Prestalo vám chutiť klasické vianočné čajové pečivo pretože cukor v ňom nerobí dobre vášmu tráveniu? Čo by nie, veľké množstvo cukru dokáže pekne potrápiť najmä žalúdok, keď spôsobuje jeho prekyslenie a z toho vyplývajúce pálenie záhy. Pýtate sa teda, ako vyrobiť koláče bez cukru tak, aby boli aj chutné? Pomôže vám datľová pasta!
Zdravé sladenie z prírody
Datľová pasta patrí medzi najzdravšie potraviny pretože je jednoducho vyrobená zo skutočného ovocia a preto má všetky výhody ako konzumácia ovocia samotného. Popularite sa teší preto, že je možné ju použiť ako prírodné sladidlo, ktoré nahradí bežný biely cukor. Nepridáva však len sladkosť, vášmu organizmu poskytuje tiež vitamíny, minerály, vlákninu a sacharidy. Niet preto divu, že datľová pasta je v posledných rokoch čím ďalej obľúbenejšia a dostáva sa tiež do vianočných koláčov a ďalších dezertov. Vychutnajte si ju aj vy a to v kombinácii s krémom z kešu orechov a exotickým nádychom kokosu.
Tip: Pretože má datľová pasta nižší glykemický index, radi ju ako náhradné prírodné sladidlo používajú tiež diabetici. Je tiež prirodzene bezlepková, a teda si bez obáv pochutia aj celiatici.
Ingrediencie
Sušienky:
- 2 vajcia
- 40 g kokosovej múky
- 1 lyžica kokosového oleja
- 5 lyžíc datľovej pasty
Krém:
- 50 g kešu orechov
- 1 lyžica kokosového oleja
- 2 lyžice sušeného kokosového mlieka
- 1 dcl vody
- 1 lyžička kakaa
Postup
- Namočte aspoň 2 hodiny vopred kešu do vody tak, aby boli orechy úplne ponorené.
- Vyrobte cesto zmiešaním vajec, kokosovej múky, rozpusteného kokosového oleja a datľovej pasty. To potom vložte na chvíľu do chladničky.
- Zlejte kešu a nechajte orechy odkvapkať alebo ich osušte papierovou utierkou. Dajte ich do výkonného mixéra spolu s kokosovým olejom, sušeným kokosovým mliekom, vodou a kakaom. Mixujte kým krém nebude hladký bez kúskov kešu. Dajte schladiť do chladničky aspoň na hodinu.
- Vyberte cesto z chladničky a rozvaľkajte ho na hrúbku 4 mm. Je trochu lepivejšie, odporúčame ho teda rozvaľkať medzi dvoma kusmi papiera na pečenie. Vykrajujte tvary - môžete použiť podkovy ako my, ale aj akékoľvek ďalšie tvary - kolieska, srdiečka a iné.
- Rozprestrite vykrojené tvary na plech s papierom na pečenie a dajte piecť do vyhriatej rúry. Pečte cca 15 minút na 175 °C.
- Akonáhle budú sušienky hotové, nechajte ich vychladnúť, následne spojte krémom a odložte do druhého dňa, kým nestuhnú.
Ako sa vám podaril recept? Budeme veľmi radi, ak sa svojimi výtvormi pochválite - môžete napríklad na našom Facebooku alebo Instagrame. Ak potrebujete poradiť s výberom ingrediencií, radi vám poradíme na produkty@day-spa.cz.