Pečený sladký baránok neodmysliteľne patrí k veľkonočným sviatkom. Ako ho správne upiecť, aby bol vlahý, chutný a kvapku zdravší? Na to všetko nájdete odpoveď v našom recepte na tvarohového baránka.
Ingrediencie:
- 30 g horkej čokolády
- 30 g goji
- 50 g kandizované citrusovej kôry
- 100 g špaldovej múky
- 60 g kokosovej múky
- 60 g hladkej múky
- 1 kypriaci prášok do pečiva
- 1 lyžička jedlej sódy
- 60 g ghí
- 300 g tvarohu
- 60 ml mlieka
- 5 vajec
- šťava a kôra z 1 citróna
- 120 g medu
Pracovný postup
Pred prípravou cesta si predhrejte rúru na 180 °C. Horkú čokoládu a goji nasekajte na menšie kúsky, zmiešajte s kandizovanou citrusovou kôrou a odložte bokom. Obe múky zmiešajte s kypriacim práškom a jedlou sódou a tiež odložte bokom.
Vo väčšej mise zľahka vyšľahajte vajíčka (žĺtky i bielky) a postupne pridávajte citrónovú kôru a šťavu, mlieko, tvaroh, med, ghí. Vymiešajte dohladka. Následne do tekutej zmesi prisypte múky zmiešané s kypriacim práškom a sódou. Dôkladne prepracujte na hladké cesto. Na záver zľahka vmiešajte zmes nasekanej čokolády, goji a citrusovej kôry.
Pripravené cesto nalejte do vymastenej a vysypanej formy na baránka (pokiaľ používate silikónovú, stačí len ľahko vymazať). Pečte na 180 °C asi 45 minút. Špajlí vyskúšajte, či je baránok všade dobre prepečený. Po vybratí z rúry ho nechajte chvíľu vychladnúť a potom opatrne vyklopte z formy.
Tipy pre ešte lahodnejšieho baránka
Chcete, aby bol baránok skutočne špičkový? Na záver sme si pre vás pripravili zopár osvedčených trikov, vďaka ktorým bude výsledok pečenia ešte lepší.
- Prvých 30 minút pečenia ponechajte baránka v rúre v strednej polohe. Na posledných 15 minút ho presuňte úplne dole, aby bol dobre prepečený.
- Čokoládu, goji a kandovanú kôru môžete nahradiť inými ingredienciami. Skvele sa hodia hrozienka, mandle aj chia semienka.
- Každá forma na baránka má trochu iný objem. Vždy je ale lepšie urobiť cestá trochu viac, čím získate istotu, že ho bude dosť na celého baránka. A ak vám náhodou nejaké cesto zostane, môžete z neho upiecť malý bochník navyše.
Prajeme dobrú chuť!
Autor receptu: Blanka Klusáková