Sypané čaje
Kvalitné sypané čaje v dóze alebo škatuľke potešia aj skutočných čajových gurmánov. Nájdete v nich pravé čajové lístky, ktoré vyrástli na plantážach v najrôznejších kútoch sveta. Ich čaro spočíva predovšetkým v plnej chuti a intenzívnej vôni, ale aj v ich blahodárnych účinkoch na zdravie - nie nadarmo považujú mnohé kultúry sypaný čaj za kľúč k dlhovekosti a múdrosti.
#ShowMore#
Sypané čaje v našej ponuke si môžete vychutnať kedykoľvek - postavia vás na nohy, keď vám zrovna nie je do tanca, spríjemnia chvíle s rodinou a priateľmi, potešia vaše chuťové poháriky... A tak by sme mohli pokračovať donekonečna. Vyskúšať môžete napríklad sypané čaje od našej brnenskej značky Healing Nature a nesklame vás ani ten od English Tea Shop.
Najlepšie sypané čaje máte na dosah ruky, ktorý si vybrať?
Zelený, čierny, biely alebo bylinný? Vybrať si môžete tie druhy sypaných čajov, ktoré máte najradšej. Ak sa cítite nanič, prídu vám vhod predovšetkým sypané bylinkové čaje, ktoré sú mimochodom vynikajúce aj na detoxikáciu organizmu alebo upokojenie mysle. Čierny sypaný čaj vás ráno zaručene prebudí, sypaný zelený čaj vám dodá dávku antioxidantov a sypaný biely čaj vás nabije pozitívnou energiou a optimizmom.
Na rozdiel od vreckových čajov sa sypaný čaj môže používať opakovane - jednoducho z neho pripravíte viac nálevov, čo je bežné napríklad pri zelenom alebo bielom čaji. A to najlepšie? Už len samotnou prípravou sypaného čaju šetríte planétu. Vo vrecúšku, krabičke či dóze nenájdete žiadne ďalšie vrecúška a obaly, ale čisté čajové lístky alebo bylinky, ktoré môžete po vyluhovaní vyhodiť rovno do kompostu. Kvalitné sypané čaje si ale vždy vyberajte podľa svojich chuťových preferencií, riadiť by ste sa mali krajinou pôvodu a spôsobom pestovania.
Ako pripraviť sypaný čaj?
Príprava sypaného čaju nie je vôbec zložitá, ale ešte predtým, ako dáte variť vodu, mali by ste poznať niekoľko pravidiel. Tie sa riadia predovšetkým podľa toho, aký druh sypaného čaju si budete do svojej šálky lúhovať. Pravidlom číslo jedna je teplota vody. Čierne, ovocné a bylinné čaje môžete v drvivej väčšine zaliať vriacou vodou s teplotou 100 °C, ale zelený čaj sa príliš horúcou vodou môže znehodnotiť - teplota by sa mala pohybovať skôe okolo 60-80 °C. Biely čaj by sa mal naopak zalievať vodou s teplotou 70 °C.
Sypané čaje sa môžu lúhovať pomocou čajového sitka, ale použiť môžete napríklad aj kávový filter a tak sa pomaly dostávame k druhému pravidlu, ktoré sa týka dĺžky lúhovania. Čierny čaj môžete lúhovať 3 až 5 minút v závislosti od toho, aký silný nálev chcete pripraviť. Zelené čaje by nemali byť vo vode dlhšie ako 3 minúty a biele čaje by sa nemali lúhovať viac ako 6 minút. Pri ovocných a bylinných nálevoch by ste nemali prekročiť 15 minút, ale pre istotu sa vždy riaďte pokynmi na prípravu, ktoré nájdete uvedené na obale.
Sypané čaje - darčekové balenie, ktoré zožne úspech
Sypaný čaj v darčekovom balení je často stávkou na istotu. Kvalitný sypaný čaj zožne úspech ako darček na Vianoce, narodeniny, Deň matiek alebo len ako úprimné poďakovanie. Okrem toho, že svojich blízkych potešíte voňavým darčekom, ktorý ich navyše zahreje, darujete im aj kúsok zdravia. V závislosti od konkrétneho druhu sypané čaje často obsahujú celý rad vitamínov, minerálov a antioxidantov.