Škorica a sviatočné obdobie sprevádzajúce Vianoce - to si spojí snáď každý z nás. Dávame ju do zázvorového čaju, vareného vína, jedla, ale hlavne do koláčov. A presne na to sme vám pripravili recept!
Ingredience
Na hviezdičky:
- 140 g pšeničnej hladkej múky
- 140 g práškového cukru
- 140 g masla
- 80 g mletých orechov
- ½ dcl mlieka
- 1 žĺtok
- 3 lyžičky mletej škorice
- kypriaci prášok do pečiva
- soľ
- múka (na dosku)
Na polevu:
- 1 bielok
- 1 balenie škoricového cukru
- 1 lyžica krupicového cukru
Postup
- Všetky ingrediencie si vytiahneme a nachystáme aspoň hodinu vopred, aby mali izbovú teplotu a aby maslo zmäklo.
- Do misy preosejeme múku, pridáme cukor, orechy, škoricu, soľ, prášok do pečiva, žĺtok a zmäknuté maslo. Vypracujeme cesto, ktoré sa bude zo začiatku rozpadať. Po lyžiciach do neho začneme pridávať mlieko, až kým vypracujeme vláčne a elastické cesto. Zabalíme ho do fólie a necháme asi hodinu odpočívať v chladničke.
- Po vychladnutí cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku asi 2 mm, vykrojíme z neho formičkou ľubovoľne veľké hviezdičky a rozložíme ich na plech vyložený papierom na pečenie.
- Bielok vyšľaháme so škoricovým aj klasickým cukrom (vzhľadom k škorici však nevznikne sneh ale tekutá lepivá hmota) a metličkou potrieme každú hviezdičku zvlášť.
- Dáme piecť do rúry na 180 °C na cca 10 minút do zlatista.
Aké koláče pripravujete na sviatky vy? Pochváľte sa so svojimi výtvormi - môžete tak urobiť napríklad na našom Facebooku alebo Instagrame. Ak potrebujete poradiť s výberom ingrediencií, radi vám poradíme na produkty@day-spa.cz.