Rooibos čaje
Čaj rooibos pochádza z oblasti Južnej Afriky a jeho účinky využíval už aj domorodý kmeň Kojsay. Chvíľu sa zdalo, že spoločne s ich zánikom zmizne aj rooibos, ale našťastie si jeho účinky všimli botanici v 18. storočí, vďaka ktorým sa začal rýchlo šíriť po celom svete. Čaj rooibos získava svoju typickú červenú farbu počas oxidačného procesu, pri ktorom vzniká aj jeho sladká chuť a podmanivá vôňa.
#ShowMore#
Čaje Rooibos nesmú v našom e-shope chýbať a sami sa môžete presvedčiť, že je z čoho vyberať. Môžete si ho pripraviť buď v čistej forme alebo ochutený - jeho chuť priam vyzýva na kombináciu s ovocím, bylinkami, korením alebo dokonca čokoládou. Ak chcete zažiť skutočný čajový zážitok, potom vyskúšajte čaje rooibos od značky English Tea Shop, ktoré obsahujú napríklad vanilku alebo poriadnu porciu ovocia v podobe čučoriedok, granátového jablka alebo acai. A nakoniec sme nezabudli ani na ájurvédske čaje. Siahnite napríklad po tých od značky Shoti Maa a Hari Tea, ktoré sú namiešané podľa starodávnych ájurvédskych receptúr.
Rooibos - čaj s výnimočnými účinkami
Ak si do svojej šálky pripravíte rooibos, môžete si s čistým svedomím odškrtnúť jeden dobrý skutok pre svoje telo. Čím je taký výnimočný? Obsahuje veľké množstvo antioxidantov a tie pomáhajú čistiť naše telo od škodlivín, ktoré sa v ňom prirodzene hromadia. Ak je ich však príliš veľa, naše telo sa môže pomerne ľahko dostať do tzv. oxidačného stresu a je oveľa náchylnejšie na vznik celého radu ochorení. Okrem toho obsahuje aj veľa minerálov, ako je železo, horčík alebo zinok, a nechýba mu ani vitamín C, ktorý je dôležitý pre náš imunitný systém.
Rooibos čaj je veľmi obľúbený aj vďaka absencii kofeínu, a preto je vhodný aj pre tých najmenších, ktorí ho milujú vďaka jeho sladkej chuti bez akýchkoľvek známok horkosti. Niektoré africké kmene ho dokonca podávajú deťom, ktoré trpia kolikami alebo nepokojným spánkom.
Ako pripraviť rooibos čaj?
Príprava čaju rooibos nie je vôbec náročná. Stačí zaliať čajové vrecúško vriacou vodou a nechať ho lúhovať približne 5 minút. Ak dávate prednosť sypaným čajom a lámete si hlavu nad množstvom vody a zmesi, nemusíte. Ani tu nejde o žiadnu alchýmiu. Stačí jedna vrchovatá čajová lyžička čaju na 200 ml vody. Odporúčame však počas lúhovania čajovú kanvičku zakryť, aby ste sa vyhli odparovaniu silíc, ktoré dodávajú čaju rooibos jeho jedinečnú chuť. Môžete si ho potom osladiť podľa svojich preferencií, napríklad cukrom alebo medom, ale výborný je aj s mliekom.