5 tipov pre dokonalú letnú grilovačku

Leto je v plnom prúde a vy si okrem vody a výletov užívate aj grilovačku a táboráky s rodinou alebo priateľmi? Potom si určite prečítajte našich 5 tipov, ktoré premenia vašu BBQ párty na nezabudnuteľný gurmánsky zážitok.

1. Voňavé korenie na mäso aj zeleninu

Či už ste milovníkmi mäsa, alebo dávate radšej prednosť alternatívam, ako je tofu alebo tempeh, uistite sa, že ich pripravujete správne. Ako? Vybrané pochúťky naložte do marinády najlepšie deň vopred a nechajte ich cez noc odležať, aby malo korenie dostatok času na dokonalé vstrebanie do steakov či plnených šampiňónov.

Nebojte sa tentoraz namiesto bežných grilovacích zmesí vyskúšať indickú garam masalu, ktorá sa právom nazýva "kráľovská zmes korenia". Jemná vôňa koriandra, muškátového orieška, rasce alebo feniklu určite zapôsobí na vašich hostí už počas prípravy. Nielen na steaky, ale aj na ryby môžete použiť napr. čiernu rascu, ponúka príjemnú vôňu a jemne pikantnú chuť. Zeleninu naložte napríklad s koriandrom, kurkumou alebo horčicovým semienkom.

Plněné žampiony

2. Šalátový dresing s exotickou chuťou

Nezabudnite na svieži, ľahký šalát, ktorý môžete podávať ako prílohu. Poradíme vám, ako to urobiť tak, aby vám z neho nezostalo veľa zbytkov, kvôli tomu, že ho návšteva znovu prehliadne pri všetkých tých grilovaných dobrotách - kľúčom k úspechu je správne dochutenie. Ako na to? Stavte na umeocot. Umeocet sa vyrába z japonských sliviek umeboshi ako vedľajší produkt ich fermentácie s použitím morskej soli. Okrem výraznej kyslosti a slanosti si všimnete aj jeho mierne ovocnú arómu. Je výrazná, korenistá, a sladká aj kyslá zároveň. 

Táto výnimočná kombinácia chutí bude potešením pre vaše chuťové poháriky. Pridajte k umeoctu citrón, olivový olej a horčicu a dokonalý dresing je hotový!


Tip: Radi si vychutnávate miešané nápoje so slamkou, ale príroda vám nie je ľahostajná? Urobte si zásobu bambusových slamiek!


3. Zdravé a chutné oleje

Nielen šaláty potrebujú na dochutenie správny výber oleja. Do slnečnicového oleja môžete naložiť mäso aj zeleninu spolu s korením, ale ho môžete použiť aj na prípravu domácej majonézy či dipu. Do šalátov potom pokojne pridajte sezamový, arašidový, ľanový alebo olej z vlašských orechov

Všetky tieto oleje spravia váš šalát mnohonásobne zdravším, pretože obsahujú prospešné látky ako sú omega-3 mastné kyseliny, vitamíny A, C alebo E a niektoré dôležité minerály, ktoré majú priaznivý vplyv napríklad na pokožku, nechty a vlasy.

Sezamová semínka a olej

4. Pozor na trávenie

Hoci je grilované mäso veľmi chutné, ľahko sa môže stať, že nám po ňom zostane ťažko, najmä ak si ho doprajeme len občas. Dôležitá je tiež dostatočná tepelná úprava, ktorá mäso spoľahlivo zbaví patogénov a prípadných parazitov.. Teplota vo vnútri mäsa by mala byť 72 °C aspoň desať minút. Takisto by ste mali na surové mäso používať iné taniere, dosky na krájanie a príbory ako na už hotové mäso a zeleninové prílohy. 

Na prevenciu tráviacich problémov spôsobených parazitmi môžete použiť bylinné kvapky s orechom čiernym, klinčekom a palinou alebo olej z černušky siatej. Prejedeným hosťom môžete ponúknuť kapsulu BIO Triphala, ktorá podporuje normálne trávenie a správnu funkciu čriev. 

5. Príjemná atmosféra s vôňou a čajom

Za súmraku sa do tanca chystajú nielen víly, ale začínajú prilietať aj otravné komáre. Nestaňte sa ich hlavným chodom a rozmiestnite po stole niekoľko vonných tyčiniek s vôňou palo santo taktiež nazývaného “svätý strom”. Kombináciou vôní sladkých ruží, mäty a citrusov vytvoria tyčinky dokonalú atmosféru a zároveň odlákajú piskľavých nepozvaných hostí. 

A v prípade chladnejšieho počasia prekvapte svojich priateľov večerným čajom so zázvorom a sladkým drievkom alebo ich potešte čajom radosti s praženou čakankou a kakaovými bôbmi. Nebudete ľutovať!

Vonné tyčinky

Už viete, čo pripraviť na grilovačku? Radi vám pomôžeme s výberom! Neváhajte a napíšte nám na produkty@day-spa.cz.