Správne skladovanie potravín je dôležité z 2 dôvodov. Vhodne uskladnené potraviny vydržia čerstvé po dlhšiu dobu, vďaka čomu jednak ušetríte peniaze, pretože nebudete zbytočne plytvať a nakupovať tak často, a jednak si ušetríte aj problémy so žalúdkom, ktoré prichádzajú po skonzumovaní pokazených potravín. Preto je dobré poznať a dodržovať zásady skladovania potravín.
Množstvo ľudí robí jednu zásadnú chybu – všetky potraviny sa snažia udržovať v chladničke, to ale nie je správny postup. Niektoré potraviny chlad nepotrebujú, vyhovuje im naopak komora alebo špajza. V tomto článku sa preto pozrieme na jednotlivé podmienky skladovania podľa základných druhov potravín.
Skladovanie ovocia
Ovocie je síce jedna kategória, podmienky správneho skladovania sa ale líšia podľa jeho jednotlivých druhov – napríklad skladovanie jabĺk a správne skladovanie banánov sú veľmi rozdielne. Preto si ovocie rozdelíme do ďalších podkategórií.
Ako skladovať jablká a hrušky?
Jablká a hrušky je dobré skladovať oddelene od ostatných druhov ovocia. Ak máte malú chladničku a práve zvažujete výber priestrannejšej chladničky, medzitým na ich uskladnenie budú ideálne prepravky alebo košíky, ktoré potom uložíte do tmavej a chladnej špajzy či komory.
Pokiaľ však v nej máte miesta dosť alebo už premýšľate o kúpe novej a väčšej chladničky, jablká i hrušky môžete uložiť v nej, kde vám vydržia čerstvé až 6 týždňov.
Skladovanie kôstkového ovocia a citrusov
Kôstkové ovocie a citrusy tiež uvítajú chlad. Ideálnym miestom na ich uskladnenie je chladnička, dlho ale vydržia čerstvé aj v chladnej komore.
Pokiaľ ich dáte do chladničky, musíte však vedieť, že ani v nej nie je teplota všade rovnaká. Je to dané samotným princípom fungovania chladničky. Jej najteplejšou časťou sú dvierka, tam preto skladujte len také potraviny, ktoré nepodliehajú rýchlej skaze. Na uskladnenie kôstkového ovocia, citrusov, ale aj jabĺk a hrušiek sa najlepšie hodia plastové krabice na dne chladničky. Tam si svoju sviežosť a obsah vitamínov udržia najdlhšie.
Skladovanie banánov
Banány do chladničky nepatria – v dôsledku chladu totiž strácajú na chuti a tiež rýchlejšie dozrievajú, čo skracuje dobu ich použiteľnosti. Banány preto vždy skladujeme v tmavej špajze alebo komore.
Skladovanie zeleniny
Zeleninu je opäť potrebné rozdeliť podľa jednotlivých druhov, ich podmienky skladovania sa totiž budú líšiť. Do chladničky môžeme ukladať kel, šalát, kapustu, karfiol, mrkvu či petržlen. Pokiaľ mrkvu či petržlen pestujete vo veľkom, uskladniť ich ale môžete aj v tmavej a chladnej komore, kde tiež vydržia čerstvé veľmi dlho. Ako však skladovať ďalšie druhy zeleniny?
Skladovanie cibule a cesnaku
Cibuľa a cesnak sú presne tými potravinami, ktorým by chladnička len ublížila. Absorbovali by totiž veľké množstvo vlhkosti a zbytočne by vám v chladničke zmäkli a zhnili. Na ich uskladnenie je vhodné tmavé, suché, mierne chladné a dobre vetrané miesto. Najlepšie im preto bude napríklad v komore. Ideálne je zavesiť ich na niečo v pôvodnej sieťke, čo im zabezpečí dostatočnú cirkuláciu vzduchu. Takto vám vydržia čerstvé najdlhšie.
Skladovanie zemiakov a paradajok
Zemiaky ani paradajky taktiež nepatria do chladničky. V chlade totiž strácajú čerstvosť i chuť. Na skladovanie paradajok aj zemiakov je preto ideálne akékoľvek tmavé, suché a vetrané miesto. Pred uložením ich naskladajte do debničiek či iných nádob.
Skladovanie mäsa a vajec
Pri skladovaní mäsa veľmi záleží na tom, kedy ho chcete pripravovať. Pokiaľ kúpite mäso na večeru či na obed na druhý deň, pokojne ho môžete umiestniť do chladničky a ďalší deň ho pripraviť. Pokiaľ ho však nakupujete do zásoby na neskôr, určite ho vždy uložte v mrazničke, kde vydrží čerstvé najdlhšie.
