Tvarohový baránek

Pečený sladký baránok neodmysliteľne patrí k veľkonočným sviatkom. Ako ho správne upiecť, aby bol vlahý, chutný a kvapku zdravší? Na to všetko nájdete odpoveď v našom recepte na tvarohového baránka.

Ingrediencie:

  • 30 g horkej čokolády
  • 30 g goji
  • 50 g kandizované citrusovej kôry
  • 100 g špaldovej múky
  • 60 g kokosovej múky
  • 60 g hladkej múky
  • 1 kypriaci prášok do pečiva
  • 1 lyžička jedlej sódy
  • 60 g ghí
  • 300 g tvarohu
  • 60 ml mlieka
  • 5 vajec
  • šťava a kôra z 1 citróna
  • 120 g medu

Pracovný postup

Pred prípravou cesta si predhrejte rúru na 180 °C. Horkú čokoládu a goji nasekajte na menšie kúsky, zmiešajte s kandizovanou citrusovou kôrou a odložte bokom. Obe múky zmiešajte s kypriacim práškom a jedlou sódou a tiež odložte bokom.

Vo väčšej mise zľahka vyšľahajte vajíčka (žĺtky i bielky) a postupne pridávajte citrónovú kôru a šťavu, mlieko, tvaroh, med, ghí. Vymiešajte dohladka. Následne do tekutej zmesi prisypte múky zmiešané s kypriacim práškom a sódou. Dôkladne prepracujte na hladké cesto. Na záver zľahka vmiešajte zmes nasekanej čokolády, goji a citrusovej kôry.

Pripravené cesto nalejte do vymastenej a vysypanej formy na baránka (pokiaľ používate silikónovú, stačí len ľahko vymazať). Pečte na 180 °C asi 45 minút. Špajlí vyskúšajte, či je baránok všade dobre prepečený. Po vybratí z rúry ho nechajte chvíľu vychladnúť a potom opatrne vyklopte z formy.

Tipy pre ešte lahodnejšieho baránka

Chcete, aby bol baránok skutočne špičkový? Na záver sme si pre vás pripravili zopár osvedčených trikov, vďaka ktorým bude výsledok pečenia ešte lepší.

  • Prvých 30 minút pečenia ponechajte baránka v rúre v strednej polohe. Na posledných 15 minút ho presuňte úplne dole, aby bol dobre prepečený.
  • Čokoládu, goji a kandovanú kôru môžete nahradiť inými ingredienciami. Skvele sa hodia hrozienka, mandle aj chia semienka.
  • Každá forma na baránka má trochu iný objem. Vždy je ale lepšie urobiť cestá trochu viac, čím získate istotu, že ho bude dosť na celého baránka. A ak vám náhodou nejaké cesto zostane, môžete z neho upiecť malý bochník navyše.

Prajeme dobrú chuť!

Autor receptu: Blanka Klusáková