Čo si budeme hovoriť, parížske rožky patria medzi stálu vianočnú klasiku. Tento rok to ale môžete skúsiť trochu inak, zdravšie, aby ste mohli maškrtiť aj bez neustálych výčitiek svedomia, že to všetko budete zase musieť po sviatkoch zložito zhadzovať. Že je to skvelý nápad a zaujíma vás viac? Poďme na to!
Koláčiky a low-carb? Ide to!
Možno aj vy skúšate tzv. low-carb alebo nízkosacharidovú diétu - tá je postavená na obmedzení sacharidov (napríklad tých, ktoré sa nachádzajú v obilninách, škrobovej zelenine a ovocí) a kladie dôraz na potraviny s vysokým obsahom bielkovín a tukov. Držať low-carb diétu je však zdravé a efektívne len vtedy, ak vaša strava obsahuje rôzne výživné, celistvé, nespracované potraviny, nestačí teda len vyradiť sacharidy, ale je nutné si vyskladať jedálniček tak, aby ste do tela dostali všetky potrebné látky, najlepšie práve vďaka kvalitným potravinám.
Či už sa vy sami stravujete podľa low-carb diéty alebo chcete potešiť člena rodiny či niekoho z priateľov na tejto diéte, aby si z taniera plného vianočného pečiva mohli vychutnať tiež niečo dobré, s našim receptom na low-carb rybky s parížskym krémom rozhodne nešliapnete vedľa, a to najmä pri milovníkoch čokolády. Nebojte sa tiež popustiť uzdu svojej fantázii a vyskúšajte aj iné tvary ako sú klasické rožteky!
Tip: Varenie a pečenie podľa low-carb diéty vám zjednodušia naše RAW NATURAL špeciálne múky, ktoré sú vhodné tiež pre bezlepkovú diétu.
Ingrediencie
Cesto:
- 150 g mandľovej múky
- 5 lyžíc ghí
- 2 lyžice kakaa
- 30 g kokosovej múky
- 1 vajce
Krém:
- 200 g mascarpone
- 200 ml min. 30% šľahačky
- 70 g horkej min. 70% čokolády
Poleva:
- 80 g čokolády, min. 70%
- 1 lyžička kokosového oleja
Postup
- Suroviny z chladničky si nachystajte aspoň hodinu dopredu, aby nadobudli izbovú teplotu.
- Mandľovú a kokosovú múku zmiešajte v miske spolu s kakaom, zmäknutým ghí a vajíčkom. Rukami vypracujte tak, aby sa všetky ingrediencie poriadne spojili do vláčneho a lepivého cesta.
- Formičky, ktoré budete plniť cestom vymažte trochou ghí či kokosovým olejom. My sme použili tvary rybičiek namiesto klasických rožtekov. Naplňte formičky po okraj a poriadne pritlačte.
- Pečte 10 - 12 minút v rúre predhriatej na 180 °C. Potom plech s formičkami vyberte a nechajte vychladnúť. Až keď nebudú na dotyk horúce, vyklopte z nich cesto, avšak nenechávajte ho tam úplne do studena.
- Počas toho, ako sa upečené cesto chladí, pripravte si parížsky krém. Šľahačku vyšľahajte do tuha, potom pridajte mascarpone. Znovu prešľahajte a pridajte vopred roztopenú čokoládu, nie príliš horúcu. Naposledy prešľahajte.
- Vreckom na zdobenie alebo mikroténovým sáčkom s odstrihnutým rohom naneste parížsky krém na vychladnuté cesto.
- Dajte na chvíľu stuhnúť do chladničky a medzitým si spravte polevu z kokosového oleja a čokolády. Do tej potom namáčajte krémovú stranu rybičiek (alebo rožtekov). Dajte pečivo znovu do chladničky, aby stuhlo aj s polevou.
Rada na záver: Myslite na to, že je nutné toto pečivo skladovať v chlade, aby sa krém neroztiekol a hneď nepokazil. Parížske rožky tiež pečte tesne pred sviatkami, pretože na rozdiel od klasického čajového pečiva majú obmedzenú trvanlivosť.
Ako sa vám páči táto nízkosacharidová dobrota? Podarila sa? Pochváľte sa vašimi výtvormi - môžete napríklad na našom Facebooku alebo Instagrame. Ak potrebujete poradiť s výberom ingrediencií, radi vám poradíme na produkty@gay-spa.cz.