Pred zmrazením si ho nezabudnite naporciovať – pokiaľ by ste rozmrazili k príprave obeda veľký kus mäsa, ktorý by ste nakoniec ani nepoužili, už ho nemôžete opäť zmraziť. Je nutné ho využiť. Preto je vždy lepšie uchovávať v mrazničke porciované kusy mäsa.
Ideálnym miestom na skladovanie vajec je tiež chladnička. Najmä v rôznych večierkach či malých obchodoch môžeme často vidieť vajcia uložené v obyčajnom regáli, to ale nie je správny spôsob ich uloženia. Pri izbovej teplote podliehajú rýchlej skaze, naopak v chladničke vám môžu vydržať čerstvé aj 3 týždne.
Skladovanie mlieka, mliečnych výrobkov a syrov
Čerstvé mlieko vždy skladujeme v chladničke pri teplote maximálne + 8 °C. Čerstvosť si zachová približne 3-4 dni, preto je dobré vždy za túto dobu mlieko spotrebovať a zbytočne ním neplytvať. Mlieko, ale aj maslo či smotanu sa vždy snažte uchovávať prikryté. V opačnom prípade by mohli absorbovať pachy iných potravín uložených v chladničke.
Pri uskladnení syrov vždy veľmi záleží na tom, o aký druh sa jedná. Tých je veľké množstvo, preto sa vždy riaďte inštrukciami na obale. Obecne sa ale dajú rozdeliť na mäkké a tvrdé syry. Mäkké vám po otvorení v chladničke vydržia čerstvé približne 3 dni, tvrdé asi týždeň. Skladovať ich môžete v ich originálnych baleniach. Pokiaľ si chcete schovať zvyšok nedojedeného syra z taniera, zabaľte si ho do alobalu a odložte do chladničky.
Pri mliečnych výrobkoch zase veľmi záleží na tom, o aký druh potraviny sa vlastne jedná. Trvanlivé mliečne výrobky majú dlhšiu záručnú dobu. Vždy bývajú označené ako trvanlivé. Pokiaľ je toto slovo na obale mliečneho výrobku, skladovať ho môžete pri izbovej teplote do maximálne + 24 °C, ideálne na suchom mieste. Čerstvé mliečne výrobky, ktoré majú záručnú dobu približne do 30 dní, vždy a za všetkých okolností skladujte v chladničke. Ideálna je teplota od + 2 °C do + 8 °C. Po otvorení sa ich vždy snažte čo najrýchlejšie spotrebovať, aby sa vám zbytočne nepokazili.
Skladovanie orechov
Síce nenápadnou, ale veľmi obľúbenou potravinou sú orechy. Naviac majú priaznivý vplyv aj na naše zdravie – vlašské aj lieskové orechy obsahujú množstvo zdravých tukov a bielkovín a tiež vitamíny zo skupiny B, ktoré prospievajú mozgu a nervovej sústave. Ako skladovať orechy tak, aby vám vydržali čerstvé čo najdlhšie?
Ako skladovať vlašské orechy?
Neolúpané vlašské orechy vydržia prirodzene čerstvé dlho. V tomto stave ale zaberajú veľa miesta, preto ich množstvo ľudí pred uskladnením radšej olúpe. Po odstránení škrupiny ale môžu začať žltnúť či chytať pleseň, preto je nutné ich správne uskladniť.
Uložiť ich môžete do chladničky. Predtým ich však zabaľte do vzduchotesných nádob alebo uzatvárateľných vreciek. Takto uskladnené vlašské orechy vydržia čerstvé 3-4 mesiace. Ešte dlhšie vám však môžu vydržať, pokiaľ si ich zmrazíte – až po dobu 6-12 mesiacov.
Ako skladovať lieskové orechy?
Neolúpané lieskové orechy zaberajú podstatne menej miesta než vlašské orechy, preto si ich takto môžete aj ľahšie uskladniť. Postačí dať ich do nejakých vreciek, kde budú mať dostatočný prísun vzduchu. Pokiaľ si lieskové orechy olúpete, pri ich uskladnení postupujte rovnako ako pri vlašských orechoch – dajte ich do uzatvárateľných plastových vreciek a uložte si ich v chladničke, prípadne v mrazničke.
Ako môžete vidieť, rozhodne nie všetky potraviny patria do chladničky. Niektorým z nich môže chlad naopak ublížiť a skrátiť im tak dobu ich použiteľnosti. Preto si osvojte základné podmienky skladovania potravín – odmenou vám budú čerstvé a chutné potraviny po čo najdlhšiu možnú dobu. A keďže nebudete tak plytvať, rozhodne sa vám podarí aj niečo ušetriť.