Čaje zo Srí Lanky (Cejlónu)
Ak by ste sa chceli vypraviť do skutočného čajového raja, vaše kroky by pravdepodobne viedli na Srí Lanku. Bez preháňania možno povedať, že cejlónsky čaj patrí k tým najkvalitnejším na svete. Najčastejšie sa jedná o čierne čaje, ale výnimkou nie sú ani tie zelené. V našom e-shope ich nájdete oba a čo viac - môžete si ich vychutnať aj v rôznych kombináciách a čajových zmesiach. Zelený čaj výborne ladí napríklad s mätou alebo jazmínom a čierny čaj je skvelý s ovocím alebo korením.
#ShowMore#
Cejlónsky čaj a jeho história
Až do 60. rokov 19. storočia bola hlavnou plodinou pestovanou na Srí Lanke káva. Príroda však mala iné plány a kávové polia zničila pleseň. Majitelia plantáží mali pred sebou ťažkú úlohu - vymyslieť, akou plodinou kávovník nahradiť. Netrvalo dlho a na vtedajší Cejlón dorazili z Číny prvé čajovníkové kríky. Tie sa však mali zatiaľ používať na nekomerčné účely. Príbeh čaju zo Srí Lanky sa začal naplno písať okolo roku 1867. Vtedy škótsky farmár James Taylor vysadil 19 akrov čajovníka. Na Srí Lanku neprišiel s prázdnymi rukami. Práve naopak. Svoje skúsenosti s pestovaním si priniesol priamo z Indie, ktorá dnes rovnako ako Srí Lanka patrí medzi čajové veľmoci.
A ako to všetko dopadlo? Určite tušíte, že na výbornú! Čajový priemysel je obrovskou súčasťou ekonomiky na Srí Lanke, zamestnáva stovky farmárov a vďaka nim si my môžeme vychutnávať jeden z najkvalitnejších nápojov na svete - pravý cejlónsky čaj.
Cejlónske čaje ponúkajú širokú paletu chutí a farieb
Cejlónsky čaj má jemnú chuť s ľahkými citrusovými tónmi a je vynikajúci ako samotný, tak aj v zmesiach. Výsledný chuťový zážitok a arómu však ovplyvňuje najmä nadmorská výška, v ktorej čajovník rastie. Cejlónsky čaj, ktorý sa zbiera v nižších polohách, je často jemnejší. Naopak, najvyššie položené rastliny majú výraznejšiu chuť a bohatšiu farbu. Cejlónsky čaj je nielen potešením pre chuťové poháriky, ale aj prehliadkou farieb od žiarivo oranžovej až po červenú, akoby sa v čaji odrážalo samotné srílanské slnko. Ak sa pred vami objaví šálka čaju zo Srí Lanky, je pravdepodobné, že bude pochádzať z oblastí Dimbulla, Nuwara Eliya, Galle a Ratnapura. Práve tu sa totiž nachádzajú jedny z najväčších čajových plantáží.
Ako sa cejlónsky čaj pije dnes?
Srí Lanka považuje čaj za národný nápoj a dokonca za symbol celého ostrova. Na rozdiel od Číny, kde sa najčastejšie pije zelený čaj a jeho príprava si vyžaduje špeciálny obrad a nádoby, na Srí Lanke dominuje čierny čaj. Pije sa buď čistý, alebo osladený cukrom či s trochou mlieka. Súčasťou miestnej kultúry sú aj čajové ceremónie - cejlónsky čaj sa podáva s maximálnou úctou, pokorou a vďačnosťou. Nepredstavujte si však obrady podobné Číne, Srí Lanka považuje čaj skôr za symbol spoločných stretnutí a priateľstva.
Vyberte si svoj cejlónsky čaj aj vy
Cejlónsky čaj je nepochybne kráľom medzi čiernymi čajmi, preto nečakajte a vyberte si ten svoj! Chcete pravý cejlónsky čaj? Vyskúšajte napríklad ten od značky Samley. Zber čajových lístkov, ich spracovanie a balenie - všetko sa odohráva priamo na Srí Lanke. A čo je najlepšie? Značka zo svojho zárobku podporuje vzdelávanie detí rodičov, ktorí pracujú na plantážach, je súčasťou Fair Trade spolupráce a zaväzuje sa k udržateľnosti.