinky. Vráťte ho do misy a nechajte kysnúť ďalšiu hodinu.
  4. Vykysnuté cesto rozdeľte na tri rovnaké časti (vzniknú vám tri vianočky) a z každej časti odvážte 6 rovnakých kúskov.
  5. Zo 6 pramienkov upletieme vianočku v jednom kuse. Z každého odváženého kúska vytvarujeme malú hladkú guľôčku a necháme ju chvíľu odpočívať pod fóliou. Celkovo budete mať 18 rovnakých guľôčok.
  6. Z prvých šesť guličiek vyvaľkajte pramienky rovnakej dĺžky, ktorých konce budú smerovať do špičky a upleťte vianočku. Pri pletení ju príliš neuťahujte, vianočka bude ešte kysnúť a popraskala by.
  7. Upletené vianočky preložte na plech, prikryte ich potravinovou fóliou a nechajte kysnúť pokojne aj ďalšie dve hodiny. Musia zdvojnásobiť svoj objem. Tu je veľmi dôležité neponáhľať sa a byť trpezlivý.
  8. Rúru predohrejte na 200 stupňov Celzia. Dobre vykysnuté vianočky potrite zmesou rastlinného mlieka s trochou sirupu (agávového, javorového) a kokosového oleja, potom posypte plátkami mandlí.
  9. Vložte do rúry a ihneď znížte teplotu na 160 stupňov Celzia. Pečte približne 30 minút. Hneď po upečení opäť potrite roztopeným kokosovým olejom a nechajte vychladnúť.

Ako sa vám podarila Vianočka u vás doma? Pochváľte sa svojimi výtvormi - môžete tak urobiť na našom Facebooku alebo Instagrame. Ak potrebujete pomôcť s výberom ingrediencií, radi vám pomôžeme na produkty@day-spa.cz.