Zemiaková paratha plnená syrom - indická pochúťka, ktorú si zamilujete

Ak ste aj vy milovníkmi indickej kuchyne, zbystrite pozornosť! Pripravili sme pre vás recept na zemiakovú parathu plnenú syrom, ktorá je skvelá na raňajky alebo ako rýchle občerstvenie do práce. Určite sa s ňou pochváľte aj na pikniku s priateľmi alebo na rodinnej oslave. Pripravte si kuchársku zásteru, kvalitnú panvicu a niekoľko ďalších ingrediencií. Poďme na to!

Čo je to vlastne paratha? 

Slovo paratha pochádza zo sanskrtu a vzniklo spojením slov parat a atta, čo doslova znamená vrstvy vareného chleba. Zatiaľ čo parat je špeciálna miska, v ktorej sa postupne zmiešajú všetky prísady, atta je celozrnná pšeničná múka. Z tejto múky sa pripravujú chleby ako naan a čapátí

Parata je jedným z najobľúbenejších indických jedál, ktoré sa zvyčajne podáva na raňajky alebo ako občerstvenie k čaju. Klasická suchá paratha sa zvyčajne pripravuje vrstvením cesta, potretím maslom ghí alebo olejom a opätovným preložením. To môže znieť desivo, preto vás snáď môžeme upokojiť, že pravidlá vrstvenia sa na plnenú parathu nevzťahujú. Rozvaľkané placky sa po naplnení plnkou skôr ukladajú na seba a jednoducho sa sformujú do gule alebo taštičky.

Indická pochúťka, s ktorou zabodujete!

V Indii sa táto pochúťka podáva skôr na raňajky alebo desiatu, ale vychutnáte si ju kedykoľvek počas dňa. A čo viac? Zamilujú si ju nielen vegetariáni, ale aj deti. Ak plánujete rodinnú oslavu alebo piknik s priateľmi, môžete si byť istí, že s touto pochúťkou určite zabodujete. Nemusíte sa obávať, že by ste pri sporáku strávili pol dňa. S trochou cviku a trpezlivosti vám príprava zaberie približne hodinu.

paratha, cesto

Recept na zemiakovú parathu plnenú syrom

Základom cesta na parathu je múka, voda a olej. Bez tejto trojice sa jednoducho nezaobídete. Ak v kuchyni radi čarujete, pokojne do parathy pridajte svoje obľúbené bylinky alebo korenie. Zmeniť môžete aj náplň, ktorá bude skvele chutiť so sezónnou zeleninou, šošovicou alebo fazuľou. Vždy však pamätajte na to, že všetky ingrediencie na "nádyvku" musia byť starostlivo roztlačené.

Cesto:

  • 2 šálky hladkej múky
  • 1 lyžička soli (menej, ak máte slanší syr)
  • 2 lyžičky mletého koriandra
  • 2 lyžičky kurkumy
  • 1 lyžička mletej rasce
  • 1 polievková lyžica oleja
  • 1 šálka vlažnej vody
  • niekoľko lyžíc hladkej múky na vyvaľkanie cesta

Náplň:

Postup prípravy syrovej parathy

  1. Preosiatu múku zmiešajte s korením a potom pridajte olej.
  2. Počas miesenia postupne pridávajte vodu, kým nevznikne hladké, pružné cesto, ktoré by sa nemalo lepiť na prsty. 
  3. Cesto zabaľte do potravinovej fólie a nechajte ho 1 - 2 hodiny odpočívať.
  4. Medzitým uvarte zemiaky s trochou soli a roztlačte ich vo veľkej mise, potom pridajte nastrúhaný syr, korenie a premiešajte. 
  5. Odpočinuté cesto rozdeľte na 6 rovnakých častí a vytvarujte z nich menšie guľky. Na pomúčenej doske ich vyvaľkajte do kruhu.
  6. Do stredu dajte ⅙ náplne, spojt okraje parathy (do tvaru mešca) a opäť opatrne spracujte do gule. 
  7. Nakoniec ju zľahka obaľte v múke a vyvaľkajte placku hrubú asi 1 cm. 
  8. Rozpáľte širokú panvicu s trochou ghí na miernom plameni a pomaly smažte paraty z oboch strán. 

Tip: Predtým, ako začnete parathu plniť pripravenou zmesou, cesto ešte raz premieste, bude sa vám s ním lepšie pracovať.


Skúšali ste už pripraviť syrovú parathu alebo sa na to ešte len chystáte? Dajte nám vedieť, ako vám chutila, v komentároch na Facebooku alebo Instagrame. Ak máte akékoľvek otázky alebo potrebujete pomôcť s výberom niektorého z produktov, neváhajte nás kontaktovať na produkty@day-spa.cz.